fbpx

Nincs ünnep: kemény bírálat a mezőgép-gyárosoktól

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 27.

Az évfordulón ünneplés helyett éles kritikával jelentkeznek az európai mezőgazdasági gépgyártók. Az a kifogásuk, hogy hatásvizsgálat nélkül vezette be Európa a „Termelőtől a fogyasztóig” rendszert és a Zöld Megállapodást, és ez nem fog jót tenni sem a gépiparnak, sem a gépvásárlóknak, sem a fogyasztóknak.

 

mezőgép
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Túl sok kérdés, több aggodalom

Átfogó hatásvizsgálat hiányában nincs okunk ünneplésre – jelentette ki az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetségének (CEMA) közös nyilatkozata. Az Európai Bizottság egy éve mutatta be a fenntartható mezőgazdaságot és az fogyasztók élelmiszerbiztonságát óvó Farm Fork (Termelőtől a fogyasztóig) stratégiát. A CEMA szerint a stratégia még mindig túl sok kérdést vet fel az európai mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari közösségben, és a viták növelték az aggodalmakat. Úgy vélik, a Farm to Fork és annak célkitűzései jelentős hatással lesznek a teljes mezőgazdasági értékláncra, a gazdálkodóktól kezdve az élelmiszer-rendszerünkig és az Unió egész területén a fogyasztókig, de nem a várt irányban.

 

mezőgép
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Érthetetlen és elfogadhatatlan

A CEMA attól tart, hogy a stratégia ellentmondásosan fog hatni az európai termelési kapacitásokra, a versenyképességünkre, az importunkra és a fogyasztói árakra is. Különösen bírálja a CEMA azt, hogy mire ezeket az ellentmondásokat széles körben megértik, már késő lesz, azért is, mert a korábban ígért előzetes hatásvizsgálat nem készült el. E hatásvizsgálat elhanyagolása érthetetlen és elfogadhatatlan – szögezte le a gépgyártó-szövetség közleménye. Ezért azt követelik, hogy tudományos és pontos adatokon alapuló, nem politikai, hanem szakmai párbeszéd alapján folytatódjék a szabályozási folyamat.