fbpx

New Holland NutriSense – Tápanyag-elemzési technológia a megalapozott döntésekhez

Írta: Fodor Mihály - 2021 augusztus 24.

A New Holland díjnyertes NutriSenseTM rendszerét beintegrálták a márka MyPLM™ Connect portáljába, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy a MyPLM Connect Farm alkalmazásban megjelenítsék a gépeik által gyűjtött tápanyagadatokat.

 

NutriSense
A New Holland NutriSense rendszere ezüstérmet nyert a SIMA szakkiállításon

 

A gazdálkodók folyamatosan keresik a módját annak, hogy kevesebből többet érjenek el: javítsák a termés minőségét, miközben optimalizálják a ráfordítások felhasználását, megőrzik a talaj egészségét és csökkentik tevékenységük környezeti hatását. Ez egy kényes egyensúlyozás, ahol a fejlett technológiák sokat számíthatnak. A New Holland NutriSense rendszere ezek egyike: a 2021-es SIMA Innovation Awards ezüstérmével kitüntetett innováció értékes méréseket biztosít a gazdálkodók számára a termény nedvesség-, keményítő-, nyersfehérje-, rost- (ADF és NDF), hamu- és nyerszsírtartalmáról a szántóföld minden területén. A gazdálkodó ezeket az agronómiai adatokat egy intuitív, felhasználóbarát felületen, a MyPLM Connect portálon megjelenítheti, és felhasználhatja azokat olyan megalapozott döntések meghozatalához, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a terményeit a legjövedelmezőbben értékesítse.

Eduardo Nicz (PLM Product Marketing Global) az alábbiakat emelte ki: „A New Holland stratégiája az, hogy a digitális technológiák integrálásával intelligens és összekapcsolt mezőgazdaságot kínáljunk ügyfeleinknek, könnyen használható megoldásokkal. A NutriSense rendszer kiváló példa erre: a gazdák számára részletes agronómiai adatokat szolgáltat, amelyeket a New Holland kombájnok vagy takarmánybetakarító gépek gyűjtenek a földeken. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a leghatékonyabban használják fel a ráfordításaikat, és olyan termést takarítsanak be, amelyet jobb áron tudnak értékesíteni.”

A New Holland FR Forage Cruiser takarmányozási rendszerén található NutriSense rendszer az állattenyésztő vagy vállalkozó számára a gazdálkodási ciklus különböző fázisaiban nyújthat segítséget, kezdve a szántóföldek egészségi állapotának és teljesítményének megértésétől és kezelésétől az évenkénti szántóföldi adatok felhasználásával. A gép által gyűjtött mérések segítségével azt is megállapíthatják, hogy van-e talajszennyeződés a takarmányban, ez az állatállomány számára biztosítékot jelent. Betakarításkor a termény nedvességadatai támogatják a gazdálkodó takarmánytárolással kapcsolatos döntéseit. A termény nyersfehérje-, nyerszsír- és keményítőtartalma lehetővé teszi számukra, hogy javítsák az állati takarmányadagok tartalmát és minőségét. Az eredmény egy egészségesebb, termelékenyebb szántóföld és kiváló minőségű takarmány a gazdálkodó állatállománya számára, illetve a vállalkozó számára, hogy magasabb áron értékesíthesse azokat.

 

MyPLM
Az ügyfelek a MyPLM Connect Farm alkalmazásban megjeleníthetik a gépeik által gyűjtött tápanyagadatokat is

 

A NutriSense rendszerrel ellátott New Holland CR vagy CX7 és CX8 kombájnt üzemeltető, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók is profitálhatnak az évről évre rendelkezésre álló szántóföldi adatokból. A szántóföldjeik termésfehérje-szintjének megértése nagyon hasznos lehet a következő szezonok műtrágya-kijuttatási arányainak kiszámításakor, optimalizálva a ráfordítások felhasználását. A gabona fehérjetartalmának ismerete lehetővé teszi a gazdálkodó számára annak meghatározását, hogy a termény alkalmas-e állati takarmánynak vagy malmi búzának, amely magasabb áron értékesíthető. A termés beltartalmi értékének ismerete segít eldönteni, hogyan tárolják a terményt. A termény tápanyagtartalma, például a keményítő szintje azt is meghatározza, hogy a termény alkalmas-e bioüzemanyag előállítására.

 

NutriSense
Nyersfehérje-adatok megjelenítése

 

Lars Skjoldager Sørensen, (Crop Harvesting Product Management Global) megjegyezte: „A New Holland CR, CX7 és CX8 kombájnok hatalmas kapacitást és kiváló szemminőséget biztosítanak. A NutriSense rendszer további előnyt biztosít ügyfeleinknek: a tápanyagokra vonatkozó részletes információk lehetővé teszik számukra, hogy optimalizálják a ráfordítások felhasználását, meghatározzák a gazdálkodásuk legjobb módját.”

A NutriSense rendszer adatainak vizualizálása a legújabb kiegészítése a MyPLM Connect Farm alkalmazás folyamatosan bővülő funkcióinak, amelyek célja, hogy segítsenek a gazdálkodóknak optimalizálni működésük teljesítményét, termelékenységét és jövedelmezőségét.