fbpx

Minimális levegőnyomással a kimagasló sikerekért – Massey Ferguson 555 típusú, 6, 8 és 12 soros szemenkénti vetőgépek

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 23.

A Massey Ferguson márkájú vetőgépek több mint 20 éve szolgálják sikeresen gazdáikat Magyarországon. Alábbi cikkünkben több figyelmet fordítunk ezekre a kiváló termékekre, megismertetjük speciális nyomottlevegős rendszerüket, illetve magyarországi példákat is bemutatunk eredményességük érzékeltetésére.

6-8-12 soros kivitelek
A hazánkban forgalmazott MF 555 típus az említett három verzióban érhető el. A 6 soros kivitel a kisebb és közepes gazdaságok általánosan használható, elsőszámú szemenkéntivetőgép-megoldása, míg a 12 soros gépek, kapacitásuk révén, a legnagyobb gazdaságok és igények kielégítésére is alkalmasak.
Hazánkban a 6 soros kivitelű gépek a legnépszerűbbek.

PAM nyomottlevegős rendszer:
Pontosan Adagol és Megbízható Az angol „PAM” mozaikszó (Pozitív Levegő Adagolás) egy ötletes és
nagyon megbízható magkijuttatási rendszert takar. A mag a vetőelemtől a földbe a gravitáció hatására kerül pontosan olyan mélységre és helyre, amelyet előre beállítottunk. Ez kiváló pontosságot eredményez. Fontos kiemelni, hogy a nyomott levegő nem okoz károsodást a magban, ugyanis az erőhatás, ami a magot éri 0,00125-től 0,008715-barig terjedhet, amely jelentősen kisebb érték egy emberi tüdő által végzett gyenge fújás erejénél. Ennek az alacsony levegőnyomásnak az
előállítása a gép hidraulika rendszerét sem terheli meg.

További előnye a rendszernek, hogy a vetőmag nem ragad bele a vetőtárcsába, a vetőelem mindig pontosan adagolja a szemeket. Ugyanígy a csávázószerek sem tapadnak nagy mértékben a vetőtárcsa felületére. Ez nagyban megkönnyíti a vetőtárcsák szezonvégi tisztítását.
Az MF 555 vetőgépet használó gazdák szerint olyan napokon is tudtak vetni, amikor más géppel a környező farmerek már nem tudtak dolgozni*.
A tökéletes pontosság érdekében többféle vetőtárcsa érhető el, amelyek megfelelő kiválasztása egyszerű és logikus folyamat. Továbbá a talajállapotnak megfelelő nyitótárcsák ugyancsak szerepelnek a kínálatban.
Duplatárcsás nyitótárcsa áll rendelkezésre hagyományos vetéshez, míg egytárcsás elővágótárcsát is használunk „No till” vetéshez.

Robusztusság és gyors munkatempó
Az MF-vetőgépek egyik nagy előnye, hogy sem a PAM-rendszer, sem a felépítés nem bonyolult, viszont rendkívül időtálló és erős. A váz szerkezetileg egyszerű, de erős felépítésének köszönhetően a vetőgép sok-sok évig az elvárt minőségben és mennyiségben tudja elvégezni a rá kirótt munkát. A vetőelemek a gyakorta 8 cm-es munkamélységben, akár 10-12 km/h-s munkatempónál is biztosan képesek dolgozni.
A vetőgép beállíthatósága példásan egyszerű. A gyors tárcsacsere eredményeképpen a hektáronkénti tőszám beállítása csak perceket vesz igénybe.

Szármaradvány-eltakarító = talaj-előkészítés
A szármaradvány-eltakarító használata azt is eredményezheti, hogy nem szükséges a talajt finoman előkészíteni, mert a szerkezet összevágja a kisebb rögöket, „V” alakot formázva a talajba. Ez a kiváló magágy-előkészítés, illetve a magtakaró kerekek precíz magágy zárása akár több nappal korábbi kelést is eredményezhet például kukoricában.

Sokoldalú, univerzális felhasználás
Az MF 555 szemenkénti vetőgépekkel természetesen nem pusztán napraforgót, csemege- és silókukoricát lehet vetni, hanem speciális növényeket is. Egy középkelet-magyarországi gazdaságban például 35 ha tökmagot vetett el a tulajdonos 50 cm-es tőtávval és 76 cm-es sortávval, a legnagyobb
precizitás mellett. Pontosságot tekintve kukoricavetésnél 8 cm-es munkamélység és 10-12 km/h-s munkatempó esetén a vetőgép 97%-os pontossággal adagolta a magokat*. A precíz tőtávolságtartás  pedig az egyik alapja a magas terméshozamoknak. A gépek sokoldalú felhasználását támasztja  alá, hogy a rovarölőszer-szóró tartály starter trágya kijuttatására is alkalmas. A tartályok újratöltése kényelmesen elvégezhető.

Biztos háttér, díjnyertes minőségi szervizellátás
A Massey Ferguson díjnyertes, 24 órán belüli alkatrész-ellátási rendszere a vetőgépek esetében is rendelkezésre áll. A 2012-es Agro+Mash Expo Nemzetközi Innovációs Különdíjával jutalmazott logisztikai rendszer akár éjszakai szállítással (földön és levegőben), 96%-os valószínűséggel juttatja
el a kívánt alkatrészt a gazdálkodó Massey Ferguson-kereskedőjéhez másnap délelőttre. Így akár 24 óra alatt, a rendelés leadása után 1 napon belül újra dolgozhat a termelőeszköz, legyen az traktor, kombájn vagy esetleg vetőgép.

Ez a gyors reagálás nemcsak a korszerű szállításnak, hanem a
teljesen számítógép-vezérelt raktárközpontnak is köszönhető, amelyben minden gyorsan kopó és cserélendő alkatrész 99%-a azonnal rendelkezésre áll. A Massey Ferguson tisztában van azzal, hogy a lassú szerviz miatt kiesett munkaidő a legdrágább a gazdálkodók számára, hiszen ilyenkor nemcsak a betervezett bevételtől esnek el, de akár napokat is csúszhat egy jól megtervezett munkafolyamat  is. A betakarításnál számít azonban a legtöbbet a gépek lassú szervize miatti bevételkiesés: ilyenkor nemcsak a betervezett munka marad el, de a nem megfelelő időben learatott termények minőségvesztése is jelentősen befolyásolja egy egész idény profitabilitását.

Az MF 555 sorozatot olyan gazdák számára ajánljuk, akik egy költséghatékony, változatos vetési feltételekkel rendelkező vetőgépet keresnek.
A PAM nyomottlevegős rendszernek köszönhetően – kíméletes magkezelés mellett – a magok az optimális mélységre kerülnek. Az erős vázra felépített talajkerék-meghajtású gép robusztussága  megalapozza a sokéves, biztonságos munkavégzést, míg a fejlett magadagoló rendszer pontosabb
tőszámot és jelentősen jobb termésnövekedést tesz lehetővé. Ezen előnyök összessége pedig egy egész szezon eredményességét is megalapozhatja.
Precíz vetés, jelentősen jobb eredmények az egész gazdaságban!

Lőwi Barna
Austro Diesel GmbH

* A kiragadott részletek és eredmények adott és bizonyos körülmények között, egy-egy gazdálkodó elmondása alapján kerültek dokumentálásra.
Más körülmények között más eredmények  elképzelhetők