Oroszország fekete aranya

A Prodimex 800 000 hektárjával a mezőgazdasági termelőüzemek egyik óriása. A voronyezsi kísérleti gazdaság több mint 6000 hektár területtel rendelkezik. Henrik Wulferding gyakornokként dolgozott itt, és betekintést nyert az orosz mezőgazdaság izgalmas világába.

GÉPKIHASZNÁLTSÁG: a csúcsidőben az orosz gépek gyakran a hét minden napján 24 órás üzemben működnek

Fekete csernozjom talajok, hatalmas területek és kihívásokkal teli körülmények – az orosz mezőgazdaság nagyon izgalmas terület. Sehol sem működik a régi és az új technológia olyan szorosan együttműködve, mint itt. A közép-oroszországi Voronyezs régió a legjobb feltételeket biztosítja a magas hozamok eléréséhez, mert itt áll rendelkezésre az orosz fekete arany – a csernozjom. Így a Prodimex agráróriás kísérleti gazdasága is ebben a térségben működik. Henrik Wulferding hat hétig dolgozott ott gyakornokként – és ez rövid, ám izgalmas időszak volt az életében. Wulferding, a képzett gazdász egy szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságban nőtt fel Alsó-Szászországban. Az alapképzés után a mezőgazdasági gépgyártás területén vett részt további képzésben, amelyet mesterképzés követett a gépészet területén. Wulferding jelenleg a Grimme vállalat burgonyatechnológiával foglalkozó fejlesztőmérnökeként dolgozik.

Kiöregedett technológia – részben az új gépekhez kellett biztosítaniuk a pótalkatrészeket

ÚJ STRATÉGIÁK

A gyakornoki időszak az iskolai szünetben zajlott a Prodimex kísérleti gazdaságában. Henrik Wulferding mellett egy másik agráros diák is itt töltötte a gyakorlatát. A 800 000 hektáron gazdálkodó Prodimex csoport a világ öt legnagyobb mezőgazdasági vállalata közé tartozik. Csak a kísérleti gazdaság 6000 hektárt foglal magában – a német viszonyokhoz képest ez hatalmas terület.

KEDVEZŐBB KOMBÁJNOLÁS: a nem kielégítő szalmaaprítás és szalmaterítés miatt utólag intenzív boronálásra van szükség

A Nienburgból származó Klaus Johnmezőgazdasági tanácsadó szintén itt dolgozik: 2008 óta tevékenykedik a Prodimex vállalatnál Oroszországban, és minden évben lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy szakmai gyakorlatot (érdeklődők számára információk az agrixperia.de weboldalon találhatók) végezzenek ennél a cégnél. John feladata a leggazdaságosabb szántóföldi eljárások és területgazdálkodási rendszerek kidolgozása. Henrik Wulferding vele együtt dolgozott a kísérleti gazdaságban és a növénytermesztésben szükséges géppark jövőbeli kialakításának stratégiáin. Az orosz munkatársakkal való kommunikációhoz tolmács állt rendelkezésükre. Wulferding a következőket mondja: „Klaus John ismeri az orosz mezőgazdaságot és az orosz életmódot, megvan a szükséges érzéke, hogy kollégáit meggyőzze az új stratégiákról. Sok eddig gyakorolt termesztési mód régimódi, és nem mindig optimális a talaj számára. Mindazonáltal gyakran nehéz meggyőzni a felelősöket. De ha ezt eléri, akkor a sikeres eljárásokat más Prodimex-telephelyeken is alkalmazzák.” A gazdaságban tavaszi árpát, őszi búzát és a cukorrépát termesztenek egyenlő arányban. A terület Moszkvától mintegy 500 km-re délre található, és az úgynevezett csernozjom régióban fekszik. A csernozjom réteg 50 és 150 cm vastagságú. Ezek a talajok jó szerkezetet biztosítanak a gyökeresedéshez és jó a tápanyagellátásuk, a magas, kb. 8% humusztartalomnak köszönhetően. Az alaptrágyázás gyakran már télen történik, a szerves anyagot a talajművelő eszközökkel beforgatják a talajba. A tápanyagvesztés, a tápanyagmozgás vagy a kimosódás veszélye nem áll fenn, mivel a mélyebb talajrétegek nem eresztik át a vizet.

Mindenütt találkozhatunk a Németországból és Észak-Amerikából származó modern technikával, amely megfelelő hatékonyságot biztosít

Több mint 800 000 ha

Nagyon termékeny talajú övezet húzódik Oroszország nyugati részén, Moszkvától délre, Ukrajnáig. A milliós nagyváros, Voronyezs közelében található a kísérleti gazdaság, amely 6000 hektáros hasznos művelhető területtel rendelkezik. Itt vizsgálják a termesztési módszereket, amelyeket, ha sikeresek, a Prodimex vállalat más területein is bevezetnek. A több mint 800 000 hektáron gazdálkodó és 15 saját cukorgyárral rendelkező Prodimex cég az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalat a világon!

Nincsenek felszín alatti vizek, és alig van szabad szemmel felfedezhető talajélet. A csernozjom alatt általában mészkőrétegek találhatók. A talajszondával az egészséges talajszerkezetet lehet meghatározni, a legtöbb területen káros tömörödések nélkül.

KLIMATIKUS FELTÉTELEK

Az éghajlat az enyhén déli fekvésnek köszönhetően nedvesebb, mint például Szibériában. Kontinentális éghajlatról beszélhetünk, nagy nyári és téli hőmérsékleti ingadozásokkal. A tavasz viharos, a nyár pedig forró és száraz. Az átlagos téli hőmérséklet -10,0 és -20,0° C között van. A fő csapadék télen hó formában érkezik. A csernozjom talaj nagy mennyiségű vizet képes tárolni hosszú ideig (200 liter/m3). Búza esetében a hozam kb. 4,5 t/ha körül van. Mivel a víz a termésképződés korlátozó tényezője, fontos, hogy a lehető legtöbb víz bejusson a talajba, és a lehető legkevesebb párolgásra legyen lehetőség. Mivel a víz a hozamképzés korlátozó tényezője, fontos, hogy minél több vizet vezessünk be a mélybe, és a lehető legkevesebb párolgást engedjük meg. A nehézséget az olvadó hóból származó vízmennyiség talajba juttatás okozza, olyan formában, hogy az ne folyjon el a felszínen. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a talaj felső rétege le van fagyva vagy jégréteg borítja, amely csak kis mennyiségű vizet enged át. A jobb vízszivárgás hatékony rendszereinek kidolgozása az egyik kutatási cél. A területek egy részét nyáron meg lehet öntözni a tározókban összegyűjtött olvadékvízzel.

Ha az egyes évek termésátlagait összehasonlítjuk, akkor láthatjuk, hogy a nyári szárazság és az ebből eredő vízhiány miatt a 100%-os hozamkülönbségek sem ritkák. Kezdeti sikereket mutat a vízgazdálkodás szempontjából az intenzív talajművelés – vagyis a hengerezés nélküli szántás vagy akár a kultivátorozás – mellőzése. A minimális talajművelés miatt azonban intenzívebb növényvédelemre van szükség annak megakadályozására, hogy az árvakelés és a gyomok túl sok vizet vonjanak el a talajból. Fontos az is, hogy a betakarítás során ügyeljenek a kielégítő mértékű szalmaaprításra és -elterítésre. Ha a kombájn ezt technikailag nem tudja megoldani, akkor szalmaterítő pálcasort használnak, ami jobb szalmaterítést biztosít.

  1. Még az őskületek is használatban vannak, mint ez a Kirovets, amelyet "kalapáccsal" lehet javítani
  2. A cukorrépa betakarításához egy Holmer T4-40-es jött a bemutatóra
  3. Henrik Wulferding (balra) Klaus John tanácsadóval együtt
  4. A búza vetésénél a pneumatikus vetéstechnológiát alkalmazzák, 12 m-es munkaszélességű vetőgéppel az Amazone cégtől

A vetésforgó többnyire cukorrépa–tavaszi árpa–őszi búza. Az ősszel végzett vésőkéses mélylazítás levegőt juttat a talajba, ami a cukorrépa számára jó növekedési feltételeket biztosít. Jelenleg vizsgálják, hogy a mélylazítás során mi a legmegfelelőbb mélység. Eddig 34 cmről ezt 18 cm-re csökkentették. Az a megfigyelés, ami szerint a táblavégi forduló letaposott talaján a cukorrépa szebben fejlődik, arra enged következtetni, hogy a talaj felső rétegei a mélylazítás miatt túlzott mértékben fellazulnak, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a talajfelszín intenzívebb visszatömörítésére. Ezenkívül a fagy miatt megemelkedett talajrészeket a fagyok elmúltával szintén vissza kell tömöríteni. Megfelelő termesztési stratégiákkal átlagosan 2025% hozamnövekedés érhető el. A 6000 hektáros gazdaság üzemeltetése mindössze három John Deere traktorral történik: ez egy JD 9530-as törzscsuklós kormányzású traktor, egy JD 8430 és egy JD 8295R.

AZ ELLENTÉTEK FÖLDJE

Az ország kontrasztjai időnként lenyűgözik az embert. Egyrészt a modern nagyüzemi technológia, másrészt a nagyon régi gépek, amelyek a szomszédos területeken dolgoznak. Lovas fogatokat is láthatunk, amellyel a bérbeadó érkezik, hogy átvegye a haszonbért a gazdaságban vagy éppen teheneket, amelyeket a család az előkertben kötött meg. „Mivel a főnökömmel tanácsadói szerepet töltöttünk be a gazdaságban, leggyakrabban a művelési rendszer javítására irányultak a javaslataink. Ezeket először alapvetően elutasították, ragaszkodtak a ’jól bevált’ módszerekhez, minden idegenül és hamisan csengett, ami ettől eltért. Nagyon nehéz kiharcolni a változást. Ehhez a hierarchia tetejéről kezdve mindenkit meg kell győzni a szándékunkról. Tehát az igazgatót, aztán az agronómust, majd a művezetőt és vég