fbpx

Gyorscsatlakozás modullal, traktorfülkéből

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 augusztus 01.

Napjainkban minden erő- és munkagépgyártó arra törekszik, hogy a traktor+pótkocsi kapcsolatot minél könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban meg lehessen valósítani a munkagépre vagy szállítóeszközre való fel- és lecsatlakoztatásnál. Bármennyire is igyekeznek ennek a feladatnak az egyszerűsítésére, a szabványos K80 vonófej, illetve a TLT bekötése elkerülhetetlenül igényel valamiféle kézi beavatkozást az erőgép, illetve a munkagép, vagy pótkocsi között. Ezek a műveletek amellett, hogy hasznos üzemből rabolnak el időt, jelentős biztonsági kockázatot is jelentenek.

 

GYORSASÁG, BIZTONSÁG

Ahol mindössze 1-2 középnehéz vagy nehézuniverzális géppel oldják meg a napi szántóföldi, szállítási, illetve takarmányozási feladatokat, előfordul, hogy naponta 2-3 alkalommal is váltani kell a különböző vontatott eszközök, pótkocsik, takarmánykiosztók, rendfelszedő kocsik, trágyaszórók, vontatott műtrágyaszórók és szippantók között.

 

TM800 modul
A modulok csatlakoztatása maximum 30 másodpercet igényel – fotó:
https://www.siwimaskiner.dk/en/

 

Ennek egyszerűsítésére, gyorsítására, és munkavédelmi szempontból biztonságosabbá tételére fejlesztette ki a dániai Silkeborgban található SIWI Machines csapata a Combi Hitch elnevezésű univerzális gyorscsatlakozó-modult. Az egész rendszer úgy van felépítve, hogy a pótkocsi-csatlakoztatás a vezetőfülke elhagyása nélkül, mindössze 5-30 másodperc alatt elvégezhető. A gyártó ismertetője szerint egyetlen modulba integrálták a TLT csatlakozást, a hidraulikakivezetések, elektronikus vezetékek, illetve az Isobus-gyorscsatlakozó egységeit.

 

 

 

Miután a pótkocsi K80-as vonósapkájához kapcsolt VM800, vagy a TLT csonkkal kiegészített VM800P modulrészre és a traktor hárompont-függesztésére csatlakoztatott TM800, illetve T800P modulegységgel ráállnak, a traktormodul megemelésével a vízszintes csapos-rögzítőfüles csatlakozást összekapcsolják, majd egy hidraulikus egységgel reteszelik. Már csak a TLT, illetve a tömlők, vezetékek gyorscsatlakozó paneljeinek csatlakozása van hátra, amelyeket kis hidraulikus munkahengerek tolnak a helyükre. A csatlakozás néhány másodperces folyamatát egy egyszerű billenőkapcsolós visszajelzőlámpás elektromos panelről vezérelheti a traktoros.

 

MM modul
A TM800P traktormodul és a VM800P pótkocsimodul – fotó: siwimaskiner.dk

 

RÁADÁSUL KÖLTSÉGTAKARÉKOS

A hárompont-függesztésű TM800 traktormodul mellett rendelkezésre áll egy MM800 gépmodul is, amely a traktor pótkocsi vonórésztartó konzolhoz rögzíthető, de ugyanígy felszerelhető önjáró silózópótkocsi vonórészének a helyére is. Így a silózó K80 vonósapkás, támasztósúlyos pótkocsikat is vontathat, és az egész betakarítás során maga után vontatott pótkocsiba üríthet. Így kisebb a talajtömörödés, továbbá a párhuzamos ürítés elhagyása miatt alacsonyabb az elszórási kockázat, és kevesebb koncentrációt igényel a kezelőtől is alkalmazása, aki így jobban követheti az silózó egyéb munkafolyamatait. A szállítójármű raktere is pontosabban kitölthető, jobban kihasználható. Arról nem is beszélve, hogy a betakarítás kiszolgálása is kevesebb erőgépet igényel, aminek költségmegtakarítási vonzata kedvező.

 

MM modul
Az MM800 modul önjáró silózón – fotó:
https://www.siwimaskiner.dk/en/

 

Farkas Imre