Éjjel-nappal dolgozik az MTZ

Kicsit más formában és más tartalommal, de a minszki traktorgyár 75. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon bemutatták az MTZ BELARUS-3523i vezető nélküli traktort.

 

A korábbi fejlesztési tervek mást engedtek következtetni. Azonban gyorsan le kellett tenni valamit az asztalra, ez lett belőle.

 


MTZ BELARUS 3523i – folyamatos, autonóm munkavégzés 350 LE-vel (Fotó: BELARUS Traktor Magyarország)

 

Az új MTZ jellemzői:

  • amerikai hathengeres Cummins dízelmotor, 350 LE teljesítménnyel;
  • a sebességtartományok fokozatmentes megválasztását biztosító elektromágneses kapcsolású hajtáslánc;
  • nagy emelési teljesítményt biztosító első és hátsó függesztő szerkezetek;
  • első és hátsó TLT;
  • nagy terhelhetőségre tervezett tartóelemek és futómű;
  • intelligens vezérlőrendszer a traktorhoz és a csatolt munkagépekhez.

 

Az MTZ BELARUS 3523i autonóm traktor prototípusa a hagyományos, 2020-ban bemutatott MTZ BELARUS 3523 modellen alapszik, a fő külső különbség közöttük az, hogy az előbbiben nincs kabin, illetve a precíziós technológiához jobban felszerelt digitális technológiával és a támogató szoftverekkel.

 


Az új MTZ a 3523 alapjaira épült, csak nincs rajta fülke, és digitális téren többet tud (Fotó: BELARUS Traktor Magyarország)

 

A traktor mezőgazdasági munkák autonóm elvégzésére tervezték

A kezelő a traktor elektronikai rendszerén keresztül beprogramozhatja az elvégzendő feladatokat. Ehhez alkalmazhatja a GPS alapú közvetlen rendszert, vagy külső IKT eszközön a megfelelő applikáción állítja össze a feladatsort, majd akár adathordozó segítségével feltöltheti azt.

A folyamatosan változó – feladat, terep és egyéb környezeti viszonyok figyelembevételével – elektromágneses teljesítményszabályzónak köszönhetően közel 7 százalékkel csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás, illetve 10 százalékkal a káros anyagok kibocsátása, a hagyományos mechanikus modellekhez képest.

Az intelligens programnak köszönhetően a munkagép képes előre megjelölt helyre menni, ha az üzemanyag fogytán van, de a tankolás műveletéhez már ember is szükséges.

Az MTZ fejlesztői szerint az autonóm gép napközben és éjszaka is képes emberi beavatkozás nélküli, előre meghatározott munkára, jobb hatékonysággal, mivel a gép folyamatosan ugyanazon a szinten tud dolgozni, teljesítménye nem hullámzik. Ezzel együtt humánerőforrás is takarítható meg, mivel egy kezelő több ilyen traktort is üzemeltethet.

 

 

Munka nyolcfejes, váltvaforgató ekével (Videó: BELARUS Traktor Magyarország)

 

A minszki gyár még adós a konkrét dátum bejelentésével

Jelenleg a talajművelés kapcsán folynak a tesztek egy belorusz gazdaságban. Az MTZ BELARUS 3523i traktor prototípusa kész, a sorozatgyártás idejére vonatkozóan, illetve a várható ár tárgyában bejelentés még nem érkezett.

 

Forrás: farmer.pl

agrár belorusz digitális fejlesztés ikt mezőgazdaság mtz önjáró preciziós prototípus robot traktor
..