fbpx

Innováció a Sokoró Kft.-nél

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 25.

A több évtizedes múltra visszatekintő Sokoró Kft meghatározó szerepet tölt be a magyarországi mezőgazdaságigép-gyártásban.
Saját fejlesztésű gépeivel előkelő helyet foglal el a hazai piacon, amiben fontos szerepe van a ’80-as évek óta működő önálló gyártmányfejlesztő csoportnak, ugyanakkor a cég jelentős beszállítója több neves külföldi mezőgazdasági gépgyárnak is.
Új fejlesztésű gépeinkkel főként a magyar piacot célozzuk, a mulcsos művelés és a művelettakarékosság jegyében.
Termékeinket azon gazdák figyelmébe ajánljuk, akik a jövőbe tekintve, a talaj megóvásával és energiatakarékossággal is szeretnék profitjukat növelni. A 2012-es év fejlesztő munkáját szemléltetik alábbi gépeink, amelyeket röviden a következőkben mutatunk be.

 „SGR” szántóföldikultivátor-család
A Sokoró új fejlesztései közé tartozik az SGR típusnévre keresztelt szántóföldikultivátor-család, amely 2,5;3,5; 4,5 és 6 méteres szélességben érhető el, kielégítve ezzel a 90-350 lóerő közötti teljesítményű gépek igényét.  A 2,5 és 3,5 méteres munkaszélességű gépek függesztett, míg a 4,5 és 6 méteres gépek féligfüggesztett kivitelben kaphatóak.  A 3,5 méteres gép kétféle kivitelben készül; 7 kapás és 10 kapás változatokban, szélesebb vagy keskenyebb típusú kapafejjel szerelve. A főleg tarlóhántásra, illetve talajápolásra szánt munkagép kiválóan bekeveri a szármaradványokat, lazítja, porhanyítja, nagymértékben keveri a talajt, és egyenletessé alakítja a felszínét. A szárnyas kapáknak köszönhetően teljes keresztmetszetében átdolgozza a talajszelvényt, valamint kiválóan irtja a gyomokat.

A tarajos rögtörő henger nagyon jó hatással van a talaj vízháztartására, védelmet nyújt a szél- és vízerózióval szemben. A kapák 3 sorban helyezkednek el, 600 mm-es gerendelyosztással, a lehető legnagyobb átömlési keresztmetszetet biztosítva, hogy elkerüljük a nagy mennyiségű szármaradvány  okozta eltömődést. A kapatestek rugós felfüggesztése a kövek ellen kiváló biztosítást nyújt, állandó vibrációs mozgásának köszönhetően csökken a vonóerőigény, s ezáltal a művelési költség is, javul a munka minősége.

A rögtörő henger előtt takarótárcsák kerültek elhelyezésre, hogy a hátsó gerendelyen és a széleken lévő kapák által hagyott barázdákat és bakhátakat teljes mértékben elegyengessék.
Munkamélysége 5-30 cm-ig fokozatmentesen állítható, amiről a rögtörő henger gondoskodik. (A féligfüggesztett típusoknál a rögtörő henger a szárnyakon elhelyezett támaszkerékkel összhangban szabályozza a munkamélységet.) Mulcsos művelésnél a magágykészítési szerep is rábízható.

„S” közép-mélylazító család
Az „S” közép-mélylazító 3 m-es munkaszélességben, 3, 4 vagy 5 darab, íves lazítókéssel választható, amelyek nemesített, kopásálló anyagból készültek. A kisebb traktorok számára kapható 2,5 m-es változat is 3 db lazítókéssel van szerelve. Ez a konstrukció, a középső kést leszerelve, lehetővé teszi a 100 lóerő alatti teljesítményű traktorok számára is a talajlazítást.

Ezzel a módszerrel a két fennmaradó kés a keréknyomokban helyezkedik el, és a fogásszélességet megfelezve tudnak megfelelően lazítani.
A lazítókéseken egy szárnyas lazítóhegy került elhelyezésre, amely kemény, kopásálló, mangán-ötvözésű acélból készült. A döntött szárnyaknak köszönhetően a kések megemelik a talajt, amivel a munkagép még hatékonyabb lazítást és kötött talajviszonyok között is kiváló behúzóképességet  produkál. A kések ívessége a könnyebb vontatásért felelős, így a szárnyas lazítóhegy előbbre jár, mint  a késszár, tehát az már a meglazított talajban halad. Ezáltal nem kopik annyira, nem tapad rá a talaj, nem igényel akkora vonóerőt, tehát csökken a művelési költség.
A lazítókések kőbiztosítása nyírócsappal történik. A lazított talaj lezárásáról egy tarajos henger gondoskodik. Az „S” típusú közép-mélylazító család használata kedvező hatással van a talaj levegő-, víz- és energiagazdálkodására. Megszünteti az évek folyamán azonos mélységben és irányban forgatott talajban a barázda fenekén kialakuló kemény, tömődött réteget, az eketalpat (eketalp-betegség). Használatának fontos szerepe van a manapság gyakran előforduló szélsőséges időjárási körülmények elleni védekezésben. A közép-mélylazító használata meggátolja a talaj kiszáradását,  felkeményedését, valamint a belvizes területeken lehetővé teszi a nedvesség leszivárgását a mélyebb  rétegekbe. Mulcsos talajművelésnél nélkülözhetetlen a talaj 2-3 évenkénti lazítása; az „S” lazítócsalád erre a feladatra is kiváló munkagép.

„SET” rövidtárcsacsalád
A SET rövidtárcsacsaládból jelenleg még csak a 3 m-es munkaszélességű, SET-30 típusjelű gép kapható. Nagyobb testvérei, a 4; 5 és 6 m-es munkaszélességű változatok még fejlesztés alatt állnak. A SET-30 rövidtárcsa függesztett kivitelben készül, amelynek művelőelemei külön csapágylábakon függesztettek, egyenként csapágyazva.
A nagy terhelés felvételéről és a hosszú élettartamról két kúpgörgős csapágy gondoskodik. A csapágyházak porvédelme kettős tömítéssel van ellátva. A primer oldalon a tárcsalap felfogó gyűrűjéhez a csapágyházba illesztett „V” gyűrű feszül, amely megakadályozza a por, illetve egyéb szennyeződések bejutását a csapágyhoz a második védelemről pedig egy szimmering gondoskodik. A kövek elleni védelmet, illetve a folytonos munkát gumirugós felfüggesztés biztosítja. A gumi rugalmasságából adódóan a megnövekvő terhelés kőre, vagy egyéb nemkívánatos tereptárgyra futás hatására „deformálódik”, így megakadályozva a tárcsaláb törését, anélkül, hogy a többi tárcsalevél munkáját nagymértékben befolyásolná. A tárcsalábak szögállása és az 510 mm-es csipkés tárcsalapok gondoskodnak a talaj megfelelő aprításáról és keveréséről még szárazabb talajállapot esetén is.
A változó klímaviszonyok megkövetelték,hogy a nedvességmegőrzés érdekében a munkaeszköz után egy hengersort is csatoljunk, amely két, menetes állító orsó segítségével gondoskodik a tárcsasorok mélységállításáról és egyben a talaj visszatömörítéséről. A rögtörő henger – mint minden más típusú gépünkhöz is – tarajos, ékgyűrűs és csőpálcás kivitelben választható, de technológiai fejlesztés alatt áll a D-D profilú, mélyhúzott lemeztárcsákból készülő henger gyártása is.

„SCH” művelőhenger-család
Az SCH-család hidraulikusan összecsukható, féligfüggesztett kivitelű, „bicska” kiemelésű konstrukció. A nagy munkaszélesség miatt szükséges talajkövetés hidraulikusan megoldott. A szárnyak emelő munkahengerein hidraulikus akkumulátorok teszik lehetővé az elmozdulást. Szintén ezeknek köszönhetően a robusztus vázszerkezet súlya nemcsak a középső hengert terheli, hanem egyenletesen oszlik el a három hengertag között.
Elérhető 6,2; 7,2 és 8,2 m-es munkaszélességben. A Cambridge profilú művelőhenger az optimális talaj-előkészítés, valamint a vetések regenerálásának eszköze, crosskill gyűrűkkel szerelve pedig kiváló rögtörő hatás jellemzi. A művelőhenger alkalmazásával a felső talajréteg aprómorzsás, laza szerkezetű lesz, az alsó réteg egy tömörített hordozóréteggé válik, amely jó nedvességtartó képességgel rendelkezik. Rugós simítólapokkal szerelve egy menetben talajegyengetést is végez, ezáltal simítási és szántáselmunkálási tevékenységekhez is ideálisan alkalmazható. A simítólapok dőlésszöge hidraulikusan állítható, akár teljesen felemelhetőek. Tavasszal a felfagyott őszi vetések lehengerlésével a növény további fejlődéséhez, bokrosodásához a legjobb talajviszonyokat biztosítja.
Vetés után alkalmazva tömöríti a talajt, kedvezőbb feltételeket biztosít a csírázáshoz, ezáltal jóval magasabb termésátlag várható.

 „SMC” mulcskultivátor-család
A mulcsos művelés lényege, hogy a felaprított szármaradványt a lehető legkisebb energiaráfordítással, lehető legkevesebb munkamenetben (általában egy menetben) belekeverjük a talaj felső rétegébe, a teljes művelt talajkeresztmetszet forgatása nélkül, úgy hogy a mulcsnak több mint 20%-a a felszínen maradjon, a talaj védelme érdekében.
A felszínen hagyott szármaradvány csökkenti a gyomosodást, a szél okozta deflációt és a víz okozta talajeróziót is. Az, hogy mulcskultivátorokkal akár egy menetben elvégezhető a magágykészítés, nemcsak a talajt kíméli, időt takarít meg a gazdáknak, hanem az energiafelhasználást is csökkenti, különös tekintettel a fosszilis üzemanyagokra. Ebből kifolyólag a mezőgazdasági erőgépek által kibocsátott káros anyagokból is kevesebb kerül a légkörbe; ez is a mulcstechnológia környezetkímélő hatása.
Ezen célok elérésére érdekében kezdtünk egy mulcskultivátor fejlesztésébe, amely először 4,5 m-es munkaszélességben, féligfüggesztett kivitelben kerül legyártásra.
A kultivátor négy művelőelem sorra bontható. Az első ezek közül a két sorban elhelyezett, egymással ellentétesen dolgozó rövidtárcsasor, amely a szármaradvány aprításáért felel.
A következő művelőelemsor három gerendelyen, a gép tengelyére nézve szimmetrikusan elhelyezett, rugós biztosítású szárnyas elemmel szerelt „duplaszív-kapasor”. A kapasor egymás nyomát eltakarva dolgozik, a háromgerendelyes elhelyezésnek köszönhetően. A kapa íves kialakításából adódóan
tökéletesen bekeveri a talajba az előzőleg felaprított szármaradványt.
A rugós biztosítás nemcsak a felszín alatti kövek, vagy más akadályok ellen jelent védelmet, hanem az állandó rezgő mozgásból adódóan a vonóerőigényt is csökkenti a merev, nyírócsapos felfogatáshoz képest. Ezt követően egy nyomtakaró tárcsasor következik, amely a gép szimmetriatengelyétől jobbra és balra dolgozik (középről kifelé). A tárcsák tökéletesen elegyengetik a kapák által hagyott árkokat, és a felszínen maradt szármaradványt még aprítani és keverni is képesek. A tárcsák munkamélysége kisebb, mint a kapáké, ezáltal nem áll fenn a veszélye annak, hogy a kapák által beforgatott szárakat újra a felszínre hozzák. A fellazított, bekevert talaj lezárásáról, visszatömörítéséről az utolsó művelőelemsor, egy henger gondoskodik, amely a már korábban
említett hengertípusok közül opcionálisan válaszható lesz.

Mózes Márton
vezető tervező