fbpx

Így csinálj a traktorból nyergesvontatót

Írta: Barna Ferenc - 2021 március 12.

A Wielton egyszerű megoldással segít a mezőgazdasági vontatók tulajdonosainak, ha közúti pótkocsit akarnak vontatni. Egy nyerges kapcsoló beiktatásával traktorral is adott ennek a lehetősége. A cég két típust készített a Dollyból, ezek a PRD-1 és a PRD-2.

 

Wielton PRD-2
A nyerges kapcsoló, sokat segíthet a mezőgazdasági termelőnek (Fotó: Wielton)

 

PRD-1 nyerges kapcsoló

Az egytengelyes változat maximális terhelése 10 t lehet, önsúlya 2000 kg. Légrúgós futóművel és saját hidraulika berendezéssel szerelt az egység. Ennek előnye, hogy kezelőegysége korlátozottan mobil, akár a traktorból is vezérelhető a hidraulika. A maximális sebesség, ami elérhető vele 40 km/h.

 

PRD-2 nyerges kapcsoló

Értelemszerűen az a kéttengelyes változat, ennek maximális terhelhetősége 16 t, önsúlya 2600 kg. A légrúgós futómű és saját hidraulika berendezés itt is megtalálható, jellemzői megegyeznek az előző változattal ezen a téren. A maximális sebesség, ami elérhető vele, nem változott, szintén 40 km/h.

 

Wielton dollyk
A két változat a tengelyek számán túl a teherbírásban különbözik, ezáltal a gazda mezőgazdasági gépparkjának funkcionalitása bővül (Fotó: Wielton)

 

A fent bemutatott kapcsoló egység beiktatásával a mezőgazdasági termelő „egyszerű” traktorját nyergesvontatóként is alkalmazhatja. Nem kell beruházni nyergesvontatóba, az erőgép így több funkciót is el tud látni.

 

Forrás: Wielton