fbpx

Aggódás: kemény kritika a politikának a mezőgépgyártóktól

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 10.

„Rendkívül aggasztó tendenciákról” beszél az európai mezőgazdasági gépgyártás.

 

Tarthatatlan lenne

A héten szavaz az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési ügyekben illetékes bizottsága arról a jelentéstervezetről, ami érinti a Farm to Fork (kb. a Termőföldtől az Asztalig) stratégiát. Az európai gépgyártók körében az a hír járja, hogy már a tavaly elindított stratégia hatásai is rendkívül aggasztó tendenciákat mutatnak. Most ráadásul néhány európai parlamenti képviselő további célkitűzéseket akar megfogalmazni. Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) kijelentette: ez egyszerűen tarthatatlan lenne az EU gazdálkodói közössége számára.

 

Gépgyártók: ne veszélyeztessék a gazdák, az iparág jövőjét!

 

Nem csökken, csak nem látszik majd

A hatásvizsgálatok ugyanis rámutatnak, hogy a Farm to Fork stratégia jelenlegi formájában jelentős termeléscsökkenéshez és jelentős többletköltségekhez vezet a termelők számára. Ráadásul a kívánt környezetvédelmi célt sem érik el így. Ha ugyanis az európai mezőgazdaság kibocsátásai csökkennek is, az annak lesz csak köszönhető, hogy bizonyos tevékenységeket áttelepítenek más régiókba – azaz a (globális) környezetterhelés nem tűnik el, csak nem lesz látható. Ezért a CEMA elítéli, hogy további mérlegelés vagy konzultáció nélkül, és e félelmetes kilátások ellenére az Európai Parlament a héten készül szavazni olyan további javaslatokról, amelyek el vannak választva az agrár-élelmiszeripari ágazat realitásaitól, és amik erősíthetik a stratégia káros hatásait a szektor fennmaradására.

 

Európai mezőgépgyártók: aggasztó trendek a stratégiában

 

Későn, de kezdenek aggódni

A CEMA ugyanakkor már azt tapasztalja, hogy ha kissé későn is, de egyre több európai parlamenti képviselőt kezd aggódni amiatt, hogy sérülhet az EU élelmezési függetlensége, az európai mezőgazdaság és vidék jövője. Az európai mezőgazdasági gépgyártókat tömörítő szervezet arra kéri a politikusokat, EU-képviselőket, hogy ne szavazzanak meg olyan további módosításokat, amik veszélybe sodorják az európai gazdaságokat és a hozzájuk kapcsolódó iparágakat. A CEMA-t olyan, nagy európai szervezetek is támogatják, mint számos ágazat mellett például az európai baromfiszövetség (AVEC), a fiatal gazdák (CEJA), a földtulajdonosok, a biodízel- és az élelmiszergyártók szervezete is.