fbpx

Schäffer Lader rakodók, ahol a törzscsuklóé a főszerep

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 27.

Hazánkban bizonyára sokak számára ismerősen hangzik a Schäffer Lader név, hiszen ezek a gépek nem egy ma megalakult márka, hanem egy 60 évvel ezelőtt Németországban indult családi vállalkozás termékei.

A magyar piacon már eddig is több ilyen gép talált gazdára. Meglátva az egy ilyen sokoldalúan használható munkagépben rejlő lehetőségeket, 2016 nyara óta új kereskedelmi partner vette át a Schäffer Lader rakodógépek hazai forgalmazását. Az Agro-Tipp Kft. kibővült kínálatával így még szélesebb körben tud megfelelő eszközt és munkagépet kínálni vásárlói számára.

A márka ismételt bevezetésére tett törekvésüket erősíti, hogy a cég vállalja a korábban eladott gépek szervizelését és alkatrészellátását is, amihez teljes infrastruktúrával rendelkeznek.

A németországi családi vállalkozás traktorokhoz adaptálható homlokrakodók gyártásával kezdte tevékenységét, majd saját fejlesztésük eredményeként született meg az erőgépet is magában foglaló törzscsuklós munkagép ötlete.

A cég 20 és 160 LE között gyárt a legsokoldalúbb felhasználási területekre rakodókat, amelyek mindegyike kizárólag törzscsuklós kivitelben készül. A kínálatban 7-féle teleszkópos és 11-féle homlokrakodó található. A kisebb modellek védőtetővel, vagy fülke nélkül kerülnek piacra, a nagyobbak pedig fülkés megoldással gondoskodnak a kényelemről és biztonságról. A törzscsuklónak köszönhető az ezektől a gépektől elvárt kis fordulási sugár, így a könnyű manőverezhetőségének köszönhetően minden változat szinte a legextrémebb helyeken is használható.

A Schäffer Lader palettáján szereplő gépek egyik legnagyobb változatát a Bábolnai Gazdanapokon láthattuk, ahol Kustán Ferenccel beszélgettünk. Az Agro-Tipp Kft. termékmenedzsere elmondta: a kiállított rakodógép szinte azonnal gazdára talált, s bíznak benne, hogy a jó műszaki paramétereknek köszönhetően egyre többen érdeklődnek majd a márka iránt.

Schäffer Lader 8610T

Kényelem és teljesítmény

A 102 LE-s, 4 hengeres Deutz-motorral szerelt rakodó 3 800 kg-os emelőkapacitásra és 5,1 m emelési magasságra képes. A derékcsukló a könnyű manőverezhetőséget biztosítja. Egy load sensing szivattyú gondoskodik arról, hogy az összes funkció, mint az emelés és kitolás, egy időben működhessen. A kormányzás kialakítása precíz munkavégzést tesz lehetővé, ami elengedhetetlen nagy pontosságot igénylő munkáknál, vagy szűk helyeken, mint például raklapozásnál.

A tágas fülkében egy pótülés is helyet kapott

A középgémes kialakítás tökéletes kilátást biztosít a fülkéből jobb és bal oldalon egyaránt, jelentősen megnövelve ezzel a biztonságos üzemeltetést. A Schäffer gépek fülkéi kifejezetten a cégnek készülnek, egyedi szériában.

A kényelemről a klíma, a légrugós ülés gondoskodik, s a nagy térnek köszönhetően egy teljes értékű pótülés is helyet kaphatott.

A gém középvonalas elhelyezése biztonságos kilátást tesz lehetővé

A karfába integrált joystick az ergonomikus kialakítása eredményeként segíti a kezelő munkáját. A gép 2 fokozatú hidrosztatikus hajtású, a sebességváltás szintén a joystickkal történik. A gép 20 km/óra végsebességre képes, de a modell opcionálisan 30 km/órás végsebességgel is elérhető.

A kényelmi funkciókat fokozza a gépből történő hidraulikus eszközreteszelés lehetősége, amely minden modell alapfelszereltségének része.

A joystick a karfába integrált, a légrugós üléssel együtt mozog

Hűtés és levegőszűrés

A 102 LE Deutz-motor nagy vízhűtővel rendelkezik, amely megakadályozza a túlmelegedést, így az erőforrás nagy hőségben is biztonságosan üzemeltethető.

Jogos elvárás a felhasználók részéről, hogy a gépeket minden körülmény esetén használni tudják, ezért a Schäffer cég minden gépét ciklonszűrővel látja el, így gondoskodva a nagy üzemi biztonságról, hiszen poros környezetben előszűrt levegővel működtethető a rendszer, s nem szükséges a légszűrőt folyamatosan ellenőrizni és tisztítani.

Stabilitás és pontosság

A merev hidas kialakítás nagy terhelhetőséget tesz lehetővé, ahol az első híd fix, míg a hátsó lengő, segítve ezzel az elmozdulást. A 8610 T modell esetében az önsúly 6 500 és 7 500 kg között mozoghat. Az 550 mm széles gumiknak köszönhetően a rakodógép stabilan nagy tolóerővel rendelkezik. A hidrosztatikai rendszer pontos és gyors rakodási jellemzőket biztosít.

A hidrosztatikus rendszer egy időben
teszi lehetővé az emelést és kitolást

Adapterek és munkalámpák

A Schäffer rakodógépeihez a legegyszerűbb raklapvillától, a seprűgépeken át, közel 70-féle adapter opcionálható.

Kétféle megoldást biztosít a gyár a csatlakoztatásra: egy saját kialakítású Schäffer-adaptációt, illetve egy EuroNorm csatlakozást.

Mindkét adaptációs megoldás alkalmazható ugyanazon gépre, mindehhez egy átalakító adapter szükséges. Ebben az esetben a Schäffer rakodó saját felfogató rendszerrel érkezik, majd erre kerül az átalakító, amelyet könnyen és gyorsan válthat a felhasználó.

A munkavégzés gyakran gyengén megvilágított helyiségben, vagy sötétben történik. A Schäffer gyár a munkaterület jobb megvilágítása érdekében a napjainkban elterjedt ledes világítási funkciót alkalmazza.

A Schäffer minden modellje
törzscsuklós megoldással készül

Törzscsukló-garancia

A Schäffer modellek mind derékcsuklós kivitelben készülnek, amely egységre a gyár 3 000 munkaóra, vagy 3 év garanciát vállal.

Közúti forgalomban a gép nem közlekedhet, azonban zöld rendszámmal ellátható, és igény esetén külön légfék rendelhető hozzá.

Hornyák Ildikó

CÍMKÉK rakodógép