fbpx

A gazda neve mesterséges intelligencia

Írta: Sándor Ildikó - 2021 április 28.

A kézi munka felgyorsítása vagy a munkaerőhiány kezelése érdekében a robotokat olyan mezőgazdasági tevékenységekben használják, mint például a gyümölcsszedés. Ez termelékenységnövekedéshez vezethet, a hibák minimalizálása, a munka minőségének következetessége, valamint a folyamatos üzemmód mellett.

A mezőgazdaság számára – főként a „főszezonban” – tehát nagy kihívást jelent a munkaerőhiány. Napjainkban viszont már számos gyakorlati példát találhatunk a mesterséges intelligencia agráriumban történő alkalmazására. Az elmúlt időszak fejlesztéseiből válogattunk ki néhányat:

A belga Flanders Make neve főként azok számára lehet ismerős, akik járatosak a drónok világában. A cég többek között olyan drónokat fejlesztett ki, amelyek önállóan képesek elvégezni leltárazást egy raktárban. Témánk szempontjából azért fontos megemlíteni a tevékenységüket, mert legutóbb olyan algoritmust alkottak meg, amely a kamerák és a szenzorok segítségével képes megszámolni egy parcellán a virágokat és a gyümölcsöket, hogy aztán ezekből hozambecsléseket csináljon.

A spanyol Agricultural Robiotics Laboratory fejlesztése, a  VineScout a szőlősgazdák munkáját fogja megkönnyíteni. Egy olyan robotról van szó, amely miközben önállóan bejárja az egész ültetvényt, folyamatosan rögzíti a fontos paramétereket. Ezeket felhasználva a gazda kellő időpontban beavatkozhat (pl. a növényvédelem területén).

 

VineScout mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban
A gazda helyett gondolkodik, javasol a spanyol VineScout
 

 

A holland Van der Hoeven Horticultural Projects az üvegházi paradicsomtermesztésre specializálódott. Az önmaguk által épített üvegházakban az általuk kidolgozott algoritmusok irányítják az ott folyó termesztést. Vagyis minden olyan döntést a számítógép hoz meg, amelyekről normál esetben a termesztő dönt. A hollandok Automatoes elvevezésű gyári csapata legutóbb megnyerte a Wageningen Egyetem felügyelete mellett megrendezett Autonomous Greenhouse Challenge versenyt. A cég által megtervezett növénytermesztési stratégia (Plant Empowerment) egy új nézőpontot képvisel. Az újdonság abban áll, hogy nem a „tankönyvi” optimum megvalósítására törekedtek a környezeti feltételek vonatkozásában, hanem a növények irányából a szenzorokra érkező információk alapján állítják be a klímaparamétereket.

A szántóföldeken alkalmazott legújabb innovációkról, már szinte űrkutatásbeli mezőgazdaságról itt írtunk legutóbb.