fbpx

Öröm, csökken az üzemanyag ára

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 27.

Egy kis öröm az üzembentartóknak: a nemzetközi nyersolajár-csökkenés pénteken megjelenik a hazai kutakon is, a benzin literenkénti bruttó átlagára 6 forinttal, a gázolajé 5 forinttal csökken. Ennek megfelelően a 95-ös benzin átlagára 423 Ft/liter, a gázolaj kisforgalmi ellenértéke 425 Ft/liter lesz.

 

A minimum és maximum árak az alábbiak szerint állnak jelenleg:

  • 95-ös benzin literenkénti ára – 397 Ft és 486,9 Ft,
  • gázolaj literenként ára – 393 Ft és 494,9 Ft.

Érdemes figyelni, hol töltjük tele az erőgépünk tankját, mert gázolajnál már megint megvan a két szélsőérték között a 100 Ft-os különbség, de benzin esetében is közel 90 forint/liter.

 

Mezőgazdaság, olcsóbb, üzemanyag
Az üzemanyagár csökkenés öröm a mezőgazdasági termelők és szállítók esetében is (Fotó: Barna Ferenc)

 

Csökkenő tendenciát mutat az olaj ára

A Brent hordónkénti ára az elmúlt héten esett, jelenleg a 66 dolláros szint közelében áll, ez nem volt nagy öröm a kitermelő országoknak. Irán jelentősebb olajmennyiséggel lépne piacra, de még nincs konkrét megállapodás a mennyiség tárgyában. Ez – bár a pontos mennyiség nem ismert – növeli a kínálati oldalt, ami rövidtávon olajár csökkenést eredményez.

A koronavírus járvány leszálló ágban van, az átoltottság egyre nagyobb, az országokat a nyitás jellemzi: ez alapján az elemzők a kereslet folyamatos emelkedésére számítanak. Így az olajpiacnak nem jelent gondot hosszú távon az Irán által kitermelt olajmennyiség, nem lesz sokáig lehajtó hatással az árra.

Utoljára egy hete változott a hazai kutakon az üzemanyagár, akkor 2 forinttal csökkent a benzin literenkénti ellenértéke, a gázolajé nem változott.

 

Forrás: holtankoljak.hu