fbpx

Szervestrágyaszóró-felépítmény szüretelőkombájn alvázon

Írta: Farkas Imre - 2020 június 05.

Az itthon is ismert francia Perard nagyon különleges szervestrágyaszóró-felépítményt alakított ki, amelyet egy egyedi megrendelés motivált, de végül felvették a kínálatba is.

A szintén francia Etav Chollet gazdaság kérte fel a gyártót, hogy a Braud 9070 M típusú szüretelő kombájnjaira adaptálható szervestrágyaszóró felépítményt tervezzen és készítsen. A megbízás célja, hogy hatékonyabban és nagyobb teljesítménnyel végezhessék a tápanyag-visszapótlást az ültetvényeikben, mint eddig.

A gyártó az Optium K trágyaszóró sorozatuk elemeinek felhasználásával készítette el az új egyedi felépítményt. Lényegében az egész vontatott modellt át kellett tervezni. A lehordószerkezet és a terítőrendszer meghajtásának hidraulikus kiszolgálását is meg kellett oldani a szüretelőgép önjáró alvázának hidraulikus rendszeréről. Keskenyebb és rövidebb felépítményt készítettek, de a méretét úgy alakították ki, hogy egy átlagos, 2,5 köbméteres kanállal szerelt teleszkópos rakodóval kényelmesen, elhullás mentesen tölthető legyen. A szóróhengerpár hajtómotorjait a vontatott kiviteltől eltérően nem alulra, hanem a hengertartó keret tetejére helyezték azért, hogy a szóró felépítmény súlypontját a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék, amely még így is 2,6 tonna lett.

 

A Perard Optium CV 50 K elnevezésű új szóróadapter – fotó: http://www.perard.fr/en

 

A függőleges hengerpáros terítőrendszert úgy állították be, hogy az alap 20 méteres munkaszélesség helyett az ültetvényhez igazodva 10 méteres szórásszélességgel dolgozzon. Kialakítottak két oldalra függőleges terelő lemezeket is, a szomszédos ültetvények és az utak védelme érdekében. A 750 mm átmérőjű, hengerekkel szerelt szóró adapter két fordulatszámon üzemeltethető. A szórófelépítmény vezérlését nem szerették volna külön monitorral megoldani, ezért a Perard felkereste a szüretelőkombájn gyártóját, és közösen elvégezték az Intelliview terminál konfigurálását a trágyaszóró ellenőrzéséhez és vezérléséhez. Lehetővé tették, hogy a szüretelőgép multifunkciós karjáról működtethetők legyenek a hidraulikus egységek.

 

 

Az Optium CV 50 K elnevezésű új szóróadapter lehetővé teszi már a 3 t/ha-tól való kijuttatást, de a felhasználó szerint a leggyakoribb kijuttatási mennyiség körülbelül 10 t/ha. Az üzemeltetési tapasztalatok szerint a gép napi átlagos teljesítménye így 150 tonna, míg korábban más technológiával a 80 tonnát is alig érték el. Amennyiben minden téren optimális körülmények vannak (nagy parcellák, komposztraktár a közelben), akár napi 300 tonna trágyát is ki lehet szórni az új technikával. Azt is elmondta a megrendelő, hogy jelentős költségmegtakarítást is elértek, mivel nagyobb munkasebesség (korábbi 4 km/h helyett 10 km/h) mellett magasabb területteljesítményre képesek, míg az adapter alacsonyabb fordulatszámon üzemel (1500–1600 f/min), mint a másik technológiában alkalmazott szórógép (2100 f/min). A felépítmény, a négy vázcsatlakozási ponton ellátható mérleg érzékelőkkel, bár a megrendelt példányok nem kerültek felszerelésre ezzel az opcióval még. Mivel speciális gépről van szó, ezért egyáltalán nem olcsó. A gyártó tájékoztatása szerint 30 000 – 40 000 euró között változik az ár, felszereltségtől függően, a konkrét példányok pedig 35 ezer euróba kerültek.