Az első, sekély talajművelő gép független soros működéssel

A SIMA innovációs versenyének „Talajművelés, vetés, növényápolás” kategóriájába a franciaországi AGROWIN®INTERNATIONAL benevezte SCALPWIN® sekély talajművelésre alkalmas, sokoldalú gépkombinációját.

 

A fejlesztések az ágazat dinamizmusát szemléltetik

A SIMA Innovációs Díj seregszemléjét digitális formában szervezték meg 2021-ben. Ebben is, mint minden egyéb rendezvény kapcsán a Covid-19 miatti korlátozásoknak volt döntő szerepe. A virtuális tér már kezd megszokott lenni, így számos gyártó örömmel nevezte be innovációit a SIMA Innovation Awards e különleges kiadására.

Az AGROWIN®INTERNATIONAL felismerte, hogy milyen talajművelő gépekre van szüksége a mezőgazdasági termelőknek, ez alapján szabadalmaztatta fejlesztését, a SCALPWIN® gépkombinációt.

 

Mezőgazdaság, sekély talajművelés
Sekély talajművelés a sokoldalú gépkombinációval (Fotó: AGROWIN®INTERNATIONAL)

 

Az alábbi műveletekre alkalmas:

  • Magágykészítés – sűrűn elhelyezett tárcsalapjai révén nagyon alapos talaj-előkészítést végez. Hátsó hengereivel megfelelően keveri össze a magvakat a talajszemcsékkel.
  • Mechanikai gyomirtás – a gyűrűs henger és tárcsák kombinációja lehúzza a talaj felső rétegét, ami kiszárítja a gyomok gyökérzetét, így kevesebb gyomirtó kijuttatására van szükség.
  • Vetés – a SEMWIN® vetőgéppel kombinálva a vetőmag és/vagy a műtrágya egyenesen a tárcsák által húzott barázdába juttatható. Ezeket aztán a szomszédos tárcsák betakarják földdel, a henger pedig visszatömörít.

 

A gép működési elve

A három vagy négy, egymástól független sorban elhelyezett, 72 cm-es tárcsalapok révén a SCALPWIN® képes egy menetben kb. 2 cm-es mélységben lazán átmozgatni a talajt.

Az elöl, illetve a hátsó hengereknél elhelyezett dupla tandemkerekek jó talajkövetést, ennek révén megfelelő mélységtartást biztosítanak.

 

Scalpwin® és moduláris egységeivel egységet alkotó gépkombináció

 

Minden tárcsasornak kettős beállítása van:

  • átlós beállítás – mindegyik tárcsalapon van kopásjelző,
  • mélységállítás – 7 mm-es lépésközönként.

 

Forrás: SIMA

 

agrár agrowin gépkombináció mezőgazdaság Scalpwin sekély SIAM soros talajművelő
..