Napi zöldetetést végző robotkoncepció a Lely-től

Újabb forradalmi lépést tett a Lely az automatizált takarmányozás kiszélesítésének irányába az új Exos zöldtakarmánygyűjtő-kiosztó robot fejlesztésével.

„A friss fű tápértéke 10–20%-kal magasabb, mint a szilázsfűé. A betakarítás, a tárolás és az elosztás jelentős veszteségekhez vezet” – kommentálja Korstiaan Blokland, a Lely innovációs menedzsere. Ezért az új Exos elektromos meghajtású roboteszköz emberi beavatkozás nélkül kaszálja, gyűjti be és osztja ki a füvet az épületekben, a szarvasmarhák elé.

 

A Lely Exos első prototípusait már holland kísérleti gazdaságokban tesztelik – fotó: https://www.lely.com

 

Az új rendszer folyamatosan működik, nem korlátozza, befolyásolja sem a munkaerő, sem az idő. Az automatizált begyűjtéssel és kiosztással jelentős költségráfordítás takarítható meg, ami a Lely vezérmotívuma. Ha egy tejüzem több friss füvet használ, akkor csökken a szilázsszükséglet, megtakarítja a koncentrátumokat és egyéb takarmányok beszerzését. A Lely Exos első prototípusait már holland kísérleti gazdaságokban tesztelik, melyek eddigi eredményei kimutatták, hogy a tejüzem a takarmányigényének felét friss fűvel tudja kielégíteni a vegetációs időszakban, kora tavasztól késő őszig.

 

 

A megtakarítás akár 2 centet is meghaladhat literenként tejnél – nyilatkozta a premier kapcsán a Lely képviselője. A Lely Exos könnyű és kompakt, és a Lely Vector automata adagolórendszerrel párhuzamosan működik. A két rendszer felváltva osztja el a friss füvet és egyéb takarmányokat. A Lely Exos folyamatosan figyeli a friss fű arányát az adagban. A rendszer összegyűjti a parcellák adatait is, így a tenyésztő gyorsan és bármikor beavatkozhat fűhiány esetén. A piacra való bevezetés céljából, a Lely következő néhány évben tovább fogja fejleszteni az Exos robotkoncepciót.

állattenyésztés automatizált etetés kiosztás lely robot takarmányozás