fbpx

Fenntartható gazdaság intelligens technológiával

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 július 28.

A gazdálkodóknak folyamatosan egyre újabb kihívásokkal kell szembenézniük, amelyek közül napjainkban a legújabbak az éghajlatváltozás és a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátása. Mivel a politikusok és a fogyasztók ma már fenntarthatóbb élelmiszertermelést követelnek, a mezőgazdaságnak továbbra is gondoskodnia kell a növekvő világnépesség élelmezéséről és az éghajlatváltozás következményeinek kezeléséről.

 

John Deere
A talajvédelem elsősorban a mezőgazdasági gépeknél a szélesebb gumiabroncsok használatáról szól, ami segít elkerülni a káros talajtömörödést

 

A John Deere első Fenntarthatósági Napján a cég képviselői arról beszéltek a gazdálkodókkal, tanácsadókkal és szakértőkkel, hogyan segíthet a mezőgazdasági gépipar megtalálni a gazdaság és az ökológia helyes egyensúlyát. A digitális megoldások különösen alkalmasak a környezeti hatások enyhítésére, és segíthetik a gazdákat abban, hogy kevesebb ásványi műtrágya, agrokémiai anyag és üzemanyag felhasználása mellett is ugyanolyan vagy még magasabb terméshozamot érjenek el.

A rendezvényt megnyitó Markwart von Pentz, a John Deere mezőgazdasági üzletágának elnöke és Peter Pickel professzor, a jövő technológiáiért felelős szakember ismertette a digitális megoldásokban rejlő lehetőségeket, valamint azt, hogy a mezőgazdaság hogyan fog tovább változni.

„A precíziós mezőgazdaság lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a hatékony szántóföldi munkát a környezet- és természetvédelemmel ötvözzék” – mondta Peter Pickel. „E technológiák alkalmazásával 2030-ra a CO2-kibocsátás akár 11 százalékkal is csökkenthető.” Markwart von Pentz kijelentette, hogy a gazdálkodók klímamentőkké válnak, és hozzátette: „A digitalizáció kulcsfontosságú eszköz a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételéhez, emellett a hatékonyabb dokumentáció révén nagyobb átláthatóságot is biztosít. Így a gazdálkodók képesek lesznek visszanyerni a fogyasztók bizalmát.”

A Fenntarthatósági Nap során a John Deere három olyan területet határozott meg, amelyek különösen nagy hatással vannak a mezőgazdaság fenntarthatóságára:

– talajvédelem modern tervezési koncepciókkal;

– trágyázás – digitális tápanyagmérés alkalmazása az állati és hígtrágya értékes szerves trágyaként történő feljavítása érdekében;

– növényvédelem – az agrokémiai anyagok felhasználásának csökkentése pontosabb kijuttatás (applikáció) révén.

 

FOKOZOTT TALAJVÉDELEM

A talajvédelem elsősorban a mezőgazdasági gépeknél a szélesebb gumiabroncsok használatáról szól, ami segít elkerülni a káros talajtömörödést. Ez biztosítja a talaj nagyobb termékenységét, mivel növeli a talaj porozitását, valamint azon képességét, hogy több tápanyagot és vizet tároljon.

Az elmúlt években a traktorok kétségtelenül nehezebbek lettek. Mindazonáltal a talajtömörödés folyamatosan csökkent a nagyobb gumiabroncsok használatának és az alacsony abroncsnyomással való munkavégzésnek köszönhetően. Egy modern, 22 tonnás traktor például csak 0,6 kg/cm² nyomást gyakorol a talajra, míg egy 70-es években épített 3 tonnás, 75 LE-s traktor sokkal nagyobb, 1,5 kg/cm² nyomást gyakorolt.

A gumihevederes traktorok még kíméletesebbek a talajhoz. Az új, négyhevederes John Deere 8RX hatalmas, 4,6 m2-es talajlenyomatának köszönhetően az érintkezési felület nyomása nagyon alacsony: csak 0,4 kg/cm2. A szélesebb felfekvőterület kisebb nyommélységet is jelent, ami csökkenti a mélyebb talajrétegek tömörödését és a gördülési ellenállást.

A kisebb gördülési ellenállás alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és ezáltal kevesebb CO2-kibocsátást jelent. A tesztek kimutatták, hogy az üzemanyag-fogyasztás így 10 százalékkal csökkenthető, tehát ez az innovatív vezetési koncepció aktívan hozzájárulhat a klímavédelemhez.

 

PRECÍZEBB TRÁGYÁZÁS SZERVES TRÁGYÁVAL

A termőföld szerves trágyával történő trágyázása gyakran képezi kiélezett, nyilvános vita tárgyát. Kétségtelen, hogy a hígtrágya értékes szerves trágya, ha helyesen alkalmazzák. Ez azonban csak akkor működik, ha a gazdálkodó képes meghatározni a növény tápanyagigényét, valamint a trágya tápanyagtartalmát.

Manapság a talajból és növényekből vett minták alapján mindkettő nagyon pontosan megállapítható. Az eredmények alapján a gazdák applikációs térképeket készíthetnek, amelyek lehetővé teszik a termőhely-specifikus trágyakijuttatást.

A John Deere HarvestLab érzékelővel pontosan mérhető a szerves trágya tápanyagtartalma. Az érzékelő NIR technológiája azonosítja a nitrogén, a foszfor és a kálium pontos mennyiségét még változó értékek esetén is. Az érzékelő aktív mérései és a kijuttatási térképek ajánlásai alapján, valós időben vezérelt traktor és hígtrágya-tartálykocsi automatikusan be tudja állítani az adagolási mennyiséget. Így biztosítható a szerves trágya pontos adagolása a növény egyedi igényeinek megfelelően.

Segít megelőzni a túl- és alultrágyázást, ezáltal a levegő és a víz szennyezését, továbbá jelentősen csökkentheti az ásványi műtrágyák felhasználását. Ez a környezetnek is használ, hiszen a műtrágya-előállítás nagyon energiaigényes, és komoly mennyiségű szén-dioxidot termel.

 

CÉLZOTT NÖVÉNYVÉDELEM

Az agrokémiai szerek átfedéseit és túladagolását is el kell kerülni. Műszaki szempontból ezek a problémák kiküszöbölhetők az AutoTracet, az intelligens SectionControlt és a John Deere ExactApply egyedi fúvókavezérlési rendszerét alkalmazó, GPS-vezérlésű üzemeléssel. Ugyanakkor egyre inkább terjed a helyspecifikus vagy akár egyedi növénykezelések alkalmazása a teljes szántóföldek egyenletes permetezése helyett.

A helyspecifikus alkalmazások a termőterületet különbözőképpen kezelhető zónákra osztják. A drónok vagy a műholdfelvételek segítségével például mérhető a növényállomány sűrűsége és a kapcsolódó betegségnyomás, így a szükséges gombaölő szerek okszerűen alkalmazhatók. Az applikációs térképek alapján a termőterületnek csak azokat a részeit kezelik, ahol ez valóban szükséges. Ez a megközelítés a növénykultúrától és a termőterülettől függően jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A John Deere új See & Spray technológiája még ennél is pontosabb megoldást nyújt. A nagysebességű kamerák és a mesterséges intelligencia segít a növényállományok rögzítésében, a See & Spray Select pedig képes azonosítani a gyomokat és a gyomirtószert a szántóföld meghatározott pontjain kijuttatni.

A következő lépcsőfok a fejlett See & Spray rendszer, amely képes különbséget tenni a gyomok és a fejlődő növény között. Csak az egyes gyomokat kezeli, míg a haszonnövényt nem. A See & Spray technológiát jelenleg a sorközökben történő alkalmazáshoz fejlesztették ki, és használatával akár 90 százalékos gyomirtószer-megtakarítás is lehetséges.

 

John Deere
A nagysebességű kamerák és a mesterséges intelligencia segít a növényállományok rögzítésében, a See & Spray Select pedig képes azonosítani a gyomokat és a gyomirtószert a szántóföld meghatározott pontjain kijuttatni

 

A mechanikus gyomirtás is profitál a nagysebességű kameratechnológia alkalmazásából. Az AutoTrac eszközvezérlő rendszer precíz vezérlést biztosít a sorközművelő kapák számára. A rendszer pontossága lehetővé teszi, hogy a traktor nagy, akár 16 km/h sebességgel is haladhasson. A biogazdaságok számára ez a technológia valódi hatékonyságnövekedést biztosít. Még a hagyományos gazdaságok is profi tálhatnak a vegyszeres és mechanikai intézkedések kombinálásából, és így jelentősen csökkenthetik a gyomirtó szerek használatának költségeit és a környezeti terhelést.

Ezek a technológiák önmagukban nem járulhatnak hozzá a mezőgazdaság teljes klímasemlegességéhez. Segíthetnek azonban a műtrágya-, agrokémiai és üzemanyagköltségek csökkentésében, jelentősen mérsékelhetik a mezőgazdaság szénlábnyomát.

 

A hazai forgalmazó traktorpalettájáról IDE kattintva tájékozódhat.

Videónkat a mezőfalvai precíziós bemutatóról ITT nézheti meg.

 

Fodor Mihály