fbpx

Szinte sherpa: Síexpedíció a Déli sarkra, a Cargo-val

Írta: Sándor Ildikó - 2023 június 27.

Alexandra Gurjeva, Stefan Prucker, Jens Neumann és vezetőjük, Eric Philips a Weddell-tengertől délre fekvő Filchner-Ronne jégtakarón indult útnak, hogy a Déli sark egy újabb szakaszát fedezze fel. A nem mindennapi expedíció felszerelésének szállítását a cargo-partner végezte. A nemzetközi síexpedíció során a négy kutató egy teljesen új, korábban kiépítetlen útvonalon jutott el Földünk legdélibb pontjára. Az expedíció részleteiről, a csapatról, a „Szív békéjéről” és a 100 kilogrammos terepcsomagokról – amiket természetesen egyenként vittek magukkal segítség nélkül a felfedezők, most többet is megtudtunk.

cargo expedició

880 kilométer 50 nap alatt egy „logisztikus serpával”

Az expedíciót „ember hajtotta” szánnal és gyalog tették meg, méghozzá mindenféle támogatás nélkül: a négy felfedező előre kialakított táborok és kiegészítő ellátmány nélkül haladt az ismeretlen útszakaszokon. A felfedezés közben, több kihívással is szembe kellett nézniük: a kutatók személyenként 100 kilogrammos szánnal haladtak, ami igencsak megterhelő az emberi szervezet számára. Végül 50 nap elteltével és 880 kilométer megtétele után végre elérték a Föld legdélibb pontját.

Mély benyomást tettek rájuk a környezet és a kaland során szerzett lenyűgöző élmények, ezért úgy döntöttek, hogy az új útvonalat „A szív békéje” névre keresztelik. Földrajzi okokbók azonban a hivatalos elnevezés „Filchner Ice Shelf Support Force Glacier-South Pole” lett, de a névválasztástól függetlenül egy dolog biztos: ha motivált emberek egy csoportja összefog, jól felkészül és egy csapatként dolgozik, akkor bármilyen távoli célt elérnek.

A cargo-partner számára külön megtiszteltetés volt, hogy egy ilyen izgalmas küldetéshez szükséges felszerelés szállításával támogathatta az expedíciót. A szállítmányozó cég zászlaja, amit kifeszítettek a Déli sarkon, most a cégközpont előterében lóg, emlékeztetőül mindenkinek, hogy nem létezik lehetetlen, főleg akkor nem, ha „kiválóság iránti szenvedéllyel” élünk – amely a cargo-partner egyik mottója is. És büszkék minden kalandorra, aki a világ másik felén dacol önmagával és a rendkívüli hideggel, hogy egy teljesen új útvonalat térképezzen fel.

cargo zaszlo
A szállítmányozó cég zászlaja, amit kifeszítettek a Déli sarkon, most a cégközpont előterében lóg.

Mit kell tudnunk a kalandorokat is támogató cargo-partnerről?

Egy magántulajdonban lévő, teljes körű info-logisztikai szolgáltató, amely légi, tengeri, vasúti, közúti szállítmányozási és raktározási megoldások átfogó portfólióját kínálja. Az informatika és az ellátási lánc optimalizálása területén 40 év alatt szerzett szaktudása segítségével a vállalat személyre szabott szolgáltatásokat nyújt az iparágak széles skálájához, hogy világszerte versenyelőnyt teremtsen ügyfeleinek. Az 1983-ban alapított cargo-partner 2021-ben 1,8 milliárd eurós, 2022-ben közel 2,05 milliárd eurós árbevételt ért el, és jelenleg 4000 főt foglalkoztat világszerte.

A szállítmányozó törökországi „expedíciójáról”, a menekültek megsegítésének logisztikai munkájáról pedig itt írtunk korábban.