fbpx

Pöttinger AEROSEM – forradalom a vetéstechnikában

Írta: Szerkesztőség - 2016 április 11.

A Pöttinger AEROSEM vetőgép, egyedülálló kialakításának köszönhetően, magában egyesíti a gabona- és a kukoricavetést. A pneumatikus vetőgép pontos működése, egyetemes adagolása és a tökéletes csoroszlyarendszere együtt biztosítja a vetőmag megfelelő földbe helyezését.

Az AGROmashEXPO szakkiállításon az Invest Gépkereskedelmi Kft. standját Tóth Sándor munkagépüzletág-vezetővel jártuk körbe, aki részletesebben a Pöttinger újdonságát, az AEROSEM pneumatikus vetőgépet mutatta be.

A szakember elmondta, hogy az AEROSEM a 2013. évi Agritechnica szakvásáron mutatkozott be először, ahol a zsűri kettő DLG-ezüstéremmel jutalmazta.

Az AEROSEM hazánkban az elmúlt év őszétől érhető el a gazdálkodók számára, s az idei AGROmashEXPO-n az AEROESM 3002 ADD vetőgép-kombináció nemzetközi termékfejlesztési prémium oklevelet kapott.

Pöttinger AEROSEM – a gépkombináció

Az AEROSEM vetőgép kapcsolt gépkombináció: a vetőgép alatt és előtt is található egy-egy művelőegység. A standon kiállított AEROSEM forgóborona-egységgel szerelt, de rugós kapás vagy tárcsás művelőegység is kapcsolható a vetőgéphez.

PRECISION COMBI SEEDING – szemenkénti vetéstechnika

Kukorica és aprómagvetés egy munkaeszközzel

A Pöttinger AEROSEM művelőegysége után tömörítőhenger található, ami visszazárja a talajt. A PCS szemenkénti vetéstechnika rendszernek köszönhetően az AEROSEM vetőgép – gabona és mindenféle aprómag vetése mellett – kukorica és más kapás kultúra vetésére is alkalmas.

Az AEROSEM vetőgépen oldalanként kettő vagy három vetőegység elzárható, ahogy azt a művelőnyom igényli.

Pontos magszétválasztás

A vetőgép kiegészítő tölcsére alatt több szemenkénti adagolóelem található. A hidraulikusan meghajtott elemek gondoskodnak a magok pontos szétválasztásáról, ezt követően a magvak az erre a célra kifejlesztett adagolóba kerülnek. A vetőfejhez légáram segítségével jutnak el a vetőmagok.

Pneumatikus magtovábbítás

Az AEROSEM alapkivitelű magadagolása és a PCS rendszere közötti légáramot levegőosztó csappantyú osztja el. A különválasztott magokat a magelevátortól a túlnyomásos légrendszer veszi át egy adagolón keresztül, s továbbítja a vetőcsoroszlyához. A magáramlás-érzékelő felügyeli a biztonságos vetőmag-továbbítást, valamint pontos információt szolgáltat a gépkezelőnek a magok hosszanti eloszlásáról.

Tökéletes beágyazás

A beépített vetésbarázda-képzővel rendelkező DUAL DISC csoroszlyák pontos vetésbarázdát képeznek. A vetőmagot fogógörgő állítja meg és nyomja a barázdába, ezután a nyomógörgő elvégzi a visszatömörítést. A vetésmélység központilag állítható.

Egy tartály az összes alkalmazáshoz

A Pöttinger AEROSEM vetőgép 1 250 liter kapacitású magtartályra három részre osztható, ennek köszönhetően a vetéssel egy menetben a műtrágya-kijuttatás is elvégezhető. Ezzel idő és energia takarítható meg, valamint tökéletesebb, egyenletesebb kelés érhető el.

Hagyományos gabonavetés esetén osztás nélküli tartállyal vethetünk, szemenkénti vetés során – amennyiben jobb és a bal oldalon megosztjuk a tartályt – a tartály két szélső részébe helyezhetjük például a kukorica vetőmagot, a középső részt pedig a kijuttatandó műtrágyával töltjük fel.

Az AEROSEM tartálya opcionálisan tartályfeltéttel is rendelhető, amivel kapacitása 1 850 literre növelhető.

Ideális választás kisgazdaságok számára

A Pöttinger AEROSEM kiváló választás a kisgazdaságok számára, hiszen nem szükséges külön vetőgépet vásárolniuk az aprómagvas és a kapás növények vetéséhez. Az AEROSEM további előnye, hogy talajművelő egységgel kiegészített, így szántás után akár egy menetben is alkalmas megfelelő minőségű vetésre.

– Mik az eddigi tapasztalatai a kiállítás látogatottsága tekintetében? – kértük Tóth Sándort összegzésre.

– Az elmúlt évekhez képest az idei kiállításon már az első napokban is nagy érdeklődés mutatkozott termékeinkre. Gépcsoportot e tekintetben nem tudnék kiemelni, erőgépre, rakodóra, permetezőgépre is egyaránt nagy az érdeklődés, de kombájnra is vannak már folyamatban tárgyalásaink. Érezhető, hogy a gazdák várják a gépbeszerzési pályázatokat, s már most megfelelően készülnek rá.

FM