fbpx

HE-VA Disc-Roller rövidtárcsa

Írta: Szerkesztőség - 2011 október 25.

A He-Va rövidtárcsa egy kompakt eszköz, amely a szántóföldön és a közúton egyaránt jó manőverezőképességgel rendelkezik. A gép minden fontos funkciója a traktorból egyszerűen állítható, ami biztosítja azt, hogy a tárcsa változó talajok mellett is tökéletes munkát végezzen.

A gép elsődleges feladata, hogy a tarlón lévő növényi maradványokat minimális talajművelés mellett beforgassa. A gép opciós felszereltségei lehetővé teszik, hogy kultivátorozott vagy szántott talajon magágyat készítsen. A méterenkénti mintegy 1 tonnás tömeg nagyon jó vágóhatást eredményez, hatékony rögtörés és tömörítés mellett. A munkaszélesség függesztett gépeknél 3 m és 5 m között, féligfüggesztett gépeknél 3 m és 8 m között változik. Újdonság viszont, hogy a gyár elkezdte a 2,5 m és 9 m munkaszélességű gépek gyártását is!
A munkát az eszközön két sorban elhelyezett, 510 mm-es csipkés tárcsák végzik, amelyek ±18 fokos szöget zárnak be a művelési iránnyal. Ez az elrendezés gondoskodik a talaj agresszív beforgatásáról és a szármaradványok aprításáról egyetlen menetben. A tárcsák gerendelyre történő kapcsolása gumibak alátámasztással történik, ami jó talajkövetést biztosít, és a tárcsák védelmét is ellátja. A tárcsatartó kar speciális kialakítása a munkamélység változtatásával „agresszívabb” behúzást biztosít, még kötött talajok esetén is. A tárcsák zárt csapágyazása hosszú élettartamot és biztos munkavégzést eredményez.
A mélységszabályozás mechanikus vagy elektromos módon történhet. A táblavégi fordulóknál a tárcsákat hidraulika munkahengerekkel emeljük ki, és ugyanúgy engedjük le. 5 m-es munkaszélességig a munkamélységet jól látható skála mutatja. (Elektromos munkamélység-állítás opcióként ezekre a gépekre is rendelhető.) A 6,3 m-es és 8 m-es gépeknél az elektromos munkamélység beállítását is lehetővé teszi.

A felhalmozott talaj henger előtti visszavezetését a magasságban állítható gumilemez biztosítja, meggátolva ezzel a henger eltömődését, a gumilemez rugalmassága pedig megakadályozza a szármaradványok összetorlódását. A hengerek széles választéka – pálcáshenger, „V” és „T” profi lhenger, valamint CTX gumihenger – lehetővé teszi a gépek adott talajtípushoz történő kialakítását. Az univerzális „V” profi henger még kötött talajoknál és száraz körülmények között is kiemelkedően jó rögtörést és visszatömörítést biztosít. A hengeren lévő sárkaparók pedig a nedves körülmények közötti munkánál is tisztán tartják a hengert.

Szántott területen végzett magágykészítési feladatoknál különösen eredményesek tudunk lenni a hidraulikus állítású simítólemezzel, amely összekötővel a munka extra egyenletes talajfelszínt eredményez.
A gép felszerelhető HE-VA Multi-Seeder aprómag- és műtrágya-kijuttató egységgel is, amely még szélesebb felhasználási lehetőségeket és költségtakarékos munkavégzést tesz lehetővé.

Szajkóné Pozsgai Éva
Sz-Agro 2007 Kft.
www.szagro.hu