fbpx

Friss hírek a kifizetésekről a Portfolio Agrárium konferencián

Írta: Fodor Mihály - 2022 április 12.

A kecskeméti Portfolio Agrárium 2022 konferencia színes programjában kifejezetten a gépesítéssel kapcsolatos előadást nem hallottunk, ugyanakkor minden olvasó számára fontosak a támogatások jelenével és jövőjével kapcsolatos információk, ezért Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettesének prezentációjából emeljük itt ki a legérdekesebb tudnivalókat.

Detre Miklós
Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese

Előadásában az elnökhelyettes ismertette az egységes kérelmek elbírálásának és kifizetésének jelenlegi állapotát, beszélt a következő időszakban várható támogatási kérelmekről. Fontos tény, hogy 2022. április 6-án megnyílt az új egységes kérelem, amelyre május 16-ig lehet szankciómentesen jelentkezni a gazdáknak.

Detre Miklós a 2021. évi egységes kérelmek kapcsán elmondta, hogy több mint 165 ezer egységes kérelem keretén belül közel ötmillió hektárra történt igénylés, és 500 ezer jogcím-igénylést regisztráltak. A tavalyi év során rekordösszegű előlegkifizetés történt meg, 2022 márciusának végére érdemben megtörtént a kérelmek lezárása, közel 550 milliárd forintot fizettek ki. Mára a 143 ezer egységes területalapú támogatási kérelem (SAPS) közel 100%-át feldolgozták.

A szakember emellett beszélt arról is, hogy megnyílt az új egységes kérelem, amelynek keretén belül 44 jogcímre lehet kifizetést igényelni, és a VP keretében két új jogcímre – VP AKG 2021 és VP ÖKO 2021 – is lehet már kifizetési kérelmeket benyújtani. A határidőig benyújtott kérelmek május 31-ig módosíthatóak.

Az elnökhelyettes megemlítette azt is, hogy az orosz-ukrán háború miatt derogáció történt a zöldítési támogatásban. Az esetlegesen kialakuló élelmiszer- és takarmányhiány elkerülése érdekében az Európai Bizottság átmeneti jelleggel lehetővé tette a gazdák számára, hogy a jogcím előírásainak teljesítése érdekében parlagon hagyott területek abban az esetben is elfogadhatóak legyenek parlagi területnek vagy parlag EFA területnek, ha a termelő az adott táblán olyan szántóföldi növényt termeszt, amely hozzájárulhat az élelmiszer- vagy takarmányhiány elkerüléséhez, illetve megszüntetéséhez. Igaz ez akkor is, ha a táblán elhelyezkedő ideiglenes gyepterületet kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja.

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása érdekében kiírt pályázat keretén belül 2021. október 25. és november 25. között nyílt lehetőség a támogatások benyújtására. Az AKG támogatásra 17588 kérelmet nyújtottak be, ÖKO-ra pedig 3647-ot, az igényelt terület nagysága pedig meghaladta az 1,461 millió hektárt. A támogatási kérelmek jelentős részének feldolgozása már megtörtént, a fennmaradó kérelmek várhatóan áprilisban kerülnek lezárásra.

Új beruházási felhívások

A 2021-2022-es átmeneti időszakban a meghirdetett 16 új beruházási felhívásra és a korábbi, továbbra is nyitva álló intézkedésekre több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be a magyar gazdák, a VP beruházási intézkedésein lekötött forrás eléri az 1676 milliárd forintot, melyből 920 milliárd forint összegű lekötés 2021-ben és 2022 első negyedévében keletkezett. A teljes programozási időszakban közel 35 ezer előleg és kifizetési igénylésre történt kifizetés, 500 milliárd forintot is meghaladó összegben. Ebből a 2022-es évben már 46,6 milliárd forint kifizetés meg is történt.

A VP megvalósításának jelenlegi szakaszában kiemelten fontos, hogy a kedvezményezettek a megvalósításra és az elszámolásra nyitva álló határidők figyelembevételével ütemezzék projektjeik megvalósításával kapcsolatos teendőket.

Detre Miklós az előadás végén röviden bemutatta a tavaly elindított mobilGAZDA alkalmazást, amely egyebek mellett ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciókkal rendelkezik, lehetővé teszi a parcellaadatok megtekintését és geo-referált fényképek készítését, valamint egyes elektronikus bizonylatok beküldését, de földterületmérésre is használható.

Összeállította: Fodor Mihály
Forrás: agrarszektor.hu