fbpx

KONGSKILDE: a minőség védjegye

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 30.

Fontos a megbízható, feladatukat tökéletesen ellátó gépek csatasorba állítása, mert az egyre nehezedő feltételek nem engedhetik meg a tévedés lehetőségét. Az itt olvasható ismertető egy olyan gyártó termékeit mutatja be az érdeklődőknek, amely cég joggal véste be nevét a megbízható, kategóriateremtő talaj művelőgép-gyártók táborába.

A dán KONGSKILDE cég a múlt század 60-as éveitől specialistája a minőségi talajművelőgépek gyártásának, fejlesztésének.

Hazánkban talán a legismertebb, és leginkább használt gépük a VIBRO MASTER kombinátorcsalád, annak is elsősorban az SGC, valamint a SUPER Q (vagy SQ) elnevezésű tagja.

Ezek a rendkívül erős, megbízható, de relatív kicsiny vonóerőt igénylő magágy-előkészítők 2,5 métertől 6,7 méteres munkaszélességig állnak rendelkezésre, függesztett és féligfüggesztett kivitelben.

Típustól függően változik a gépek szállítási szélessége (2,5 m, 3 m és 3,5 m).

Természetesen a nagyobb munkaszélességű gépek oldalszárnyai hidraulikusan felhajthatók, munka közben pedig ezek az oldalszárnyak teljesen szabadon mozognak; saját mélységhatároló kerekük van, ezáltal szavatolják a tökéletes talajkövetést. Annak érdekében, hogy e tulajdonság még kiválóbb legyen, illetve az ütésszerű igénybevételeket leredukáljuk, bizonyos szériáknál a hárompont felfüggesztés felső pontja egy speciális gumibakkal kapcsolódik a gép vázához. A traktorhoz való csatlakozást a függesztett kialakításnál gyorsfüggesztő tengely könnyíti meg. A mélységállító gumikerekek csavarorsós állítási megoldással szolgálják a precíz munkamélység finom beállítását és megtartását.

A VIBROMASTER kombinátorok a tökélyre fejlesztett, nagyszilárdságú, de könnyű alapanyagok miatt nem ellenfelei a korszerű traktorhidraulikáknak, ám azok a gazdálkodók is megtalálják lehetőségüket, akik valamilyen oknál fogva jobban szeretnék vontatni kombinátorukat. Az opcióban elérhető vontatott kivitel akár kisebb emelőkapacitású traktorhoz is bátran társítható, ráadásul e verziók munkamélységét hidraulikával állítjuk, javítva ezáltal a precizitást és a hatékonyságot.

De mi a különbség az SGC és az SQ kialakítás között? A válasz egyszerű: az SGC kialakítást 10 cm-es kapaosztás jellemzi. Ezeket a kombinátorokat ún. S kapával szerelik, amelynek jellemzője, hogy a kapahegy pontosan a felerősítési pont alatt, azzal egyvonalban helyezkedik el. Ennek köszönhetően a kapahegy csak minimális mértékben mozdul el függőleges irányban. A kapaszárak keresztmetszete ellipszis, aminek köszönhetően nagyobb a vibráció, ezáltal jobb a talaj megmunkálása.

Ezzel szemben az SQ kapák 8 cm-es osztásban és 60°-os vágási szögben dolgoznak a kombinátoron. Ez a kapakialakítás a nedves talajfrakciót nem hozza fel a felszínre, ráadásul könnyebben hatol a talajba, ott intenzív keverőhatást végez. Ez a meredekebb kialakítás szilárdabbá teszi a kapát, még csekélyebb függőleges elmozdulást tesz lehetővé, aminek eredményeképpen sokkal jobb a konstrukció mélységtartása.

A minimális kopóalkatrész-felhasználás érdekében a VIBRO MASTER gépek kapái megfordíthatóak.

Az alapkialakításon kívül valamennyi kombinátor úgy van megkonstruálva, hogy az igény szerint felmerülő opciós tételek minden átalakítás nélkül, utólagosan is felszerelhetők legyenek. Melyek ezek a kihasználhatóságot és munkaminőséget javító kiegészítők? Nézzük a felsorolást a teljesség igénye nélkül: rugóterhelésű mellső simítólap állítható magassággal és dőlésszöggel — az egyenletes felszínért –, valamint egyes rögtörő henger, rugós pálcás elmunkáló (esetleg ezek kombinációja) és dupla rögtörő henger — a megfelelően tömörített magágyért. így minden felhasználó megkonstruálhatja azt a magágy-előkészítőt, amelyet a saját, egyedi adottságú talaján a leginkább szeretne használni.

A 2008-as esztendőben debütált a magyar piacon a VIBROMASTER 2500 generációja. Ezek a kombinátorok azoknak a felhasználóknak készültek, akik a jól bevált KONGSKILDE-technológiát nagyobb erőgépek után is szeretnék alkalmazni. A robusztusabb, erősebb, terhelhetőbb kombinátorok 6,5, 7,5 és 8,5 méteres munkaszélességben illeszkednek a 200-240 LE körüli teljesítményű traktorokhoz.

A régi recept nem változott; a gépek felépítése is igazodik az eddig megszokott kisebb modellekhez. A lényeg a robusztusabb vázkialakítás, amely lehetővé teszi a nagyobb teljesítménykategóriában történő alkalmazást.

A gép kétféle kivitele azonban több lehetőséggel is kecsegtet. Az úgynevezett 1. verzió továbbviszi az SGC kombinátorok jellemző tulajdonságait; VIBRO S kapái 10 cm-es osztással rendelkeznek.

A 2. verziónál azonban a felhasználó három elrendezés közül választhat. Gépét rendelheti SQ kapával — 8 cm-es kapaosztással –, VIBRO S kapával — 10 cm-es kapaosztással –, valamint VTM kapákkal — 15 cm-es kapaosztással. Ez utóbbi változat az igen kötött és agresszív talajok hasznos művelőeleme lehet.

A kategóriaváltás szembeötlik az eddiginél robusztusabb mellső simítólapok megjelenésében is, amelyek ezúttal fogazott megoldással készülnek, a még hatékonyabb törő- és aprítóhatás érdekében.

A megnövekedett munkaszélesség szállítási helyzetben természetesen az új szériánál is hidraulikus felcsukással “tartható kordában”, aminek köszönhetően a 2500-as széria számára a 2,5 méter útszélesség elegendő a közlekedéshez.

De mit kínál a KONGSKILDE azoknak a felhasználóknak, akik egy még hatékonyabb magágy-előkészítőt szeretnének használni? A válasz a 3-tól 7 méteres munkaszélességig teljesíteni képes eszköz, amely GERMINATOR néven vált ismertté. Ez a féligfüggesztett, kompaktor jellegű gép 0,8-1 méteres, egymástól függetlenül mozgó szekciókból áll össze. Ennek köszönhetően a gép a teljes szélességében rendkívül jól követi a talajt, és egyenletes minőségű magágyat hoz létre. Az első sor hengert rugóterhelésű tagokból álló simítóegység követi. Hasonlóan a VIBRO MASTER gépekhez, a simító munkamélysége és szöge szükség szerint könnyen állítható. Az ezt követő 5 cm-es osztással, 5 sorban elhelyezett rugóskapa szekció paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik a vázhoz. A függőleges helyzetű kapák kialakításuknál fogva nagy segítséget jelentenek a nyers talajokon történő munkavégzéshez. Ez a kapaosztás egyedülálló a magágy-előkészítők között. A GERMINATOR gyakorlatilag teljesen átdolgozott felszínt képes létrehozni. A megfelelő lezárásról és az asztalsimaságú felszínről a hátsó 2 sor henger gondoskodik. A fokozatmentes munkamélység beállítása az első és a hátsó sorban elhelyezett hengersoron keresztül történik. A különálló tagok központi vázhoz illesztése garancia arra, hogy a mélység a teljes munkaszélességben azonos, ami főleg sekély magágy-előkészítésnél elengedhetetlen. A nagyobb szélességű gépeknél hatékony nyomlazító garnitúra gondoskodik a kifogástalan munkáról. Akinek a legjobb magágyra van szüksége, annak a GERMINATOR kifejezetten jó megoldás.

A természet törvényei mindenütt egyformák. A vadon világának gyengélkedő tagjai ugyanúgy elbuknak és zsákmánnyá válnak, mint az a termelővállalat, amelyik nem tud erős maradni, együtt élni a változás szigorú feltételeivel. A KONGSKILDE nem elégszik meg az eddig elért pozíciójával, hiszen tudja; folyton erősödni kell. Arra törekszik, hogy jól bevált eszközeit még tökéletesebbre konstruálja, és ezek a gépek ott szerepeljenek az alternatívák között akkor, amikor napjaink gazdái tényleg a legeslegjobbat szeretnék a magukénak tudni. Mert a harchoz eszköz kell…

A KONGSKILDE ebben segít Önnek. Keresse partnereinket!

Pataki S.

[m3 id=”megjelent-gm” ev=”2009″ ho=”01″ honev=”januári”]>

CÍMKÉK kombinátor