fbpx

Generációváltás a Cummins X15 dízelmotornál

Írta: Farkas Imre - 2024 március 11.

A Cummins Inc. piacra dobta a HELM™ 15 literes üzemanyag-aggnosztikus platformján belül a X15 dízelmotor legfrissebb generációját, amely megfelel az US EPA és a CARB 2027 összehangolt előírásainak.

A motor a Cummins HELM™ üzemanyag-aggnosztikus, 15 literes motorplatformjára épül. Ezek az új üzemanyag-aggnosztikus motorplatformok egy sor motorváltozatot tartalmaznak, amelyek egy közös alapmotorból származnak, ami azt jelenti, hogy vannak közös alkatrészeik. Az egyes motorok hengerfejtömítése alatt nagyrészt hasonló alkatrészek, a hengerfejtömítés felett pedig különböző alkatrészek találhatók a különböző üzemanyagtípusokhoz. Mindegyik motorváltozat más és más üzemanyaggal működik. Az X15N, a földgáz változat az első olyan motor a Cummins HELM™ platformokon, amelyek az ügyfelek rendelkezésére állnak. A Cummins HELM™ platformok közé tartoznak a B, X10 és X15 motorplatformok.

Cummins dízelmotor
Már a szerelőszalagon a Cummins jamestowni gyárában az X15-ös motorok – fotó: https://dam.cummins.com/

A Cummins dízelmotor-portfóliójához igazodva az új X15 akár 20%-ban biodízel-keverékeket és 100%-ban megújuló dízel keveréket is képes használni. A Cummins a megújuló üzemanyag alternatívák korai felhasználója volt, és továbbra is támogatja a magasabb szintű biodízel-keverékek és a megújuló dízel üzemanyagok használatát. Ezek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású dízel üzemanyagok bizonyítottan csökkentik a dízel üzemanyag-fogyasztás szén-dioxid-intenzitását, és könnyen elérhetők a mai üzemanyag-ellátási infrastruktúrában. 

Az X15 motorsorozat legújabb generációját a New York-i Jamestown-ban gyártják – fotó: https://dam.cummins.com/

Megőrizve a hagyományos megbízhatóságot és az alacsonyabb működési költségeket, amelyek az X15 első bevezetése óta, 1998-ban kielégítik a sokszínű ügyfélkör igényeit, a következő generációs, fejlett dízel X15 az emissziós értékek és az üzemanyag-hatékonyság terén számos előnnyel büszkélkedhet. Az X15 architektúra szíjhajtású, nagy teljesítményű, 48 V-os generátort és utókezelő fűtési megoldást alkalmaz, amelyet az egyre szigorúbb emissziós szabványokhoz optimalizáltak. Az X15 motorsorozat legújabb generációját a New York-i Jamestown-ban gyártják.