fbpx

Sok eszköz nagy súllyal

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 25.

A Pöttinger Terradisc termékprogramjában új elem a 8 és 10 méteres, jelentős munkaszélesség. Az ISOBUS-vezérléssel felszerelt nagy modellel elvégezhettük az első tesztet.

Összecsukott állapotban a méretek megfelelnek a KRESZ előírásainak, azaz a szélesség 3 m, a magasság 4 m

A rövidtárcsás boronák legfontosabb közép-európai gyártói szinte teljes termékválasztékkal rendelkeznek a 6,0 m feletti nagy munkaszélességekben. A Pöttinger az Agritechnica 2017-re hozta be ezt a lemaradását a Terradisc T sorozat két – 8001 és 10001 – modelljével. Ez nem egyszerűen csak az eddigi típusok munkaszélességének növelése 8,0 és 10 méterre vagy más gyártók gépeinek utánzata – sokkal inkább egy olyan Profiline változat igényes helyi gazdálkodók és bérvállalkozók számára, amelyet más gyártók nem kínálnak programjukban, mivel a csúcsmodellben egy ISOBUS-vezérlés is található.

Pontosan fogalmazva: a teljes ISOBUS-vezérléssel rendelkező változatokat főként Németországban kínálják. Ez azt jelenti, hogy az ISOBUS-kompatibilis terminálon minden beállítás és funkció aktiválható egy gomb megnyomásával; például a Pöttinger Expert 75 univerzális terminálján keresztül.

Ugyanakkor az árérzékeny ügyfelek és a kelet-európai piac számára egy egyszerű változat is készül, mechanikus beállítással, amit Standard változatnak neveznek. A 10 méteres Profiline gépről a tarlóhántás második menetében nagyon száraz körülmények között tudtunk képet kapni, és összehasonlítani a „karcsúsított” Standard változattal.

A SZÁRNYAK KÉTSZERES ÖSSZECSUKÁSA

Már menet közben a szántóföld felé észrevehető, hogy a Pöttinger a Terradisc csúcsmodelljével új úton jár – mivel a hengerszegmens összecsukott állapotban felül található. Az ún. ágyútalp kialakítású járószerkezetet a talajművelési technológiákban a Pöttinger előtt még nem tapasztaltuk.

Műszaki adatok

váz: 10,0 m munkaszélesség, 140×140 mm-es központi gerendely, 750 mm keretmagasság, 900 mm gerendelytávolság, lövegtalp kialakítású járószerkezet, 560/45 R22.5, 5 gumiabroncsméret, max. 15 cm munkamélységig

tárcsák: 80 tárcsa, csipkés és ívelt, 580 mm átmérő, karbantartást nem igényel, osztástávolság 12,5 cm, ikerkaros Twin Arm rendszer gumibakos alátámasztással

tartozékok: ISOBUS-vezérlés, tandem Conoroll-, csőpálcás henger, gumikerekes tömörítőhenger vagy vágó-tömörítő henger, dupla támkerekek, opcionális rugósfogú borona és frontsimító

méretek & tömegek: szállítási szélesség & magasság 3,0 és 4,0 m; üzemtömeg tandem Conoroll hengerrel 12,5 t; teljesítményigény 350 lóerőtől

listaár: 117 624 euró Profiline kivitelben terminál nélkül (Németországi nettó ár)


A FÖLD MOZGATÁSA: nagy sebességgel és kb. 6 cm-es munkamélységben végzett munkájával a Terradisc 10001 T jó eredményeket ért el

A rövidtárcsás borona kinyitásakor először a vonórúd felől hátrafelé mozdul a két munkavégző szegmens; az – 560/45 R22.5 méretű – futómű hidraulikusan kiemelt állapotban van. Ezután a masszív központi henger 90 fokkal lefelé mozgatja a két összecsukható részt. Ezen a ponton óvatosságra van szükség, mivel a felfüggesztésnél kb. 2,5 t negatív támasztóterhelés keletkezik. A nagy súlyú vontatótraktorok számára azonban ez kezelhető. A Terradisc 10001 T rövidtárcsás boronához csatlakoztatási opcióként azonban csak a 30/40/50/70 mm-es csapszeghez használható vonószem áll rendelkezésre. A negatív támasztóterhelés miatt más lehetőségek nem léteznek. A teljes összecsukási folyamat a Profiline gépen kényelmesen, a terminál egyik gombjának megnyomásával történik. Számos folyamat szenzorokon alapszik, a tárcsás borona ezért mintegy 10 szenzorral rendelkezik – ezek potenciális hibaforrások. A hidraulika működtetéséhez Power Beyond és a hidraulikus támasztólábhoz egy kétkörös hidraulikacsatlakozó szükséges a traktorhoz csatlakoztatva. Az összecsukási folyamatot végző hengernek két funkciója van. Egyrészt az összecsukásra és szétnyitásra szolgál, másrészt a kontúrvonal követését biztosítja.


TÁMASZTÓTERHELÉS: munkahelyzetbe történő szétnyitáskor a vonórúdra negatív támasztóterhelés hat

1 A szállításhoz használt hidraulikus biztonsági zár megakadályozza a tárcsa véletlen szétnyitását vezetés közben

2 A fordulókban a Terradisc csak a hátsó hengerszegmensen keresztül emeli ki a gépet

3 Sok funkcióhoz szenzorok tartoznak, és ez alapján történik a kapcsolásuk


4 A nitrogéntartályok is tudnak nyomást tárolni, és a teljes munkaszélességben egyenletes behúzást biztosítanak

A nitrogéntartályok is tudnak nyomást tárolni, és a teljes munkaszélességben egyenletes behúzást biztosítanak, valamint csökkentik az egyenetlenségek hatását. A szárnyak felfelé körülbelül 6, lefelé 3 fokot tudnak kitérni. A tömörítőhengerek mélységbeállítására szolgáló hidraulikus hengerek is rendelkeznek további csillapító funkcióval, amelyek megakadályozzák, hogy a gép a munka során függőleges irányban hintázzon. Emellett a táblavégi fordulónál is kifejtik csillapító hatásukat.

KIEMELÉS HAJLÍTÁSSAL

Amikor a Terradisc T kinyitás után készen áll a talajművelésre, akkor közvetlenül látható a táblavégi forduló pozíciója is. A henger felfüggesztését biztosító hat fehér hidraulikus henger kinyomott állapotban van, eközben a hátsó tömörítőegységet (ha dupla hengert alkalmaznak, mint a mi tesztünkben) a talajra nyomja úgy, hogy a tárcsák az első támkerekekkel és a járószerkezettel együtt, ill. a további szerszámokkal, ha vannak, kiemelkednek. A 340/55-16 méretű két elülső támkerék biztosítja a nyugodt haladást a talajmegmunkálás során, ezért ezek mereven vannak felszerelve (tehát nem kormányoznak), így egyenetlenségek esetén nem tudnak „úszó helyzetet” felvenni. Egy-egy támkerékpárnál egy hidraulikus henger gondoskodik ezenkívül a fokozatmentes mélységbeállításról a Terradisc T Profiline esetében. A hidraulikus mélységállítással rendelkező, szállításra szolgáló járószerkezet munka közben átveszi a támkerekek funkcióit, ezzel hat kerék vezeti a rövidtárcsás boronát.

ISMERT PARAMÉTEREK

A Terradisc T nagy kategóriájának fő paramétereit a kisebb modellekből vették át. Ez alapján a keret magassága 750 mm, a gerendelytávolság 900 mm. A 10 m széles eszközön elosztott 80 db tárcsa 12,5 cm-es osztástávolságot ad ugyanúgy, mint a keskenyebb gépeken. A 140×140 mm-es központi gerendely alatt helyezkednek el az 580 mm átmérőjű és ívelt csipkés tárcsák. A csapágyaik – kétsoros, ferde állású golyóscsapágyak – nem igényelnek karbantartást. Minden tárcsa egyedileg kapcsolódik egy tárcsafüggesztő karhoz. Fent a tartókeretnél a két kart egy közös csapágyperselyre, ill. szorítólemezre hegesztve rögzítik – a Pöttinger a „Twin Arm” elnevezést adta ennek az ikerkaros rendszernek. A széles szorítólemez négy gumibakkal szorosan van rögzítve a négyszögprofilon, ami védelmet nyújt az idegentestekkel, pl. a kövekkel szemben. A Twin Arm rendszerrel próbálják csökkenteni a tárcsatartó karok elmozdulását, ill. megakadályozzák az oldalirányú kitérést (különösen ha a gép fordulókban és keréknyomokban dolgozik). Az egyik hátránya azonban az, hogy idegentesttel való érintkezéskor mindkét tárcsa kiemelkedik.


1 A két dupla támkerékpár nagy méretű


2 A fehér borítás alatt található a hidraulikablokk a Profiline változathoz


3 Összekapcsolási lehetőségként a Terradisc csak vonószemet kínál a programjában


4 A táblavégi fordulónál történő kiemelés és a mélységállítás mellett a tömörítőhenger hidraulikus munkahengereinek lengéscsillapító funkciójuk is van, és megakadályozzák a gép függőleges irányú lengését munkahelyzetben


5 Az ISOBUS-változatnál a hidraulikus funkciók szinte kizárólag a Power Beyond rendszeren keresztül működnek (kivéve a támasztólábat)


6 A tárcsák mögött egy rugósfogú borona lefogja a föld áramlását, mielőtt megkezdődik a visszatömörítés


7 A tesztgép tandem Conoroll hengerrel volt felszerelve


8 Alkalmazástól függően az opcionális frontsimító hidraulikusan teljesen ki is iktatható

A pontos nyomvonal-csatlakozáshoz a Terradisc mindkét oldalon szélső terelőlemezeket használ. Ezek egy furatlemez segítségével beállíthatók az aktuális talajfeltételekhez. Mivel a tárcsák elrendezése nem x-alakú, a rövidtárcsás borona oldalra húzhat. Ennek ellensúlyozására a szállításért felelős középső hidraulikus hengerbe dőlésszög-beállítást integráltak. Így az első tárcsasort egy kicsit sekélyebbre lehet beállítani, ez megakadályozza, hogy a gép oldalra húzzon. Szélsőséges domborzati viszonyok között, meredek lejtőn az oldalirányú húzóerő beállítása biztosíthatja azt, hogy a tárcsás borona megfelelően kövesse a traktort, és ne sodródjonle. A tárcsák kopástól függő, oldalirányú elmozdítására sincsen így szükség, ezt átveszi a dőlésszög-beállítás.

RUGALMAS HÁTSÓ EGYSÉG

A talaj áramlásának csillapításához a tömörítőegység elé opcionálisan rugósfogú borona rendelhető. Ez kicsit a felszínt is elegyengeti. Az egyes rugós fogak átmérője 14 mm, és a henger felfüggesztésével együtt állíthatók be. Ha az agresszivitását meg szeretnénk változtatni, akkor ez a furatlemezeken csapszegek áthelyezésével történhet. A tömörítőhengerek terén a Pöttinger széles kínálattal rendelkezik. A többi gyártó között vannak olyanok, akik csak egy opciót tudnak biztosítani ebben a munkaszélességben. A Pöttingernél a két legnagyobb modellhez gumikerekes tömörítő, vágó-tömörítő henger, csőpálcás- és tandem henger áll rendelkezésre. Gyorstesztünkhöz a Conoroll nevű tandemhengert szerelték fel, amely a talajt sávosan visszatömöríti. A két hengerszegmens lapos, 8 cm szélességű acélgyűrűi egymásba nyúlnak, és a felület kereken 50%-án dolgoznak, így a henger laza talajokon is nagy teherbíró képességgel rendelkezik. Egyébként a két henger átmérője 580 mm; sárkaparók nincsenek, mivel a Conoroll a Pöttinger szerint jó öntisztítással rendelkezik.

1 A tárcsák átmérője 580 mm

2 Egy-egy szorítólemezen mindig két tárcsa osztozik

3 A tárcsák csapágyazása teljesen karbantartásmentes, és sok helyet biztosítanak a tárcsa és a tárcsafüggesztő kar között

4 Oldalt terelőlemezek korlátozzák a föld oldalra dobását

5 A külső tárcsák további tulajdonsága, hogy mélységük állítható

6 A munkakép tiszta és egyenletes

A munkamélységtől függően más és más a lezáró tömörítőegység dőlésszöge. A tandemhenger dőlésszöge rögzítőcsapok segítségével beállítható, ezzel ellensúlyozható, hogy sekély munkavégzésnél a terhelés előre, az első hengerre összpontosuljon. Az első tárcsasor elé felszerelhető egy elülső simító. A hidraulikus beállításnak köszönhetően a vezető fokozhatja az elegyengetés mértékét – természetesen az ISOBUS-vezérlésen keresztül meglehetősen kényelmesen, egy gombnyomással.

KIFEJEZETTEN NYUGODT JÁRÁS

Használat előtt még a munkamélység gyors beállítása sem jelent problémát az ISOBUS-vezérléssel. Ehhez a kívánt munkamélységet meg kell adni a terminálon, és a hidraulikus hengerek a tömörítőhenger szegmensét, a dupla támkerekeket és a járószerkezetet a kívánt mélységhez igazítják. A mélységbeállításhoz szükséges szenzorokat már gyárilag kalibrálják. A tényleges mélység és a beállított paraméterek egy az egyben visszatükröződnek, ezért nincs szükség manuális jelzésre a támkerekek hidraulikus hengerein.

Működés közben a Terradisc nagyon nyugodt járását figyeltük meg. Annak ellenére, hogy a művelőutaknál korábban mélylazítás történt, és néhány nagyobb, kemény rög a felszínre került, a tárcsa probléma nélkül végighaladt a területen. Itt érezhető a 12,5 tonnánál nagyobb üzemtömeg hatása. Bár a Pöttinger legfeljebb 15 cm-es munkamélységet adott meg, tavaly nyáron a szárazság miatt nem lehetett 10 cm-nél mélyebben dolgozni – ez azonban elég a tarlóhántáshoz. A 10 m-es munkaszélességű géphez a Pöttinger legalább 350 lóerős teljesítményt ír elő.

A nagy gépszélességgel a közvetlen nyomvonal-csatlakozások jól megvalósíthatók. A hosszú vonórúd is segít ebben. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a tárcsás borona csak a hátsó hengeren emelkedik ki és fordul, így különösen szűk fordulási manővereknél keresztirányú erők lépnek fel a felfüggesztésnél és a hengerszegmensben. Az ISOBUS-vezérlés lehetővé teszi a járművezető számára, hogy hidraulikusan változtasson a munkamélységen és a frontsimítón, de ugyanígy szabályozható az összecsukás és a szétnyitás, valamint a táblavégi forduláskor felvett helyzet is. Aki nagyobb kényelmet szeretne magának, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a Standard és a Profiline verzió között 10 855 euró az árkülönbség.

A STANDARD VÁLTOZAT

Ahogy már említettük, a Terradisc 10001 T modellnek két különböző változata létezik. A gyakorlati tesztben a Profiline változatát vizsgálhattuk meg, de a Standard változat jellemzőit sem szeretnénk háttérbe szorítani. A működtetéshez ebben a változatban a Power Beyond csatlakoztatása helyett három kétkörös hidraulikacsatlakozóra van szükség. Az összes beállítást és az öszszecsukási folyamatot is a vonórúdon lévő kapcsolókarok átváltásával lehet segíteni. Ehhez rendelkezésre áll egy sablon 6 karral és a megfelelő jelmagyarázattal. Például az összecsukáskor/szétnyitáskor két alkalommal kell leszállni a vezetőfülkéből, hogy a karokat a megfelelő helyzetbe állítsuk. Ehhez némi betanulási időre is szükség van, elsőre az egész meglehetősen bonyolultnak tűnik. Ezen túlmenően a rövidtárcsás borona mélységbeállításához a vezetőnek a hengerre, a támkerekekre és a járószerkezet hidraulikus hengerére klipszeket kell elfordítania.

Összegzés

8,0 és 10,0 m széles Terradisc rövidtárcsás boronájával a Pöttinger is belépett a nagygazdálkodók számára gyártott gépek szegmensébe. A két modell jellemzője az összes funkció ISOBUS-vezérlése, a nagy üzemtömeg és az ágyútalp kialakítású járószerkezet. A Profiline változatnak a Pöttinger jól megkéri az árát. Aki azonban a Standard változat mellett dönt, annak le kell mondania a plusz kényelemről.

  • ISOBUS-vezérlés
  • tömörítőhenger-választék
  • nagy üzemtömeg
  • nyugodt járás
  • negatív támasztóterhelés összecsukáskor
  • a Standard változat nem kényelmes

Alexander Brockmann