fbpx

Kubota – A japán technológia kiteljesedése Magyarországon

Írta: Szerkesztőség - 2009 március 20.

A kommunális gépek egyik legnépszerűbbje.

A Kubota széleskörű termékkínálatának darabjait egyre több hazai felhasználó ismeri. Cikkünkben most az L40 szériát mutatjuk be részletesebben.

A Kubota L40 széria sokoldalúságával és rendkívüli teljesítményével megfelel a világszerte megfogalmazott magas elvárásoknak. Az L40 gépei csúcsteljesítményű, termelékeny traktorok, amelyek — a kiforrott megoldásoknak köszönhetően — rendkívül kényelmes, kezelőbarát munkaeszközök. Az új hidrosztatikus meghajtás — HST Plus — és a szintén új, alacsony károsanyag-kibocsátású motorok a legfejlettebb technikát kínálják. A Kubota L40 széria öt típusa — ROPS védőkerettel vagy klimatizált fülkével, 3 erőátviteli változattal és különböző gumikkal — minden igényt kielégít.

Az új HST Plus hajtómű a teljesítmény és a tartósság optimális egyensúlyát kínálja. A motor és a hidrosztatikus szivattyú automatikus vezérlése a feladattól, a talajadottságoktól és a vezető tapasztaltságától függetlenül, mindig megfelelő teljesítményt szolgáltat. A HST Plus rendszer hidraulikus szervó-elővezérlése megkönnyíti a menetpedál kezelését. A meghajtás a terheléstől függetlenül mindig finoman reagál, ezáltal rendkívül könynyen kezelhető. A csökkentett vibráció és az alacsonyabb zajszint is a kényelmesebb munkavégzést segíti.Az egyedi Kubota GST váltómű 12 előre- és 8 hátrameneti fokozatot kínál, a sebességfokozatok kuplung nélkül válthatók. A 2 fokozatú át-tételezéssel összesen 24 előre- és 16 hátrameneti fokozat áll rendelkezésre. Az elektromos vezérlés miatt az irányváltáshoz sem kell kuplungot használni.

A gazdaságos FST váltó 16 előre-és 16 hátrameneti fokozattal rendelkezik. Az egyszerű és finom sebesség- és irányváltás a talaj művelésnél és a homlokrakodóval való munkavégzésnél jelent nagy előnyt.Az új Kubota HST Plus erőátvitel egyszerű kezelést és maximális kontrollt biztosít. Az új funkciók egyszerre szabályozzák a szivattyú tárcsa állását és a hidromotor térfogatát, így a HST Plus rendszer mindig a leghatékonyabb tartományban dolgozik, függetlenül a kézi vagy automata módozattól.Az eddigi 3 fokozathoz képest az új Kubota HST Plus rendszer összesen 6 fokozattal rendelkezik. A váltókarral terhelés alatt is gyors vagy lassú fokozatba kapcsolható minden sebességfokozat. További plusz funkcióként a váltókar lenyomásával aktiválható az automata H-DS, amely a gyors/lassú fokozatot automatikusan szabályozza.Az állítókapcsolóval a hidrosztatikus erőátvitel reakciója szabályozható. A “Fast” végállás gyors reakciót eredményez, ez a beállítás homlokrakodós munkákhoz ideális. A “Slow” végállás késleltetett gyorsítást és lassítást eredményez, ami például gyepápolási munkáknál előnyös.Az L40 széria új terhelésfüggő vezérléssel rendelkezik. A vezérlés érzékeli a nem kívánt motorfordulatszám-csökkenést, és automatikusan szabályozza a hidrosztatikus meghajtást. A rendszer bekapcsolását és az érzékenység beállítását követően érezhető lesz a különbség.Ezzel a kapcsolható rendszerrel a gázpedál állása a motor befecskendezését is vezérli, szinkronizálva a haladási sebességet és a motor fordulatszámát. Ezáltal a traktor vezetése még egyszerűbb, és csökken a zajterhelés, valamint az üzemanyag-fogyasztás.

A Kubota továbbfejlesztett, terhelésfüggő rendszerével a vezérlés gombnyomásra változtatható. Az igényekhez igazodóan 3 üzemmód választható. A nyomógombbal egymást követően válthatók a fokozatok. A traktor mindig a leállításkor beállított módozatból indul.Kis terheléshez és gyors haladáshoz a magas (Hi) fokozat használható. Emelkedőhöz érve a rendszer fokozott terhelést érzékel, és az Auto H-DS automatikusan alacsonyabb (Lo) fokozatba vált. Az emelkedő tetején csökken a terhelés, ilyenkor az Auto H-DS rendszer automatikusan visszavált a magasabb (Hi) fokozatra, és a traktor ismét felgyorsul.A modern Kubota Intellipanel megbízhatóan informálja a vezetőt az L40 traktor üzemi adatairól. Valamennyi fontos információ könnyen és gyorsan leolvasható a kijelzőkről. A menü gombbal válthatók a menü képernyők az LCD kijelzőn. A kombinált kapcsolókarral kapcsolható az index és a világítás.A háromszoros örvényképzés az égéstérben (Kubota E-TVCS) magasabb hatékonyságot, azaz teljesítményt és alacsonyabb káros-anyag kibocsátást eredményez. Az új L40 széria motorjai nagyobb térfogatúak, halkabban és kevesebb vibrációval üzemelnek. A motorok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek.A hátsó TLT a menethidraulikától függetlenül kapcsolható. A TLT-fékkel és a TLT-védővel a TLT maximális biztonsággal üzemeltethető.Az erős három-pont-felfüggesztéssel nehezebb munkaeszközök is használhatók.

A gyors-csatlakozók megkönnyítik a munkaeszközök csatlakoztatását.Az egyrészes motorháztető tágra nyitható, a motor, a hűtő és levegőszűrő is jól megközelíthető. A nagy felületű szellőzőnyílások fokozott terhelés esetén is megfelelő hűtést garantálnak.Az L40 széria a váltómű feletti szerviznyílással rendelkezik. A hidraulika-rendszer és a vezérlés is jól hozzáférhető, megkönnyítve a karbantartási munkákat.A szervókormányzással nagyobb terhelés vagy homlokrakodóval való munkavégzés közben is biztonságosan és könnyen kormányozható marad a traktor. A maximális komfort érdelében az L40 széria kormánya széles állítási tartománnyal rendelkezik. A kormány az állítópedál működtetésével a megfelelő pozícióba állítható. A pedál ismételt megnyomásával a legmagasabb helyzetbe állítódik a kormány, megkönnyítve a le- és felszállást.A csökkentett zajszint és vibráció kisebb terhelést jelent a vezető számára. Az L40 széria fülkéje a kategóriájában megszokottnál sokkal komfortosabb.Az alapfelszereltséghez tartozó légkondicionáló/fűtés mindig kellemes klímát biztosít. Az optimális beállítást a belső keringetés vagy friss levegő funkció teszi lehetővé.A traktorokhoz hasonlóan a homlokrakodók is a lehető legtermelékenyebb munkavégzéshez lettek kifejlesztve. A rendkívüli emelési teljesítmény és emelési magasság és a gyors munkaciklusok magától értődőek. A lekerekített emelőkarok és az integrált hidraulikacsövek tökéletes rálátást engednek a munkaterületre.Az opcionális gyors csatlakozóval minimális a munkaeszközcsere — pl. kanál, raklapvilla, bálavilla — idő-és munkaigénye.

A homlokrakodó gyors-csatlakozó rendszerével gyorsan le- és felszerelhető a homlokrakodó. A rögzítőcsapok és a hidraulikacsatlakozók szerszámok nélkül is csatlakoztathatók és oldhatók. A homlokrakodó minél szélesebb körű használatához egy harmadik hidraulikakör is rendelhető.A modern egykarú vezérléssel a nehezebb munkák is egyszerűen elvégezhetők, az emelőkar és a munkaeszköz egy időben vezérelhető.Az L40 széria munkahengerei különösen erősek. A minőségi tömítéseknek és a speciális felületi kezelésnek köszönhetően a munkahengerek rendkívül tartósak.Vörös BálintInter-Mix Kft.

[m3 id=”megjelent-gm” ev=”2009″ ho=”03″ honev=”márciusi”]>