fbpx

Tökéletes sekély talajművelésre a megoldás a Horsch Cruiser

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 16.

A tarlóhántást általában tárcsával végezzük. Ha azonban visszatekintünk néhány évvel (évtizeddel) korábbra, akkor azt látjuk, hogy akkoriban a tarlóhántást nagy levelű nehéz tárcsákkal, legtöbbször lezáró henger nélkül végezték.

A szántóföldi kultivátorok elterjedésével egyre többen kiváltották a nehéz tárcsákat ezekkel a gépekkel, így már kontrollált volt a mélységtartás, és teljes átfedéssel el lehetett végezni a tarlóhántást. A kultivátorokba integrált lezáróhengerek pedig a felbolygatott talajt visszatömörítették, így sokkal egyenletesebb lett a kihullott magvak csírázása. Ezt követően megjelentek a rövidtárcsák, kisebb tárcsalevéllel, amelyekkel a tarlóhántás sebessége felgyorsult és a költsége csökkent, mivel ezek könnyebben vontathatóak.

Feltehetjük a kérdést, hogy miért gyárt a Horsch most egy olyan gépet, amely nem hasonlít a hagyományos szántóföldi kultivátorhoz, és nem is tárcsa, mégis tarlóhántó, illetve magágykészítő eszköz?

Ezt a gépet tarlóhántásra tervezték. A spirálrugós kapák képesek 15 cm mélységig dolgozni. A nagyon nehéz talajokon, nagy szárazságban a nyári talajművelés majdnem lehetetlen. A tárcsa csak „elgurul” a föld felszínén, nem képes jó minőségű tarlóhántásra, a nehéz szántóföldi kultivátor pedig, habár behatol a talajba, de nagy hantokat szaggat ki.

Ennek a kihívásnak felel meg a Cruiser tarlóhántó kultivátor. Ez szűk, 15 cm-es húzástávolságban elrendezett rugós kapákkal, keskeny lándzsa vagy lúdtalp orrbetéttel rendelkezik, amely egységek az igen kemény talajba is könnyebben behatolnak. A kapák rugóterhelése több mint 100 kg, így biztosított az az erő, ami szükséges a sekély talajműveléshez, hogy a kapaorr bent maradjon a talajban, a beállított mélységben.

A Cruiser különböző méretekben áll a termelők rendelkezésére: 5 és 6 m szélességben, hárompont-felfüggesztésű változatban. A kapamező mögött egyengetőket találunk, amelyek a henger előtt egyenletesre húzzák a felszínt. A lezáró henger lehet a 64 cm átmérőjű csőpálcás henger, vagy az 54 cm-es átmérőjű RollFlex ívelt laprugós henger.

Vontatott kivitelben jelenleg 10 és 12 m-es változatban érhető el a Cruiser, lezáróhengerként a Dupla RollPack-kal szerelve. A 2017-es év folyamán várhatóan a 8 m-es vontatott változat is megjelenik.

A Cruiserrel tökéletes magágy is készíthető az őszi vetések elé. Azok a termelők, akik mulcsos technológiában művelik a talajaikat, tavaszi magágykészítőként is előszeretettel használják.

A Cruiser tökéletes választás a tarlóhántásra és magágykészítésre, nemcsak kötött talajokon!

SzászZ

CÍMKÉK horsch