fbpx

“Jó névvel rendelkezünk, és igyekszünk rá vigyázni”

Írta: Fodor Mihály - 2011 április 20.

Magyar gyártókat szeretnénk bemutatni olvasóinknak. E havi interjúnk kapcsán az Omikron Kft. Kecskemét-hetényegyházi telephelyén látogattuk meg Gubacsi Imrét, a cég tulajdonos-ügyvezetőjét.

— Hogyan lehet összefoglalni a cég indulásának rövid történetét?

— A cégalapítás előzményei még a rendszerváltás előtti időszakra nyúlnak vissza — kezdte válaszát a tulajdonos. — Gépész végzettségű vagyok, és kisiparosként annak idején nagyon sok bérmunkát végeztünk a Mezőgépnek. A rendszerváltás után minden átalakult, és mi értelemszerűen kerestük a lehetőségeket a piacon. S mivel a bérmunka megrendelések abban az időszakban nagyon kiszámíthatatlanok voltak, így elsősorban a termék-előállításban láttunk új lehetőségeket. Úgy gondoltam akkor, hogy csak annak van hosszú távú jövője, aki megfelelő termékkörrel rendelkezik, ezért alapítottuk meg 1991-ben cégünket. Először nem is mezőgazdasági eszközök előállításán gondolkoztunk, hanem az építőipar felé tájékozódtunk; ezen belül is a garázskapuk gyártása tűnt jó ötletnek — ám a piac nem igazolta várakozásainkat. Ezért nyúltunk vissza a korábbi ötlethez, és kerestünk a mezőgazdaságban egy megfelelő piaci szegmenst. Abban az időszakban nagyon komoly szándék mutatkozott a kisgazdaságok felkarolására, ezért mi is a kisgépek gyártásának irányába indultunk. A következő két év szintén nem hozott komoly sikereket, hisz a gyakorlatban kiderült, hogy a nagyon kis gazdaságok nem tudnak jó minőségű munkagépeket megfizetni. Amikor ezt felismertük, gyorsan továbbléptünk, és a mintegy 80 Le vonóigényű sorközművelő kultivátorok gyártásával végre az első igazán komoly sikert is elkönyvelhettük.

Mikor következett be ez az áttörés?

— 1994-ben, amikor még 3-4 fő volt a cég létszáma. Ebben az időszakban a kultivátor mellett megcsináltuk az első 3.3-as kombinátort is, amely akkor még fix vázú kivitelben készült, de hamarosan a talajkövető változatot is megvalósítottuk. Ez a gép a mai napig is egyik “slágertermékünk”.

1995-től a kombinátor és a kultivátor is jelentős sikereket hozott nekünk; 35 dolgozóval, több száz eladott géppel nagyon eseménydús időszakot tudhattunk magunk mögött. Érdekes visszagondolni arra, hogy akkoriban ha egy kereskedő jelentkezett, nem az volt a kérdés, hogy hány db gép kell, hanem hogy mennyit lehet felrakni a teherautóra. Amikor aztán 2-3 év múlva már érzékelhetően kezdett telítődni a piac, lecsengeni ez a felfokozott érdeklődés, akkor kezdtük el a tárcsák gyártását. Elkészültek a függesztett, majd később a 3.2-es és 3.5-ös, vontatott kivitelű tárcsák, amelyeket szintén sikerült gyorsan a piacra bevezetni. A mai napig is működnek még 12-13 éves gépek ezek közül — ezt a folyamatos alkatrészigény kapcsán tudjuk mérni, hiszen sárkaparót, tárcsalapot, szintező rugót rendelnek rendszeresen. Néha nem is igazán értjük, hogy miért nem cserélik le a termelők a régi eszközöket, hisz például traktorban már régen újabb erőgépeket állítottak üzembe.

Mindenesetre jó érzés számunkra, hogy nagyon sok olyan vevőnk van, aki 5-6 Omikron-munkagéppel rendelkezik, szakmailag ez nagyon komoly elismerés.

Mit lehet elmondani a cég gyártmányfejlesztési hátteréről?

— A piaci igények felmérése az én feladatom, emellett van egy tervező munkatársunk, s Imre fiam, valamint a cég üzemvezetője foglalkozik még ezzel a feladattal. A fejlesztés során természetesen folyamatosan vizsgáljuk, hogy milyen gépek vannak a piacon, és azok milyen igényeket elégítenek ki. Nem tagadható, hogy a komoly külföldi cégek megszabják a fejlesztési irányokat, azonban úgy érzem, a magunk lehetőségeivel és eszközeivel mégis fel tudjuk venni velük a versenyt.

Milyen telephelyen végzik a gyártást?

— Közel 1 ha területen fekszik a cég, ebből az üzemcsarnokok mérete 1300 m2, valamint egy 300 m2-es raktárépülettel is rendelkezünk. A telephelyet 1995-ben vásároltuk meg, és azóta nagyon sokat dolgoztunk a fejlesztésén, bár még mindig van felújításra szoruló rész. Már mi építettük a 300 m2-es lakatos üzemcsarnokot, és nagy büszkeségünk az 5 évvel ezelőtt átadott, 350 m2-es festőcsarnok. Ebben teljesen új, úgynevezett elektrosztatikus porszórásos eljárással készül a gépek festése.

Miért választották ezt a technológiát?

— Elsősorban környezetvédelmi okokból, hisz az oldószeres eljárás alkalmazása nagyon sok környezetvédelmi problémát okozhat. Maga a festés ugyanis nem egyszerű folyamat, hisz nagyon különböző méretű, keresztmetszetű, vastagságú anyagokkal dolgozunk. Ezekhez a különböző paraméterekhez különböző be-égetési idők szükségesek, ezért voltak annak idején kérdéseink a technológiával kapcsolatban. Biztos, ami biztos alapon a festőüzembe egy oldószeres állást is elhelyeztünk, de örömmel mondhatom, hogy erre csak a munkahengerek festésénél van szükségünk.

Mi lesz a következő lépés a telephely fejlesztésében?

— Régi épületrészeket kell lebontani, és újat kell építeni helyettük, hiszen azok már nem felelnek meg a mai követelményeknek. Ezeket a munkákat folyamatosan, de az ismert gazdasági okok miatt azért bizonyos óvatossággal kell felvállalnunk.

Ha már érintette: mit érzékelnek a világgazdasági problémákból, recessziós félelmekből?

— Felemás érzéseink vannak. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet egy része szubjektív elemekből áll össze; bizonyos médiumok szeretnek inkább csak a problémákról beszélni. A megrendelésállományunkban, a vásárlói körben nem érzünk semmilyen negatív változást. Nagyon komoly eredményünk, hogy régi partnereink visszatérnek, cégünknek így 18 év után jó neve van a piacon, és erre igyekszünk nagyon vigyázni. Természetesen az árakkal kapcsolatban óvatosak vagyunk, hisz a mezőgazdasági vállalkozók amúgy is nagyon árérzékenyek. Talán ez az egy terület, ahol valóban érződik valami a válságból.

Milyen kereskedői-értékesítői hálózattal rendelkeznek?

— Az ország egészét lefedjük, s amellett, hogy közvetlen eladást is végzünk, mintegy 35 kereskedő is foglalkozik termékeink értékesítésével. Aki ma Magyarországon gépkereskedőként számít, annak a termékkörében az Omikron termékei megtalálhatóak. Jelentős lépés volt számunkra, amikor — 6 éve — a három nagy gépkereskedőnél is megjelentek a termékeink, s azóta pl. az egyik kereskedőn keresztül már a romániai piacon is jelen vagyunk.

Saját kereskedői céget alapítottunk viszont Horvátországban, és itt az Omikron-termékeken kívül más magyarországi gyártók gépeit is forgalmazzuk. Az elmúlt évben közel 50 ágyekét és néhány permetezőgépet adtunk el ezen a piacon.

Hogyan alakul a cég tulajdonosi köre?

— Az Omikron Kft. teljesen családi tulajdonban van, és gyermekeim a mindennapi munkában is komoly részt vállalnak; Imre fiam végzi az anyagbeszerzést, a szervezést, a kiállítások lebonyolítását, és ezek mellett a termékek menedzselésében is besegít. Melinda lányom foglalkozik a reklám- és marketingfeladatokkal, Szilvia pedig a könyvelést tartja kézben, de mindketten besegítenek az árajánlatok elkészítésébe, és a finanszírozási konstrukciók kialakításában is szerepet tudnak vállalni.

Mennyire volt egyértelmű a gyerekek részéről, hogy aktívan részt vegyenek a családi vállalkozásban?

— Mindez nem is volt kérdés számukra, bár én időnként szerettem volna, ha más területen is szétnéznek. Viszont úgy látom, hogy nagyon szeretnek itt dolgozni, és előbb-utóbb elkövetkezik az az idő, hogy az övék lesz a cég. Azt hiszem, hogy megfelelően felnőnek ehhez a feladathoz.

Mi segítené leginkább a cég további fejlődését?

— Nem lehetek elégedetlen; az Omikron helyzete megfelelően alakul. Emellett talán leginkább nyugodtságot és kiszámíthatóságot szeretnék a piacon tapasztalni.

Amikor éppen nem dolgozik, mivel, hogyan szokott pihenni?

— Természetesen nehéz a céggel kapcsolatos dolgokat kiverni a fejemből — igazából még nyaralás közben is nálam a telefon, s ha máskor nem, legalább este és reggel rákérdezek, hogy mennek itthon a dolgok. Emellett néha még hétvégén is megcsörren a készülék, egy-két vevői hívást jelezve…

FM

CÍMKÉK fodor mihály