fbpx

Rövidtárcsák amerikai módra

Írta: Farkas Imre - 2020 május 21.

Amerikában is hódít már a rövidtárcsa, egyre több nagy gyártó veszi fel kínálatába, és egyre több farmer dönt mellettük.

Európában lassan másfél, két évtizede hódít a rövidtárcsa a talajművelési technológiában. Kompakt felépítésük, nagy munkasebességük, jelentős területteljesítményük miatt egyre népszerűbbek és ezzel arányosan a hagyományos V és X elrendezésű tárcsás boronák kínálata szűkülőben van. A tengerentúlon ezzel szemben még 6-7 éve az X elrendezésű tárcsás borona konstrukciók voltak ennek a szegmensnek a meghatározó szereplői. Nálunk ezt a tárcsás borona fajtát leginkább az egykori IH 10-490 szériával azonosítják. Az utóbbi 1-1,5 évben az amerikai kontinensen is fordult a trend, és a nagy tengerentúli brand-ek egymás után dobták piacra függesztett, illetve vontatott, kompakt rövid tárcsáikat. Cikkünkben az ottani kínálat ismerős márkájú, de itthon ismeretlen amerikai rövidtárcsa szériáit gyűjtöttük egy csokorba.

Mi mással kezdhetnénk a sort, mint a legnagyobb amerikai márka, a John Deere tavaly bemutatott új rövidtárcsa családjával, a 2680H-val. Függesztett, vagy vontatott, merev vázas változatban, 2,5/3,05 és 3,6 méteres munkaszélességben, illetve vontatott, osztott gerendelyes kivitelben 4,85-13,7 méteres szélesség között, 9 féle méretben érhetők el. A 2680H széria 508 mm átmérőjű, rendeléstől függően sima vagy csipkés tárcsalapokkal végzi a művelést. A 25 cm-es osztástávolságú tárcsalapok egyenként, az Európában is elterjedt gumibetétes túlterhelés biztosítással vannak felfüggesztve a vázra.

A John Deere 2680H rövidtárcsa széria – fotó: deere.com

A lapok egyenként, 137 kg-os terheléssel hatolnak a talajba, maximum 15,2 cm-es munkamélységig. Az osztott gerendelyes, nagy munkaszélességű verzióknál, a tagok munkamélységtartásáról mellső nagyméretű támkerekek gondoskodnak, melyek a vontatott modelleknél egyben a szállításban is segédkeznek. Az átforgatott talaj lezárásához háromféle, csőpálcás, gumibordás, és egy érdekes megoldású „tavaszi” hengert kínálnak. A hengertagok talajra gyakorolt nyomása hidraulikus munkahengerekkel állítható. A gyártó 16,1–22,5 km/h munkasebességet jelöl meg az ismertetőjében, mellyel a legnagyobb 13,7 méteres verzió esetében 25 hektáros óránkénti területteljesítményre képes. A tárcsacsalád teljesítmény igénye, munkaszélesség méterenként 46 LE.

Szintén tavaly, pontosabban az elmúlt év novemberében mutatta be a CASE-IH, a Speed-Tiller családnevű rövidtárcsa szériáját. Hasonlóan robosztus kialakítású, mint a zöld-sárga versenytársa.
A 465-ös függesztett család 9 modellből áll, 1,75 és 5,5 méteres munkaszélesség között. Az osztott vázas, vontatott, 475-ös széria mindössze három, 6,25/9,5/12,5 méteres művelési szélességű modellből áll. A 6 mm vastag, 610 és 559 mm átmérőjű tárcsalapok, osztott kúpgörgős csapágyazással, egyenként, 32 mm vastag karokkal gumibetétes túlterhelés biztosítással vannak felfüggesztve, 25 cm-es osztással. A tárcsatagok 17 fokos oldalirányú és 8 fokos lejtőszöggel hatolnak a talajba. A függesztett verziókhoz kétféle, míg a vontatott modellekhez háromféle lezáró hengert kínálnak, utóbbinál hidraulikus állítással. A vontatott verziók teljesítményigénye 240-600 LE között van, munkaszélességtől függően. A gyártó, az alkalmazáshoz 13-20 km/h munkasebességet ajánl a felhasználóknak.

 

Itthon leginkább a nagy teljesítményű traktorairól ismert kanadai BUHLER VERSATILE INC. az amerikai piacon sokkal szélesebb kínálattal van jelen. Két éve a talajművelőgép kínálatát ez a cég is kompakt rövidtárcsa családdal bővítette. A Fury HS (HIGH SPEED) széria konstrukcióban azt az építési elvet követi, mint a fentebb bemutatott másik két konkurens. Itt a méretválaszték szűkebb, mivel csak nagy munkaszélességű, 7,7/9,3/10,8/12,3 méteres, osztott vázas, vontatott változat áll rendelkezésre. Tárcsalap átmérőben és profilban viszont többféle variációból választhatnak a felhasználók, mivel 508 és 560 mm átmérőjű, 6,5 mm vastag, illetve 609 vagy 660 mm átmérőjű, 8 mm-es vastagságú tárcsalapokkal kérhetik az amerikai gazdák.

A Versatile Fury HS (HIGH SPEED) széria – fotó: https://www.versatile-ag.com/

Alapkivitelben elől csipkés, hátul sima gömbsüveges lapokkal szerelik, de elöl hátul, csipkés, illetve sima variációkban is rendelhetik a farmerek. A tárcsalapok karbantartásmentes Peer TillXtreme zárt, kettős görgős csapágyazással rendelkeznek. Itt is gumibetétes egyenkénti tárcsalap felfüggesztés a jellemző és a tagok talajkövetését, mélységtartását, illetve a szállítást szintén nagyméretű, 600/50R22.5IMP Superflot TL kerekek segítik. A lezáráshoz szintén háromféle hengerprofil közül választhatja ki a felhasználó, az ideálisat, ugyancsak hidraulikus állítással. A gyártó 12-20 km/h munkasebességet javasol a tárcsa alkalmazásához, 5-13 cm-es munkamélység mellett. Teljesítmény igénye munkaszélesség méterenként körülményektől függően 35-55 LE.

 

A vetőgépeiről ismert iowa-i Kinze Manufacturing 2 éve dobta piacra a fentiekhez nagyon hasonló konstrukciójú rövidtárcsáját, a MACH TILL szériát. Az öt modellből álló tárcsacsalád csak vontatott típusokból áll, egyenkénti gumibetétes felfüggesztésű, 508 mm átmérőjű csipkés illetve sima tárcsalapokkal, 25 cm-es tárcsalap osztással. A MACH TILL sorozat munkaszélesség tartománya 6-12,5 méter, teljesítményigényük pedig minimum 240-490 LE. A mellső tárcsalapok a menetirányhoz képest 14 fokos szögben, a hátsók pedig 17 fokban állnak, maximális munkamélységük 13 cm.

 

A sárkaparók a tárcsalapoknál és a hátsó, OTICO gumibordás lezáró hengernél Volframkarbid anyagból készültek. Ez a hengerváltozat szárazabb és nedves talajviszonyok között is univerzálisan alkalmazható. Karbantartás-mentes kettős tömítésű csapágyakkal vannak szerelve a tárcsalapok a függesztő karokra. Munkaszélességtől függően 2-4 nagyméretű szállítókerék garantálja a talajkövetést. A konkurensekhez hasonlóan a vontatott modellek hidraulikusan összecsukhatók szállítási pozícióba. A gyártó tájékoztatása szerint a belföldi piac mellett, meg szeretnének jelenni az orosz és a kelet-európai piacokon is a termékkel

 

A Kansas államban, Salina-ban található, szintén talajművelő és vetőgépekre specializálódott Great Plains már nem követte a versenytársak egymáshoz nagyon hasonló rövidtárcsa szériáinak konstrukciós építését és az Ultra-Disc elnevezésű rövidtárcsában a klasszikus tárcsás boronák hosszú vázszerkezetét ötvözte a rövidtárcsákra jellemző tárcsasorokkal. A széria a korábbi Short-Disc családjuk tovább fejlesztésnek tekinthető. A tárcsasorok távolsága sokkal nagyobb, így az átömlési keresztmetszet is ideális. Ennél a konstrukciónál a tárcsatagok egyenkénti felfüggesztése sem a hagyományos gumibakos, hanem egy hajlított C-szárú, acél laprugós kivitelű. Az egyedi fejlesztésű, hullámos élkiképzésű, kevésbé homorú, SpeedBladeTM tárcsalapok átmérője is nagyobb, 610 mm.

https://www.youtube.com/watch?v=6fgmqohAIA8

A SpeedBlade 5% -kal gyorsabb fordulatszámmal forog, mint a normál konkáv tárcsalapok, agresszív aprító hatással van a nehéz szármaradványokra, és nagyobb sebességgel alaposan keveri össze a talajjal. Az önélező fogazott élei ugyanúgy működnek, mint egy normál csipkés profil, de hosszabb élettartamúak és alaktartóbbak. A tárcsalapok zárt, karbantartásmentes, dupla kúpgörgős csapágyazásúak, az első sorok 18 fokos, míg a hátsók 14 fokos szögben állnak, 25 cm-es osztással. A tárcsasorok által művelt talajt csőpálcás hengerrel, vagy rugós ujjsorpárral kombinált, csőpálcás henger tagokkal, illetve „packing” gyűrűs hengerrel zárhatjuk le. Az Ultra-Disc család három tagja 8,9/9,8/10,9 méteres munkaszélességű, és minimum 280/330/360 LE teljesítményigényű. Opcióban még a munkaeszköz variálható pótsúlyozására is lehetőség van, gyári kiegészítő súlytagok segítségével.