fbpx

Köckerling Vario – kiváló munkaeszköz mulcsvetés előkészítéséhez

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 25.

 

 

A Vario név a Köckerling nyolcgerendelyes vontatott nehézkultivátorát takarja, amelynek hidraulikus párhuzamos mélységállítása menet közben is lehetővé teszi a kívánt munkamélység pontos beállítását. Így a gépkezelő mindenkor gyorsan, a vezetőülésből tud alkalmazkodni a talajviszonyok változásához, és a gépet az adott körülményekhez igazíthatja.
A Vario felépítése egyszerű és célravezető: a vékony késekkel ellátott kapák finomabb magágyat készítenek, mint a kevés számú, de széles késekkel felszerelt nehézkultivátorok.

A mulcsvetés szempontjából döntő jelentőségű a betakarítás utáni első talajmunka, hiszen az ekkor esetlegesen hátramaradó nagy rögök csak sok munkaművelettel alakíthatóak aprómorzsás magággyá. A Vario már a tarlóhántáskor optimális szármaradvány-elosztást és -bedolgozást, egyengetést és visszatömörítést ér el.

 

 

Hosszú felépítmény

A 85 cm-es keretmagasságnak, a 13 cm-es kapatávolságnak és hosszú felépítményének köszönhetően a Vario még nagymennyiségű szármaradvány esetén (pl. búza vagy kukorica) sem tömődik el. A talaj és a szalma intenzív keverését a nyolc sorba rendezett kapák, a visszatömörítést pedig a dupla STS-henger végzi.

 

 

Az egy menetben kialakított aprómorzsás magágy finom talajszemcséi körbeveszik az elvetett magot. A talajművelő elemek A lazítást a nyolc sorban elhelyezett laprugós kapák végzik. A legextrémebb terhelésnek is ellenálló laprugók anyagvastagsága 16 mm, szélességük pedig 150 mm. A különböző feladatok elvégzéséhez két késtípus, a 100 mm-es széles és a 60 mm-es keskeny változat áll rendelkezésre. A kapák után következik a kis kopással dolgozó és egyszerűen beállítható Crossboard-simító, amely egyenletes talajfelszínt hagy maga után. A visszatömörítést az 530 mm átmérőjű dupla STS-henger végzi, amelynek egyedülálló felépítése még nedves talajviszonyok mellett is gondoskodik a kiváló eredményről. A szalma egyenletes elosztását egy egyengető pálcasor segíti.

 

 

Pontos mélységvezetés

A 6870 kg-os önsúly (5,7 m), a sok kapa, a nagy elülső mélységtartó kerekek, valamint az 530 mm átmérőjű dupla STS-henger pontos mélységvezetést tesz lehetővé. Így az elpergett szemek nem kerülnek mélyen a földbe. A nyolcgerendelyes Vario előnyei különösen az aszályos nyarakon mutatkoznak, hiszen ilyenkor a nagy önsúly fontos szerepet játszik. A maximális munkamélység (a talajadottságtól függően) kb. 20 cm. Amennyiben a vetés előkészítéshez egy mélyebb lazítás is elengedhetetlenül szükséges (pl. repcénél), úgy lehetőség van egy mélylazítóból és a Vario-ból álló talajművelési kombináció összeállítására.

 

 

Alkalmazási területek

A Vario legfőbb feladata a mulcsvetést előkészítő, sekélytől egészen 20 cm mélységig terjedő tavaszi, nyári és őszi talajmegmunkálás. A kapák mindössze 13 cm-es osztástávolságának köszönhetően azonban a Vario kiválóan alkalmas a tavaszi és őszi szántáselmunkáláshoz is – feltéve persze, hogy az adott gazdaság még nem teljesen szántás nélküli talajművelést végez. A Vario kötött talajokon is optimálisan használható.

A Vario 3,00, 4,00, 4,80, 5,70 és 7,50 m munkaszélességben kapható. Vonóerőigénye a munkamélység függvényében 50-65 LE méterenként, hiszen a Vario esetében a munkaminőség szempontjából a sebességnek döntő szerep jut.

Jens Michels,
a Köckerling magyarországi képviselője