fbpx

Zetor traktorból Trike erőgép

Írta: Farkas Imre - 2022 május 16.

A holland gazdák híresek az erőgép átalakításaikról. Előszeretettel hoznak létre hagyományos univerzális erőgépekből Trike rendszerű traktorokat.

Eme szokás alól, nem menekült meg a Zetor Forterra 135 traktor sem. A GML Trike változatot úgy hozták létre az erőgépből, hogy az bármikor vissza alakítható hagyományos traktorrá. Magát a koncepciót a GML Machines tulajdonosa Marius Lensink álmodta meg. Lényegében egy kiegészítő alvázat készítettek a Zetor-ra, amelyet a fülke leszerelését és a mellső híd eltávolítását követően építettek rá a „megcsupaszított” erőgépre.

Zetor Trike műhelyben, félig készen
Építés alatt a Zetor Forterra Trike első példánya – fotó: https://edepot.wur.nl/

Az új váz frontrészére került beépítésre a kormányozható, hidrosztatikusan hajtott mellső tengelycsonk a 16.9R38 méretű iker kerékkel, illetve elöl az alvázon kapott helyett a traktor eredeti fülkéje is. Egy második hidromotor a szántóföldi munkában folyamatosan hajtja a hátsó tengelyt 0-15 km/h sebességhatár között, míg közúton hidromotorok lekapcsolják és a hajtás mechanikusan, a traktor hagyományos sebességváltóján keresztül történik.

Zetor Forterra Trike
Érdekes látvány nyújt a Trike rendszerű Zetor – fotó: https://www.zetor.com/

Termesztésen a traktor hátsó hagyományos munkaeszköz csatlakoztatásra alkalmas egységei megmaradtak és aktívan használhatók, de e-mellett mivel az új alvázon elől került elhelyezésre a fülke, így lehetőség van felépítmények (műtrágya, vetőmagtartály, permetező) szerszám nélkül történő gyors fel és lecsatlakoztatására. is. A koncepció megálmodója szerint azért esett a Zetor Forterra-ra a választásuk, mert kiváló ár/érték arányú, egyszerű egységekből álló, könnyen alakítható alapot biztosított a kreatív munkához.