fbpx

Teljes kínálat KUHN szemenkénti vetőgépből

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 13.

Ez idáig a hatsoros, robosztus Maxima és a 12 soros változat volt elérhető, ami a felhasznált erőgépek
tartományát a legalább 120 Le teljesítményű traktorok körére korlátozta. Annak érdekében, hogy az alsóbb teljesítménykategóriába tartozó erőgépek is dolgozhassanak a méltán elismert Kuhn vetőgépekkel, a gyártó különböző megoldásokat kínál. Azoknak a partnereknek, akik MTZ kategóriájú traktorral rendelkeznek, és függesztett géppel végzik a kukorica és napraforgó vetését, az új Planter III vetőgép jelenthet jó alternatívát. Ez a munkaeszköz első ránézésre egy kis Maxima, kisebb vetőkocsikkal és kisebb, 47 literes magtartályokkal.

A vetőgép ugyanazon elven működő teleszkóp rendszerű gerendellyel készül, ami 3,3 méteres vonulási szélességet tesz lehetővé. A tömeg csökkentésére a gerendely kisebb keresztmetszetű, de köszönhetően a speciális „H” profilnak – szilárdsága megfelelő a gyártó minőséget szem előtt tartó alapelvének. Szembetűnő különbség a kisebb kialakítású és alumínium alapanyagokat tartalmazó vetőkocsi. A pontosság növelése céljából a vetőmag ejtési pontja alacsonyabbra került. Műtrágya- és mikrogranulátum-szórási műveletekhez a Planter III is rendelkezik a nagyokhoz hasonló felszerelésekkel. Műtrágyatartályok 560 literes és 950 literes maximális térfogatig állnak hozzá rendelkezésre. Eddigi üzemeltetési tapasztalatok alapján elmondható, hogy a Planter III a Maximához hasonló kedvező tulajdonságú szemenkénti vetőgép – maximális felszereltség mellett, lényegesen kedvezőbb áron. Hogy teljes legyen a KUHN kínálata a precíziós vetőgépek terén, a Maxima GII további fejlesztésével elkészült annak vontatott változata azoknak a gazdálkodóknak, akik még mindig kisebb teljesítményű traktorral végzik a tavaszi vetést, de nagy műtrágyatartályt és valóban strapabíró, nagy igénybevételnek kitett gépet igényelnek. A vontatott Maxima 560, 950 és 1350 literes műtrágyatartállyal, hatsoros kivitelben is elérhető, így akár egy MTZ is képes lesz 1350 literes műtrágyatartállyal rendelkező, robosztus Maximával dolgozni. Kiegészítők tekintetében elmondható, hogy minden KUHN vetőgép felszerelhető a nyitótárcsák előtt elhelyezett szármaradvány- és rögterelő kiegészítésekkel. Hátulra pedig közbenső tömörítő kerék szerelhető, műanyag vagy rozsdamentes anyagból.

A közelmúltban debütált a nagysikerű vetőgép második generációja, a Maxima GII, amely különböző tartályméreteivel a 100 Le fölötti traktorok megfelelő munkaeszköze. A gép alapjaiban megegyezik az előző generációs vetőgépekkel, ám ezek mellett a gyártó számos fejlesztést, átalakítást és ésszerűsítést vitt végbe, az élettartam és a pontosság növelésének érdekében.

A fejlesztés során a fő cél a gép súlypontjának kedvezőbb eltolása volt, megtartva az előző generáció
kedvező szilárdsági tulajdonságait. Így alakították ki a teljesen áttervezett hárompontfüggesztő szerkezetet, aminek köszönhetően a legnagyobb terhelést jelentő műtrágyatartály közelebb kerülhetett a traktor függesztőszerkezetéhez, kialakítva a kedvezőbb nyomatéki viszonyokat. Az eddigi két tartályméret, az 560 és az 1350 literes mellett a GII Maximákon a 950 literes térfogatú változat is elérhető.
A tartályok alatt elhelyezkedő műtrágya-adagolókba új, poliuretán alapanyagú adagolóegység került.
Ennek előnye, hogy – az egymáson könnyebben elforduló anyagok minőségének köszönhetően – a meghajtásához kisebb nyomaték elegendő.
Teljesen új kialakítású a vetőgép pneumatikus rendszere, de megmaradt a kedvező üzemeltetési tulajdonságokkal rendelkező központi vákuumcsatorna, ami nagyon könnyű tisztítást tesz lehetővé, és megakadályozza a por és a csávázószerek légkörbe kerülését. Lekerült a korábban alkalmazott ciklon a szélső sorokról, aminek köszönhetően a rosszabb minőségű, poros frakciót tartalmazó műtrágyák is maradéktalanul a talajba kerülnek.

Új, megerősített hajtást kapott a mikrogranulátumszóró egység is, aminek belsejében újdonság a láncfeszítő szerkezet. Ennek köszönhetően megszűnt annak lehetősége, hogy a lánc felakadjon, és a hajtás esetlegesen sérüljön a szélső helyzetekben alkalmazott áttételeknél. Áttervezett kialakítású, porral szembeni védelemmel rendelkező, „V” alakban elhelyezett tömörítő kerekek kerültek a vetőkocsik mögé, amik egymástól mért távolsága igen egyszerűen, egy távtartó cseréjével állítható a mindenkori talajkörülményekhez.
Apróságnak tűnhet, de a biztonságos közlekedés érdekében tett lépés az új nyomjelző-rögzítési mód kialakítása, ennek hidraulikus zárása, a korábbi mechanikus kivitellel szemben.
Az IKR kínálatában a legkeresettebb felszereltségű Maxima a hatsoros, teleszkópos gerendelyű változat műtrágya- és mikrogranulátum-szóróval.
A kezelés még egyszerűbbé tehető a KMS 412 magyar nyelvű vetésellenőrző monitorral, ami minden, az IKR-től vásárolt szemenkénti vetőgépnél szintén alapfelszereltség.

Kató Gergely
IKR Zrt.