fbpx

Új francia talajművelőgép márka mutatkozott be

Írta: Farkas Imre - 2020 október 16.

Az Agrowin márkanév alatt bemutatkozó új talajművelő gépek, a céget alapító Michel Evinnek és 20 fős csapatnak fejlesztései.

Alapvetően olyan talajművelő eszközkonstrukciók bevezetését és fejlesztését tűzték ki célul, amelyek a forgatás nélküli talajművelési technológiában egy menetben végzik el a talajlazítást, elmunkálást, magágykészítést és vetést. A most piacra dobott termékeik három éves fejlesztőmunka eredményei.

 

A csökkentett munkamenet számot propagálja az új fejlesztésű konstrukció – fotó: https://www.agrowin-international.com/

 

A Plowin cracker + Scalpwin elnevezésű több funkciós talajművelőgépcsoportjuk első művelő eleme egy hidraulikus terhelésű, merev késes talajlazító, amelyet közvetlen egy gumi visszatömörítő henger követ, amely a kissé megemelt talajréteg visszaülepítését végzi el. Ezt követi négy sorban a kúpos, hullámos tárcsalapokból álló művelő egység, amely mindössze a felső 2-3 cm-es ultra sekély művelést végez, az előzőleg fellazított és visszatömörített felszínen. A tárcsalapok egyenként laprugós felfüggesztésűek, a középső sorokhoz egy aprómagvető egységgel kombinálva.

 

Egy munkamenetben megtörténik az alapművelés, elmunkálás, vetés – fotó: https://www.agrowin-international.com/

 

A műveletsort gumi vagy acélgyűrűs henger zárja le. Ebben a kombinációban a gyártó akár a kukorica betakarítást követően vetésre kerülő őszi búza, egy menetben történő talajelőkészítésére és vetésére ajánlja. Természetesen ott, ahol ezt a talajszerkezet és a munkakörülmények lehetővé teszik. Teljesítményigényéről egyelőre nem adtak információt, de már a műveletkapcsolásból is feltételezhető, hogy elég jelentős erőgép igénye lesz a gépcsoportnak.