fbpx

Álmatlan éjszakák – a gépektől is szorong a gazda

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 05.

Most, hogy a Covid-járvány lekerült a legfőbb félelmeink éléről, a rossz idő, géphiba és gépár-emelkedés az a három „éjszakai démon”, amitől nem tud aludni a gazda. No meg a támogatások elvesztése.

 

Elszigetelődés

A majdnem 1 millió tagot tömörítő brit NFU Mutual rendszeresen megszólaltja tagjait arról, milyen kihívásokkal, problémákkal, félelmekkel küszködnek. Tavaly például a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedésekről faggatta tagjait. Akkor nem meglepő módon az az eredmény jött ki, hogy sokan szoronganak az emberi érintkezés hiányától, a munkaerő-utánpótlás elvesztésétől, a kereskedelmi-értékesítési csatornák elvesztésétől.

 

mezőgazdasági munkagép

 

Klímaválság, gépbajok

Most újra megszondázták a tagokat, és arra voltak kíváncsiak: mi tartja őket kényszerűen ébren az éjszakai órákban. A felmérés szerint első helyen a növekvő gépárak, a rossz időjárás és a meghibásodások állnak a vezető helyen vetekednek, amikor az agárvállalkozók éjszakai ébren tartásával kapcsolatos fő aggályokról van szó. A válaszadók majdnem 37 százaléka tartozik ebbe a körbe. Ők leginkább attól félnek, hogy csökken a jövedelmezőség, vagy hogy – amit itthon is ismerős – a rossz időjárás felborítja a tervezett műveleteket. Ugyancsak sokan, majdnem 30 százalék. Az új és használt gépek árainak emelkedését ugyancsak kiemelt szorongási tényezőnek nevezte. A harmadik legnagyobb probléma Angliában is a képzett munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos nehézségek. Ez a válaszolók több mint ötödének jelent folyamatos kihívást. Kevesebben, de így is jócskán 13 százalék felett vallottak arról, hogy a mezőgazdasági támogatások megváltoztatásától való félelem is nyugtalanítja őket.

 

A partneti kapcsolatok fontossága

Az NFU Mutual egy másik felmérése azt is megkérdezte a tagjaitól, hogy a gazdálkodók mit tartanak a legfontosabbnak a partnerkapcsolatok terén. Majdnem minden 2. gazda azt válaszolta, hogy a bizalom és a kapcsolati tőke a legfontosabbak számára. A második helyen a munka biztonságos elvégzésének biztosítása (20,8%), a szakértelem (16,5%) és az ár-érték arány (15,9%) áll. Ezt a felmérést végző szakértője úgy kommentálta: fontos, hogy a gazdaságok erőfeszítéseket tegyenek a jó munkakapcsolatok kialakítására, és rendelkezzenek megfelelő biztosítással a gazdaságra.