fbpx

Napjaink legjelentősebb ültetvényes traktora a magyar piacon

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 12.

A Landini speciálisan a gyümölcsültetvényes piaci szektorra gyártott gépét először 1982-ben mutatták be a Veronai Kiállításon, ezzel a fejlesztéssel új kategóriát teremtve. Az olasz gépgyártó az akkor világújdonságnak számító 530-as szériával úttörő jellegű tevékenységbe kezdett a keskeny sortávú szőlő-gyümölcsültetvényekben is tökéletesen használható gépekkel. A folyamatos fejlesztések során a fabbrico-i konstruktőrház előbb az Advantage gépcsaládot, majd 2002-től a Rex szériát kínálja az ültetvénytulajdonosoknak.

A Rex széria sikerei minden elképzelést felülmúltak; nem véletlen, hogy a Landini Rex napjainkig szép sikereket ért el a szőlészetben használatos traktorok közül.

A Rex széria első változata 2007 novemberében, Hannoverben nyerte el a megtisztelő “Az év traktora 2008” címet. Adott volt tehát a feladat, és a színvonalból a Landini nem engedett, aminek meg is lett az eredménye: a Landini által frissen bemutatott megújult Rex széria, azon belül is a Landini Rex 120 F bezsebelte a traktorpiac két legrangosabb elismerését. Bolognában, a 2010 novemberében megrendezett EIMA kiállításon a Landini Technikai Innovációs Díjat nyert az új Rex szériával, illetve az abba szerelt S.A.F.E.-rendszerrel. Ez a berendezés hangjelzéssel és színét változtató piktogrammal informálja az üzemeltetőt a traktor stabilitásáról, valamint a borulási határszögek közeledtével riasztást ad.

A kiállítás másik eredménye, hogy a nemzetközi szakújságírókból álló zsűri döntése alapján 2008 után ismét az immár megújult Landini Rex széria kapta “Az Év Traktora 2011” címet az ültetvénytraktorok kategóriájában. Az új modellek sorban: a Rex 75, ami 68 LE, a Rex 80 — 74 LE, a Rex 85 -79 LE; Rex 90 — 83 LE; Rex 100 — 93 LE, Rex 110 — 102 LE és a legújabb, a Rex 120-as, ami 110 LE teljesítmény leadására képes. A Rex restyling széria új, környezetbarát, Tier IIIA Perkins motorokkal szerelt, amelyek megfelelnek az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási szabványoknak.

A versenylovak: Perkins-motorok

A legújabb generációs Perkins-motoroknak köszönhetően a Rex 120 F az egyik legnagyobb teljesítményű ültetvényes traktor a piacon, amely 110,2 lóerő leadására képes. A meghajtásáról egy 4 hengeres, 4,4 literes, turbófeltöltéses 1104D-44TA motor gondoskodik. A feltöltő levegő-visszahűtésével elérték, hogy nagyobb mennyiségű oxigén kerül az égéstérbe, így a motor hatékonyabb, a fogyasztás pedig jelentősen csökken, és a módszer jótékonyan hat a károsanyag-emisszió csökkentésére. A motor zajkibocsájtása is alacsony szinten marad, ami a vezetési komfortot fokozza.

A sebességváltók

Az 5, szinkronizált sebességfokozatú Speed Five sebességváltó a három normál és egy mászó sebességcsoporttal, valamint egy mechanikusan kapcsolható szinkronizált irányváltóval összesen 20 előre- és 20 hátrafokozatot tartalmaz, 40 km/h haladási sebesség mellett. Ha a munka gyakori irányváltásra kényszerít, vagy igazán sokszor kell kuplungolunk, akkor érdemes az opcionális PowerShuttle sebességváltót is megrendelni. így a 20/20 fokozat mellé egy többtárcsás nedves kuplunggal szerelt, elektrohidraulikusan vezérelt irányváltót, valamint egy kétfokozatú, szintén terhelés alatt működtethető HI-LO nyomatékváltót kapunk. Így a kapcsolható fokozatok száma 40 előre és 40 hátra, és irányváltáskor, elinduláskor, sőt még sebességváltáskor sem kell használnunk a kuplungpedált.

Az irányváltást és az elindulást a kormányoszlopon lévő irányváltó karral vezéreljük, a szinkron fokozatok közötti váltáskor a váltókaron lévő declutch nyomógombbal oldhatjuk a hajtásláncot, tehermentesítve ezzel bal lábunkat. A fokozatokon belüli HI-LO nyomatékváltást a váltókaron lévő zöld nyomógombbal végezhetjük.

Fékrendszer

A tökéletes vonóerő-leadási képességet a hidraulikus vezérlésű összkerékhajtás, valamint a hátsó/mellső differenciálzárak biztosítják. Ez az elektrohidraulikusan működtetett rendszer Hydra-lock néven ismert. Az integrált fékezést 8 hátsó és 4 első olajfürdős grafit féktárcsa (IBS: Integral Braking System — integrált fékrendszer) biztosítja.

A bekormányzási szög 20 colos első gumikkal eléri, 16-18 colos gumikkal pedig meghaladja az 55 fokot, ami maximális fordulékonyságot tesz lehetővé.

A hidraulikus rendszer a lehetőségek gazdag választékát kínálja a legmagasabb szintű piaci igények kiszolgálása érdekében. Alapként hagyományos kétszivattyús rendszerekkel (82 liter/min szállítás) találkozunk a Rexekben, de akár a legszélsőségesebb hidraulikus igénybevételeknek is megfelelő háromszivattyús (100 liter/min szállítás) rendszerrel is felszerelik az erőgépet.

Az alapként mechanikus, a Powershuttle kivitelben pedig olajfürdős, többtárcsás tengelykapcsolóval ellátott teljesítményleadó tengely kíméletesen és fokozatosan kapcsolható, és kétféle fordulatszámon használható: 540-es és 750-es, vagy 540-es és 1000-es fokozat.

A traktor kivételes teljesítményét és alkalmazhatóságát tovább növeli az új, 4 oszlopos “Total View” fülke kényelme. A páratlan, körkörös kilátásnak köszönhetően a hátsó függesztett vagy vontatott munkagépekre tökéletes a rálátás. A teljesen üvegezett oldalajtók a kabin hátsó pillérein elhelyezett pántokon nyílnak előrefelé, ezzel is megkönnyítve a gépbe a beszállást. A tetőbe szerelt légkondicionáló rendszer, az új digitális műszerfal, az ergonómiai szempontok szerint elhelyezett kezelőelemek, a kiváló minőségű légrugós vezetőülés mind a vezető kényelmét szolgálja. Jobb lett a vezetőfülke túlnyomás rendszere is, így tökéletesen elszigeteli a kezelőteret a munkaterülettől, megvédve ezzel a gépészt növényvédelmi munkáknál a szermaradványoktól. Az állítható magasságú 3-küllős kormánykerék maximális rálátást biztosít a műszerfalra és az azon elhelyezett, könnyen leolvasható műszerekre, felső szintre emelve ezzel a vezetői kényelmet.

A Landini traktorok stílusának megfelelően szögletes lámpatestek kaptak helyet az elölről hátrafelé nyíló motorháztetőben. A motorháztető ilyen nyitása jó hozzáférést biztosít a motorhoz a karbantartások alkalmával.

Minden részletre figyeltek

Mindent figyelembe véve a Rex 120 F amellett, hogy a piacon a legnagyobb teljesítményű ültetvényes traktor, nagyon könnyen kezelhető, ezen kívül pedig nagyon gazdag felszereltséget és magas komfortszintet nyújt a kategóriája csúcsán. Alkalmazhatóságának sokoldalúsága teszi azonban igazán páratlanná. Ültetvényeken és szántóföldön egyaránt ideálisan használható, de saját fékrendszerének és az opcionálisan hozzá kérhető pótkocsifék-rendszernek köszönhetően közúti szállításhoz is kiváló.

Fehér Ottó Axiál Kft.

CÍMKÉK axiállandini