fbpx

Nagyszabású Hungexpo-fejlesztések

Írta: Fodor Mihály - 2019 október 16.

Budapesten az alapkőletétellel megkezdődött a Hungexpo revitalizációs programja. A 2021-ig tartó időszakban nettó 55 milliárd forintból felújítják és korszerűsítik a meglévő pavilonokat; emellett két új kiállítási csarnok, új fogadóépület és egy kongresszusi központ épül. A fejlesztést követően egy XXI. századi létesítménnyel gazdagodik a főváros. Az alapkövet Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, valamint Denhoffer Balázs az Expo Park Kft. ügyvezetője helyezte el.

A most induló beruházás több éves tervezőmunka eredménye. Budapest – elsősorban a Hungexpo meglévő kapacitásai miatt – már eddig is jelentős célpontja volt a konferencia turizmusnak, de az iparág rohamos fejlődése miatt halaszthatatlanná vált a teljes terület revitalizációja.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy a főváros vezetése évek óta prioritásként kezeli Budapest infrastrukturális, turisztikai, kulturális, valamint sport célú ingatlanfejlesztéseit, és „messzemenőkig támogatja mindazokat a beruházásokat, melyek a főváros dinamikus fejlődéséhez járulnak hozzá.

A kormányhoz hasonlóan, a fővárosnak is kiemelt hosszú távú célja, hogy Budapest olyan város legyen, ahová szívesen jön a nemzetközi és a hazai közönség is” – mondta a főpolgármester-helyettes. Kiemelte: a főváros számára elsődleges fontosságú a jól működő közösségi közlekedés folyamatos fejlesztése. „Így megvalósítandó célként kezeljük azt is, hogy könnyen elérhető tömegközlekedési vonalat biztosítsunk a jövőben az új Kongresszusi Központhoz” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

„Az alapítás óta eltelt bő 50 év legfontosabb napja ez a cégünk életében – mondta az ünnepi eseményen Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. – Budapest ezután betöltheti azt a szerepet, ami régóta megilleti, de megfelelő helyszín híján eddig csak korlátozottan tudott részesülni a minőségi turizmus egyik legfontosabb és nem utolsósorban legjövedelmezőbb ágából, az üzleti turizmusból. A mostani fejlesztéssel a főváros lehetőséget kap, gyakorlatilag bármilyen méretű nemzetközi kongresszus, konferencia befogadására” – tette hozzá a vezérigazgató.

A most kezdődő beruházás nyomán öt kiállítási csarnok – az A, a B, a D, a G és az F – megújul, épül két új pavilon (az egyik 7500, a másik 9500 négyzetméter területtel), valamint egy új fogadó épület.

A projekt egyik legjelentősebb eleme a kongresszusi központ építése lesz. Ebben az épületben helyet kap egy 2000 fő befogadására alkalmas, de osztható plenáris terem, valamint 24 kisebb szekció terem. Az épület a jelenlegi legmodernebb, süllyeszthető Gala seats ülésrendszerrel lesz felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy a helyszínt rövid idő alatt alakíthassák át az igényeknek megfelelően. Emellett helyet kap benne a jelenleg elérhető legkorszerűbb audiovizuális rendszer.

Felújítják a terület teljes közmű infrastruktúráját (minden egyes pavilont egyedileg lehet majd fűteni, hűteni). Bővül a parkolóhelyek száma, az épületek új infokommunikációs rendszert kapnak, amely segíti a látogatók útba igazítását, és növeli a hasznosítható reklámfelületeket.

A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. rendelte meg és koordinálja. Az Expo Park Kft. 100%-os állami tulajdonú gazdasági társaság, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt. lesz, amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát.
A projekt terveit a Finta Studio Kft. készítette, a beruházás kivitelezője a KÉSZ Zrt. A projekt kormányzati felelőse: dr. Fürjes Balázs államtitkár.

A Hungexpo az építési munkák alatt zavartalanul működik, valamennyi rendezvényt az eredeti időpontban tartják meg. A cég komoly anyagi áldozatot vállalva, néhány rendezvényen ideiglenes felépítménnyel (óriási fűthető, szilárd padlózatú, világítással ellátott, komfortos sátrakkal) mindent megtesz azért, hogy partnerei, kiállítói és a látogatók a lehető legkevesebb kellemetlenséget tapasztalják a kivitelezési munkálatok alatt.

A felújított, korszerűsített Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ első nagy, nemzetközi rendezvénye a 2020 szeptemberére tervezett Eucharisztikus Világkongresszus lesz, amelyre 15 000 vendéget várnak. 2021 tavaszán – a tervek szerint – a reptéri terminálok berendezéséről szóló nemzetközi kiállítást rendezik a területen. 2021-ben ugyancsak a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont a Vadászati Világkiállításnak.