Tizenkettőt EGY CSAPÁSRA

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 03.

A Horsch a sekély talajművelés specialistájaként mutatja be a Cruiser XL sorozatát. A 12 méteres változattal kipróbálhattuk, hogy a gépek nehéz körülmények között is meggyőző munkát tudnak-e végezni.

A Horsch a Cruiser XL sorozattal új területre merészkedik – végül is a rendkívül sekély munkavégzés műszaki kihívás a kis munkamélységben dolgozó szántóföldi kultivátorokkal. Ám néhány éve ismét növekszik a rugós szárú kapákkal felszerelt könnyű szántóföldi kultivátorok jelentősége, mert a kapák vibrációs mozgása igazi sokoldalú, sokféle munkára használható eszközzé teszi ezeket a munkagépeket – a tarlóhántástól, a köztes növények bedolgozásán át, a porhanyó magágy készítéséig bármire alkalmasak. Határt szab ennek természetesen a maximális munkamélység és az átömlés, ahogy erről a traction magazin 2018/3. számában megjelent trend riportunkban már részletesen beszámoltunk.

A búzaaratás utáni első tarlóhántáskor pontosabb képet alkothattunk a 12 méteres gépről, a Cruiser XL sorozat zászlóshajójáról. És még egy apró megjegyzés: a Horsch családi vállalkozás a Cruiser XL 12 méteres modelljével jelenleg a legnagyobb könnyű szántóföldi kultivátorral rendelkezik a piacon.

A versenytársak termékkínálatában csak keskenyebb gépek szerepelnek (de néha több gerendellyel), vagy rugós fogú boronák találhatók. A versenytársakat bemutató táblázatunkban az 59. oldalon ezért olyan gépeket gyűjtöttünk össze, amelyek leginkább szóba jöhetnek a Cruiser 12 XL modell alternatívájaként.

ZÁSZLÓSHAJÓ: a 12 m munkaszélességű Horsch Cruiser 12 XL jelenleg a legnagyobb, rugós szárú kapákkal felszerelt könnyű szántóföldi kultivátor a piacon

AZ ALAPMODELL a kultivátor megvásárlása előtt először a sarokszámokra kérdez rá az ember. Ezek alapján már gyakran meg is születik a döntés egy-egy modell mellett vagy ellen. Röviden: a mi Cruiser 12 XL modellünk munkaszélessége 12 m. A hat gerendelyen összesen 81 kapa sorakozik. A gerendelyen az egymástól mért távolságuk 90 cm, így a húzástávolság 15 cm. A gerendelytávolság egységesen 70 cm, a keretmagasság 60 cm.

A tesztkivitelben a területen haladó könnyű szántóföldi kultivátor tömege 13,98 tonna volt, ami tekintélyes súly, de végül a kapákat száraz körülmények között is a talajba kell húznia. Nem szabad takarékoskodni a vontató teljesítményével. A Horsch adatai szerint a Cruiser 12 XL elé legalább 500 lóerős traktor kell, ez alatt szűkösen elég a teljesítmény.

Ennek megfelelően a csatlakoztatási lehetőségek közül is sok kiesik, alternatívaként marad a IV kat., a vonószem vagy a gömbfejes vonószerkezet. A 12 m-es munkaszélesség ellenére a Horsch könnyű szántóföldi kultivátor betartja a szükséges szállítási méreteket, szélessége 2,98 m, magassága közel 4 m. Az udvarból a területre vagy a táblák között a 445/65-22,5 méretű egyedi kerekekkel ellátott, nagyméretű járószerkezet garantálja a biztonságos haladást. Ahogy az ilyen méretű talajművelő eszközöknél megszokott, az egyenletes mélységtartás és a nyugodt járás érdekében a hátsó tömörítőhenger mellett a gépet elöl támasztókerekek is tartják. A jobb és bal oldalon egyaránt egy-egy dupla, 400/60-15,5 méretű támasztókerék található.

JÁRÓSZERKEZET – EGÉSZEN HÁTUL

A szántóterületre megérkezve az ötrészes keret két lépésben nyitható szét, ami két kétkörös hidraulikacsatlakozó segítségével szinte a vezetőülésből megoldható. Mindössze a masszív tartólemezeket kell eltávolítani a keretrészekről, amelyek megakadályozzák, hogy a gép menet közben ki tudjon nyílni – ez egy egyszerű és biztonságos megoldás. Ezenkívül a tömörítőhenger középrészén a hidraulikus hengerről kell két klipszet levenni. A kultivátor így stabil helyzetű, és megfelel a közúti forgalomban előírt 4 m-es magasságnak. A hasmagassága 20 cm. Emellett a vonórúd hidraulikus hengeréről kell még klipszeket eltávolítani. Ezeknek az a feladatuk, hogy a szállítás során a Cruiser XL-t vízszintesre igazítsák. A többit a hidraulika megoldja.

TÁBLAVÉGI FORDULÓ: a táblavégi fordulónál a Cruiser a hátsó tömörítőhengerre és elöl a dupla támkerekekre támaszkodik

Műszaki adatok

keret: 100×100 mm keretvastagság, 5 részben csukódik (2 kétkörös hidraulikacsatlakozás), keretmagasság 60 cm, 6 gerendely, 70 cm gerendelytávolság, 2 dupla támasztókerék, hidraulikus mélységállítás klipszekkel, max. munkamélység kb. 15 cm

kapák: 25×25 mm rugós kapák, 81 darab, 150 kg előfeszítés, 150 mm húzástávolság, 50, 80 vagy 100 mm-es vésőkések, 200 mm-es lúdtalp kapák

elegyengetés & visszatömörítés:550 mm-es dupla RollPack henger, lengő függesztésű, 460 mm-es homorú tárcsák

tömeg és méretek: 13 980 kg, 3,98 m szállítási magasság, 3,00 m szállítási szélesség, vontatási teljesítmény 500 lóerőtől

németországi listaár (plusz áfa): 104 180 euró (50 mm-es kapákkal, nem páncélozott); a keményfém kapák felára 3080 euró

Először a „90 fokos nyitás/csukás” elnevezésű szelepet kell működtetni. Ezzel a belső szárnyak vízszintes helyzetbe kerülnek. Közben a tömörítőhengert és a támasztókerekeket automatikusan kiengedi a rendszer. A középső tömörítőhenger és a szállításra használt járószerkezet egymáshoz képest elfordulva helyet cserél, így a járószerkezet teljesen kiemelve felül lesz, míg a tömörítőhenger elfoglalja a járószerkezet helyét – a Horsch ezt a rendszert „forgó járószerkezetnek” nevezi. Munkavégzéskor, ill. a táblavégi fordulókor a járószerkezetnek nincsen funkciója. De erről majd később részletesebben beszámolunk.

Ezt követően a „180 fokos nyitás/csukás” elnevezésű szelep következik, amely a két külső szárnyat nyitja ki. A folyamat befejeződése előtt lassan el kell indulni előre, hogy a tömörítőhenger sérüléseit elkerülhessük – a henger a talajon elakadhat. Végül a külső szárnyakat vezérlő hidraulikacsatlakozókat rövid időre nyomás alá helyezik, hogy a szárnyak nyomástárolói megteljenek, és ezután egyszerűen, nyomásmentesen lehet kapcsolni. A nyomástároló egyrészt arról gondoskodik, hogy a külső szárnyszegmensek nyomás alatt legyenek, hogy a két összecsukható rész kapái jobban a talajba tudjanak hatolni. Másrészt viszont az egyenetlen felszín kiegyensúlyozására is szolgál.

A MUNKAMÉLYSÉG ÁLLÍTÁSA

A kívánt munkaminőség elérése érdekében alapvető fontosságú a gép munkamélységének beállítása. Ahogy a nagy munkaszélességű Horsch kultivátoroknál megszokott, a mélység állítása különböző vastagságú távtartók vagy klipszek behelyezésével történik. Ehhez a megfelelő helyeken a távtartó lemezekből teljes sorozatokat helyeztek el. Kiemelt állapotban a klipszek a mélységet állító hengerek dugattyúrúdjaira rögzíthetők. Összesen kilenc helyen kell a vezetőnek a klipszekből ugyanazt a színkombinációt elhelyeznie. Egyrészt elöl a két dupla támasztókeréknél és a vonórúd hengerén. Másrészt hátul a tömörítőhenger funkcióit állító hat hidraulikus hengernél. Mivel a mélységállításnál mindig klipszeket kell áthelyezni, a mélység módosítása menet közben nem lehetséges; például nem tudunk rövid ideig kicsit mélyebben dolgozni a táblavégi fordulónál.

 1. A közúti szállításhoz a külső szárnyak többszörösen összecsukhatók
 2. Először a két külső szegmens csukódik össze 180 fokban…
 3. majd a középső szegmensek kerülnek függőleges helyzetbe, 90 fokkal elfordítva.
 4. Szállítási helyzetben a Cruiser XL megfelel a KRESZ által előírt méreteknek

Az oldalszárnyak szegmenseire egy erős lemez kerül, ami megakadályozza a véletlen szétnyitást menet közben

HOSSZÚ RUGÓS SZÁRÚ KAPÁK

Persze első pillantásra az új Horsch rugós szárú kapák szokatlan formája tűnik fel. A kapák kétszer csavarodó szárrészei a gerendely előtt, párhuzamosan és egyforma magasságban helyezkednek el. A csavarodó rész után a szár a gerendely fölött vezet tovább. A munkaterületen így sikerült az átömlést 10 cm-rel – 60 cm-ről 70 cm-re – növelni.

A következő jellegzetesség: a rugós szárú kapák műanyag ékkel előfeszítettek, ami közvetlenül a kapa tartórészébe van becsavarozva. Az előfeszítésnek köszönhetően a kioldó erő értéke 150 kg. A kioldási út felfelé kb. 20 cm-ig terjed. A Horsch adatai szerint ezzel a kioldóerővel a munkamélység 15 cm-ig biztonságosan garantálható, és éppen a nagyon nehéz talajviszonyok esetén látható, hogy a kapák tisztán a talajba hatolnak anélkül, hogy ilyenkor hátrafelé kifordulnának, és végül tartós terhelés esetén eldeformálódnának. Ha valamelyik kapát mégis ki kell cserélni, akkor elöl, a kereten található egy szerelést segítő eszköz, amivel a kapa kilazítása és megszorítása egyszerűen és gyorsan megoldható. A jövőben a Cruiser hárompont-függesztésű változatához szintén a Horsch rugós kapákat fogják használni.

 1. A szállításhoz használt járószerkezet mérete 445/65-22,5
 2. A szántóföldi munkák során nincsen rá szükség, és a kerék felfelé fordul. A helyét a középső tömörítőhenger veszi át
 3. A vonórúd elég hosszú a széles gumihevederes traktorokhoz. Lehetővé teszi a fordulást kis fordulókörön
 4. Egy védetten, a tartórúdban elhelyezett manométer mutatja a külső szárnyak nyomását

 1. Nitrogéntartályok gondoskodnak a szárnyak illeszkedéséről az adott területhez
 2. A munkamélységet a kezelőszemélynek klipszek segítségével kell beállítania, elöl a vonórúdon és a támkerekeken, valamint…

hátul a tömörítőhenger hidraulikus hengerein

STABIL FORDULÁS

A 10 és 12 méteres Cruiser XL a két Horsch gépről, a Joker 10/12 RT-ről és a Terrano 10/12-ről ismert forgó járószerkezettel rendelkezik (ahogy azt a szétnyitási folyamatnál már ismertettük). A táblavégi fordulónál a Cruiser így a 12 m széles tömörítőhenger teljes felületén és elöl a nagyméretű dupla támkerekeken fordul, ill. emelkedik ki – a járószerkezet csak a közúti közlekedésre szolgál, más funkciója nincs.

A táblavégi fordulónál a támkerekek és a tömörítőhenger pozíciójának köszönhetően a traktorvezető lendületesen haladhat a következő nyomvonalon anélkül, hogy tartania kellene a gép imbolygó mozgásától (más gyártók gépei gyakran a járószerkezeten fordulnak, így különösen a szélesebb gépeknél fordul elő, hogy könnyen megbillennek). Mindkét támkerékelem forgó csapágyazású, így a táblavégi fordulónál ezek is tudnak fordulni, és nem „radírozzák” a talajt. Munkahelyzetben is a géppel együtt fordulnak, és megfelelően követik a kontúrt. A támkerekek „táncolását” nem tudtuk megfi gyelni a munkavégzés során – ezek nagyon nyugodtan haladtak. A tömörítőhenger a táblavégi fordulónál természetesen kis mértékben csúszik a talajon, mert keresztirányú erők keletkeznek a hengerben és a henger tartórészében.

ÁLLÍTHATÓ SZÖGŰ DUPLA HENGER

Ahogy már említettük, a táblavégi fordulónál az egész gép a tömörítőhengeren (valamint a támkerekeken) támaszkodik. A tényleges feladata, vagyis a visszatömörítés és az utólagos porhanyítás mellett a Cruiser XL tömörítőhengere egyszerre két feladatot is ellát. A könnyű szántóföldi kultivátor két nagy modelljéhez hengerként kizárólag az 550 mm átmérőjű, U-profilú gyűrűkből álló, dupla RollPack henger áll rendelkezésre. A henger jellemzője az univerzális használat, a nagy teherbíró képesség és a nyitott profi l, ami fel tud töltődni földdel, és így a talajt megfelelő módon visszatömöríti. A Cruiser 12XL dupla RollPack hengerén újdonságnak számít a lengő felfüggesztés. A henger így nemcsak a mélységgel párhuzamosan állítható be, hanem további jellemzőként az adott talajviszonyok függvényében is. A beállításhoz a kezelőnek csak az első henger ütközőit kell beállítani. Például dolgozhat ugyanolyan mélységben, ill. szintben, mint a hátsó henger, vagy a lazább termőhelyeken enyhén meg is emelhető, hogy a talaj összehúzását vagy a besüllyedést elkerülhessük. Ugyanez a helyzet a felső határértékkel is: kötött talajon egyszerűen kitérhet felfelé, ha különösen nagy hantok vagy kövek kerülnek az útjába. A Cruiser hengerszegmense előtt és a kapák területe mögött egy sor homorú tárcsa található, amelyek szétterítik a kapák által kifordított földet, így a henger előtt elegyengetik a felületet. Eközben mindig a gép közepe felé mozdítják a földet.

 1. Az alapkivitelhez tartozó kapahegyeken kívül további kapahegyek és lúdtalp kapák is felszerelhetők
 2. Pillantás elölről a szárak rugós részére. Ez előrenyúlik, és a gerendellyel közel azonos magasságban helyezkedik el
 3. A kapaszár nem a szokott módon, a gerendely alatt fut, hanem felette vezet hátrafelé, és előfeszített
 4. A szerelést segítő tartó a törött kapák cseréjekor tesz jó szolgálatot

A tárcsasor közvetlenül a hengerkarokhoz kapcsolódik – ezzel a hengertől függően változik a munkamélysége, ha megfelelően be van állítva. Ha nagyobb munkavégzési sebesség, mélység és a szerves anyag mennyisége/típusa miatt korrekcióra van szükség, akkor a felfüggesztésen beállító karok találhatók – hengerszegmensenként két darab. A középen elhelyezkedő ásótárcsák a menetirányra átlósan átfordíthatók. A feladatuk a bakhátképződés megakadályozása. Minden tárcsa egyedi függesztéssel kapcsolódik a tartórúdhoz, és gumibakokon fekszenek, így akadály esetén hátra és oldalra ki tudnak térni.

 1. Az egyengetőtárcsák egy sorban helyezkednek el a kapák mögött
 2. A középen elhelyezkedő, legyező alakú egyengetőtárcsák tiszta áthaladást biztosítanak
 3. A dupla RollPack henger lengő függesztésű. Az elöl elhelyezkedő henger alkalmazkodni tud az egyenetlenségekhez
 4. A furatlemezek segítségével meghatározható az elülső henger felső ütközője

A GYAKORLATBAN

A Cruiser XL a tarlón tiszta munkaeredményt hagyott maga után. Mivel az elmúlt nyárról tudjuk, hogy rendkívül száraz volt, és Németország számos részén a talaj a tarlóhántáshoz különösen keménynek bizonyult, sajnos csak az 50 mm vastag, páncélozott vésőkésekkel tudtunk dolgozni. Általában a „normál” években a 200 mm széles lúdtalp kapákat használják talajműveléskor első lépésként. Emellett vannak még keskeny kapák, 80 és 100 mm szélességben – opcionálisan páncélozott változatban is.

Szakmai vélemény

NAGYON JÓ MUNKAMINŐSÉG, EGYSZERŰEN KEZELHETŐ

H. Hesse az AGN Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója és Silvio Frank, a kft. járművezetője nagyon elégedett a területteljesítménnyel

A Neuenheiligenben található AGN Mezőgazdasági Kft. egy 1600 kW-os biogázüzem mellett egy 1500 férőhelyes kocaistállóval rendelkezik. A vállalat 3100 hektáros szántóterületén elsősorban őszi búzát, repcét, kukoricát és sörárpát termesztenek. 2018 tavasza óta dolgozik egy Horsch Cruiser 12 XL a területeken. A 12 m széles könnyű szántóföldi kultivátort nemcsak a betakarítás utáni nyári/őszi tarlóhántásra, hanem magágykészítésre is használják. Fél év elteltével a munkagép mintegy 4000 hektárt művelt meg.

„A gumihevederes Challenger traktor több mint 600 lóerős teljesítményére szüksége van a Cruiser 12 XL könnyű szántóföldi kultivátornak, mert ellenkező esetben a munkavégzési sebesség nagyon alacsony – legalább 12-14 km/h szükséges. A kevesebb lóerővel rendelkező kerekes traktorok nem boldogulnak a munkagéppel. Ezenkívül a gumihevederes traktor a mi egyenetlenségektől tagolt területünkön jobb választás. A Horsch Cruiser munkaminősége kiváló, a területteljesítményével is nagyon elégedettek vagyunk. A járművezetőink arról számolnak be, hogy az egész gépet egyszerű kezelni” – mondja az ügyvezető igazgató.

4000 hektár után a páncélozott keskeny kapák elkoptak, és cserélni kell őket. De továbbra is a keskeny változat mellett döntöttünk, és nem használunk lúdtalp kapákat. A táblavégi fordulónál a Challenger és a Cruiser 12 XL lendületesen fordul, és lehetséges a csatlakozás a következő nyomvonalhoz. Mi azonban lemondunk erről a vezetési stratégiáról, és legalább egy nyomvonalat kihagyunk. Így kevesebb keresztirányú erő hat a könnyű szántóföldi kultivátorra, ill. a hengerre – ez kíméli az anyagot. Mindez azonban nem jelent problémát a nagyterületű tábláinkon” – teszi hozzá Hesse.

6 és 7 cm közötti munkamélységben a kapák és a vésőkések jól elboldogultak, tartották a mélységet, és jól behatoltak a földbe. A kapák erős kitérésére nem volt példa – ez valószínűleg az előfeszítésen múlott, aminek az alkalmazása a kemény körülmények között térül meg igazán. A meglehetősen nehéz talajviszonyoknak megfelelően a traktor több mint 600 LE teljesítménye is helyes választás volt. Az 500 lóerős határt meghaladó nagy teljesítményű traktorok esetén, amelyeknél az üzemtömeg nem ritkán eléri a 27 tonnát, figyelni kell a teljes szerelvény 40 tonnás megengedett össztömegére. A kenéshez közel 60 kenési pont szerepel a tervben – főként a járószerkezeten és a csukást, ill. a nyitást végző hengereken. Itt nagyszerű lenne egy kenőléc. A kapák, az egyengetőtárcsák és a henger csapágyai is teljesen karbantartásmentesek.

 1. A vésőkésekkel 6-7 cm mélységben végeztünk tarlóhántást
 2. Az elvégzett munka képe a kemény talajfeltételek ellenére nagyon rendezett volt

Összegzés

A Horsch a 12 m munkaszélességű Cruiser 12 XL modellel a jelenleg legnagyobb rugós kapákkal felszerelt könnyű szántóföldi kultivátort kínálja. Egyértelmű, hogy ilyen méretek mellett bőséges teljesítményre van szükség – ajánlott az 500 vagy ennél több lóerő. A Cruiser kapakialakítása is egyedülálló. Egyrészt a gerendely fölött vezetnek a kapaszárak – ez kedvező hatással van az átömlés magasságára, másrészt előfeszítettek, ezáltal nyugodtan és egyenletesen haladnak a talajon. A forgó járószerkezetnek köszönhetően a könnyű szántóföldi kultivátor a táblavégi fordulónál a dupla RollPack hengerre és az elöl elhelyezkedő, stabil támkerekekre támaszkodva emelkedik ki. Így garantálható a billenés nélküli gyors fordulás. A munkamélység a hidraulikus hengerekre helyezett távtartókkal állítható be – a jövőben ez bizonyára egyszerűbben is megoldható lesz.

 • +nagy területteljesítmény
 • +előfeszített kapák
 • +nagy átömlés
 • +biztonságos fordulási pozíció
 • +mechanikus szállítási biztosítás
 • –csak egy hengerváltozat
 • –mélységállítás klipszekkel

Alexander Brockmann