fbpx

LEMKEN nemzetközi sajtótájékoztató Párizsban

Írta: Fodor Mihály - 2018 október 28.

A Lemken cég a közelmúltban Párizsban fogadta a nemzetközi szaksajtó képviselőit, ahol a sok újdonság bemutatása mellett egy fontos felvásárlás részleteit is ismertette. Lapunkban erről ill. a vetőgépekről szóló tudnivalókról írunk, de laptársaink, a MezőHír és az Agrárágazat októberi számaiban további érdekes gépbemutatókat is megtalálhatnak.

A LEMKEN FELVÁSÁROLTA A STEKETEE KULTIVÁTORSPECIALISTÁT

A LEMKEN, a mezőgazdaságigép‑gyártás specialistája, felvásárolta a holland Machinefabriek Steketee B.V. vállalatot, hogy tovább bővítse növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel és a jövőbe mutató, kameratámogatott járműirányító rend‑szerrel. A LEMKEN a Steketee Rumpstad talajművelőgép‑gyártó részlegét is felvásárolta, de a cséplőgépgyártó részleget nem. Anthony van der Ley ügyvezető igazgató ezt fontos lépésnek tekinti a növényvédelmi megoldások folyamatban lévő változásainak tükrében: „Mind a gazdálkodók, mind a szélesebb társadalom körében csökkenőben van a vegyszeres növényvédelem támogatottsága. Ugyanakkor folyamatosan egyre nagyobb rezisztencia alakul ki a jelenleg elérhető hatóanyagokkal szemben, miközben alig kerül új hatóanyag piacra. A törvényi követelmények is egyre szigorúbbak, ezért hatékony alternatívákra van szükség. A gyomirtó szerek széleskörű elterjedtsége révén ezen a területen lehet legjobban csökkenteni a vegyszerek használatát. A LEMKEN teljesen tudatában van ennek a felelősségnek, és szeretnénk a mechanikai gyomirtást előtérbe helyezni azáltal, hogy a kultivátorokat felvesszük termékeink skálájára.


A holland Machinefabriek Steketee B.V. vállalat felvásárlásával a Lemken bővíti növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel

A Machinefabriek Steketee B.V. egy innovatív mechanikai gyomirtógépeket gyártó vállalat. A székhelye Stad aan’t Haringvliet‑ben (Hollandiában) van, hozzávetőleg 50 alkalmazottat foglalkoztat. Szabadalmaztatott kamerarendszere támogatja a gazdálkodókat gépeik pontos irányításában, és megkönnyíti a hagyományos sorközművelést, valamint a sorokban a növények közötti mechanikai gyomirtást. A LEMKEN szeretné bővíteni a Steketee holland gyártóegységeit, és számol a már meglévő gyártókapacitásával is. Számít a Steketee tapasztalt és hozzáértő helyi munkatársaira, akik tovább folytathatják munkájukat. A német családi vállalkozás optimálisan veti be erő‑forrásait a Steketee fejlesztési, gyártási és kereskedelmi területein, felgyorsítva a vállalat növekedését. A Steketee és Rumptstad márkanevek egyelőre megmaradnak.


A tartály űrtartalma 5800 liter, amely akár 60 hektár napi területteljesítményt is lehetővé tesz

Klaas Veerman, a Steketee korábbi tulajdonosa és ügyvezető igazgatója örömmel jelentette ki: „A vállalat eladásakor különösen fontos volt számomra, hogy az alkalmazottak megtarthatják az állásukat, és az innovatív elgondolásokra összpontosítva továbbra is ki tudjuk elégíteni a vásárlók jelen és jövőbeli igényeit. A LEMKEN termék‑ és vállalati filozófiája megerősített abban, hogy mindkettőnk célja azonos. Ezért nagyon örülök annak, hogy tovább segíthetem a Steketee jövőbeni fejlődését.” Klaas Veerman továbbra is folytatja a Steketee’s operatív irányítását, Iljan Schoutennel, a LEMKEN Növényvédelmi Részlegének vezetőjével együtt.

LEMKEN-FRONTTARTÁLY ÚJ VETŐEGYSÉGGEL KOMBINÁLVA

Egy sokoldalú rendszer: az új LEMKEN Optidisc 25 különálló vetőegység egy újabb alternatívát kínál a gazdálkodóknak a vetéshez. A vetőegység a Solitair 23 fronttartállyal és egy forgóboronával kombinálható, egy agilis, kompakt vető‑kombináció kialakításához, amelynek optimális a tömegeloszlása, még kisebb traktorral üzemeltetve is. Ennek eredményeként a LEMKEN immár teljes modulárisvetőgép‑skálát tud nyújtani, amely kombinálható a fronttartállyal, s ami természetesen kombinálható az Azurit szemenkénti vetőgéppel a műtrágya ki‑juttatásához. A LEMKEN már évekkel ezelőtt bevezette az OptiDisc duplatárcsás csoroszlyát a vetőgépeinél. Az új vetőegységnél a duplatárcsás csoroszlyák párhuzamosan vannak elrendezve, karbantartásmentes, gumielemes felfüggesztéssel, ami egy újabb előny a tartósság és a hosszú élettartam érdekében. A csoroszlya és a mélységhatároló kerék függetlenül alkalmazkodik az egyenetlen talajhoz. A vetési mélység és a csoroszlyanyomás is függetlenül állítható. Ennek eredményeként az OptiDisc csoroszlyák folyamatosan és pontosan az állandó mélységben helyezik le a magokat, még nagy sebességnél is. A mélységhatároló kerék belenyomja a magot a talajba, a gyors, egyenletes kelés érdekében. Az új vetőegységnél a csoroszlyanyomás mechanikusan (45 kg‑ig) vagy hidraulikusan (70 kg‑ig), a traktorból állít‑ható. Az Optidisc 25 kényelmes művelőút‑rendszerrel van ellátva, amely be van építve az elosztóba, és a művelőútminták széles választékának kialakítását teszi lehetővé. Az elosztófejekben két perforált gyűrű van egymás fölött, amelyek optimálisan, közvetlenül a vetőegység fölött helyezkednek el. Az alsó gyűrű a normál vetéshez használatos, mi‑közben a felső gyűrű kivezetései igény szerint le vannak zárva. Ez a gyűrű hidraulikusan lesüllyeszthető a művelőút‑rendszerhez. Ennek eredményeként a rendszerben nem kell vetőmagot vissza‑szállítani, és lehetővé válik az egyenletes vetőmageloszlás. Az elektronikusan vezérelt adagoló-fordulatszám biztosítja az állandó egyenletes keresztirányú eloszlást. Az elosztóban egyszerű betétcserék‑kel könnyen tovább növelhető a beállít‑ható nyomtávok és sorok száma. A Solitair 23 fronttartály 1900 literes űrtartalmú és keskeny kialakítású, a jobb kilátás érdekében. Négy adagolóegység biztosítja azt, hogy a magok a legnagyobb pontossággal jussanak célba. Az új vetőegység összecsukható kivitelben, 4 vagy 4,50 méter munkaszélességben érhető el 2019‑től.

AZ ÚJ, NAGY ŰRTARTALMÚ MŰTRÁGYATARTÁLY MÁR AZ AZURITTAL IS KOMBINÁLHATÓ

A szemenkénti vetésre rendszerint kevés idő áll rendelkezésre, ezért nagy az igény az extra teljesítményt biztosító megoldásokra. A LEMKEN bemutatta a Solitair 12 SW vetőgép‑tartálykocsit a mű‑trágya befogadására, az Azurit szemenkénti vetőgéppel kombinálva, a nagy‑gazdaságok részére. A tartály űrtartalma 5800 liter, amely akár 60 hektár napi A holland Machinefabriek Steketee B.V. vállalat felvásárlásával a Lemken bővíti növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel

A tartály űrtartalma 5800 liter, amely akár 60 hektár napi területteljesítményt is lehetővé tesz. A Solitair 12SW teleszkópos rakodóval, big‑bag zsákok vagy feltöltőcsiga segítségével könnyen feltölthető, és egy újabb kombinációval bővíti a LEMKEN Azurit családot, amely különösen alkalmas a nagy gazdaságok számára. A szemenkénti vetőgép közvetlenül a tartály‑hoz csatlakozik, egy szabványos háromponttal, talajművelő alapgép iránti igény nélkül. Maga az Azurit is számos más kombinációban alkalmazható. Egy nagy teljesítményű elektromos motor hajtja és vezérli a két vetőtengelyt, mindegyiken négy cellás kerékkel. Ezek a tengelyek nagy pontossággal, a beállított dózisban adagolják ki a mű‑trágyát az Azurit csoroszlyákhoz, még nagy sebesség esetén is. Kívánságra beépíthető egy elektrohidraulikus szakasz‑vezérlés. A hidraulikusan hajtott ventilátor állandó légáramot biztosít, amely egyenletesen juttatja el a műtrágyát a legszélső sorokhoz is. A Solitair 12SW alapkivitelben ISO‑BUS‑rendszerű. CCI 1200 terminál használata esetén mindkét munkagép megjeleníthető és vezérelhető a terminálról. Az új vetőgép‑tartálykocsi 2019 őszétől lesz elérhető.


Az Azurit számos kombinációban alkalmazható

A SOLITAIR 23 FRONTTARTÁLLYAL BŐVÍTI A LEMKEN VETŐGÉPEK KÍNÁLATÁT

A Solitair 23 fronttartállyal a LEMKEN tovább bővíti pneumatikus vetőgépeinek családját. A vetőmag és műtrágya befogadására alkalmas tartály a LEMKEN‑gépek széles választékával kombinációban használható különböző talajművelési és vetési feladatokban.

A Solitair 23 segítségével az Azurit szemenkénti vetőgép alkalmas a gyökérzóna alatti műtrágyázásra, forgóboronával és függesztett vetőegységgel együtt pedig repce vagy gabona vetésére használható. A kiegészítő alkalmazások közé tartozik a vetéssel egy időben történő műtrágya‑kijuttatás, köztes termesztésre vagy talajmunkáknál alapműtrágyázásra.

A Solitair 23 injektálásra alkalmas fronttartályként van kialakítva. Kívánságra egy nyomás alatti rendszer is elérhető. Lehetővé teszi hektáronként akár 500 kg vetőmag vagy műtrágya kiadagolását, még hosszú célba juttatási útvonalon is. A továbbfejlesztett adagolóbaknak köszönhetően a Solitair 23 tartálya 1900 liter űrtartalmú, mégis alacsony a teljes magassága. Négy adagolóegység biztosítja a vetőmag vagy műtrágya pontos kijuttatását. Az opcionális tartálymérlegek a kezelőnek pontos információt szolgáltatnak a tartályszintről és a kijuttatási dózisról.


LEMKEN DIAMANT

A vetőmag és műtrágya a traktor alatt elvezetett tömlőkön keresztül kerül továbbításra az elosztókhoz; vagy, alternatív megoldásként, a tömlők a traktor oldalánál is el lehetnek vezetve. Gyors‑kapcsolóval ellátott csatlakozás is elérhető az előkészítés idejének minimalizálása érdekében. Ez könnyű csatlakoztatást biztosít a talajművelő gépek széles skálájához.

A jól megtervezett, kompakt műanyag tartály kiváló kilátást biztosít előre. A tartály a nagy bemeneten, a feltöltőrendszerekkel kényelmesen feltölthető. A Solitair 23 mellső szántáselmunkálóval vagy moduláris táskasúlyokkal is kombinálható, a traktor/munkagép kombináció egyensúlyának optimalizálásához.

Fodor Mihály