fbpx

Tractor of the Year 2023

Írta: Fodor Mihály - 2023 január 15.

Az AXIÁL Kft. bemutatta a Fendt 700 Vario Gen7 traktorsorozatot

2022 novemberében mutatták be a magyarországi AXIÁL-partnereknek a Fendt újdonságát, a hetedik generációs 700 Vario szériát. Az új motor, az optimális 60 colos nyomtáv, a fedélzeti és irodai FendtONE kezelőfelület, valamint a Fendt Cargo homlokrakodó új generációja ezt a szériát a világpiac univerzális traktorává teszi.

A rendezvény során először Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Nagy Róbert termékmenedzser és Christoff Bär gyári mérnök tartott prezentációt a Fendt 700 Vario Gen 7 szériáról, melynek két típusát meg is tekinthették a helyszínen. A párizsi SIMA kiállításon, a „180–280 LE-s traktorok” kategóriában „Farm Machine 2023” és a bolognai EIMA kiállításon „Tractor of the Year 2023” termékversenydíjat nyert erőgép 2023. január 25–28-a között a budapesti Hungexpón megrendezésre kerülő AgrárgépShow kiállításon is látható lesz.

A hetedik generációs új széria öt típussal (Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario és Fendt 728 Vario) 203–283 LE (147–206 kW) teljesítménytartományt ölel fel az ECE R120 szabvány szerint. A Fendt Dynamic Performance (DP) többletteljesítmény-koncepciója 20 LE extra teljesítményt biztosít a Fendt 728 Varióban, egy nagy teljesítményű erőátviteli rendszeren keresztül, amennyiben ez szükséges. A csúcsmodell maximálisan 303 LE teljesítményt képes nyújtani. A többletteljesítmény nem kötődik minimális sebességhez vagy speciális alkalmazási esetekhez, így például dinamikusan álló helyzetben végzett TLT-munkák esetén is rendelkezésre áll.

4. védelmi kategóriájú fülke

A Fendt 700 Vario széria hetedik generációjával a Fendt egy teljesen új fejlesztéssel jelentkezik, és egyúttal a sokoldalú felhasználáshoz a teljesítményspektrumot 300 lóerőig is kiterjeszti. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres AGCO Power motort teljesen újratervezték ehhez a teljesítménytartományhoz. Ezenkívül karbantartásmentes hidraulikus szelepemelő tőkék kerültek beépítésre a motorba. A motor és a hozzá illeszkedő Vario sebességváltó alkotja az egy menettartománnyal rendelkező Fendt VarioDrive hajtásláncot. A hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a terep és a közút közötti váltáskor. A VarioDrive egyik előnye az intelligens vezérlésű összkerékhajtás. A Fendt iD innovatív, alacsony fordulatszámú hajtáskoncepció már ismert a nagy traktorok révén. A fő működési fordulatszám-tartományban a motor fordulatszáma a csendes 1400 és 1700 fordulat/perc között van. Az új Fendt 726 és 728 Vario már 1450 fordulat/percnél eléri a 60 km/h-s végsebességet. Az exkluzív Concentric Air System (CAS) ventilátor és hűtőrendszer a Fendt 1000 Vario modellből ismert, és következetesen az alacsony fordulatszámra, a kompakt felépítésre és az üzemanyag-hatékonyságra lett tervezve.

A teljesen integrált Fendt VarioGrip abroncsnyomás-szabályozó rendszer növeli a talajjal érintkező felületet, és akár nyolc százalékkal növeli a vonóerőt.

A vezetőfülke légszűrő rendszere most először opcionálisan, gyárilag is átalakítható az EN15695-ös uniós szabvány szerinti 4-es védelmi kategóriára. A 4. védelmi kategóriájú rendszer megvédi a járművezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől.

A vezetőülés új generációját is megálmodta a Fendt. Az esetleg műszakonként változó járművezetők személyre szabott ülésprofilokat hozhatnak létre a terminálban, és egy kattintással aktiválhatják azokat.

Akár 220 liter szállítási kapacitás, moduláris felépítés (amely lehetővé teszi a szokásos vagy a hatékony, szivárgásmentes FFC hidraulikus csatlakozók használatát), valamint akár öt csatlakozó hátul, akár kettő elöl és akár három középen – ezek a Fendt 700 Vario nagy teljesítményű hidraulikájának megkülönböztető jegyei.

A hátsó emelőmű új tehermentesítő vezérlése a munkagép súlyát arányosan a traktor hátsó tengelyére helyezi át, ezáltal növeli a vonóerőt, és javítja a hatékonyságot.

Fodor Mihály