fbpx

Hagie – három az egyben

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 09.

Az IKR Zrt. a közelmúltban tartotta új termékének bemutatóját, amely rendezvényen egy igazi csemegét ismerhettek meg az érdeklődők. Az elsősorban nagygazdaságok és bérvállalkozók számára ajánlott többfunkciós gép bemutatásában Villám Ferenc, a cég gépüzletágvezetője volt segítségünkre.– Hogyan tudná összefoglalni a HAGIE STS Up Front legértékesebb tulajdonságait?– Nehéz ezt tömören megtenni, de a legfontosabb, hogy ezzel a géppel egy igazi „kezelőközpontú” permetezővel egészült ki termékportfoliónk. A Hagie 60 éves tapasztalattal rendelkezik az önjáró gépek gyártásában, így igazán kiforrott megoldásokkal találkozunk ezen az eszközön! A rendszer egy központi tartállyal rendelkezik, koncepciójának fontos eleme az Up Front mellsőkeret-felfüggesztés. Ez lehetővé teszi a kezelő számára a munka közbeni tökéletes rálátást, forgolódás nélkül. Az emelt hasmagasság (185 cm!), az állítható nyomtáv (3-4 m között) kifejezetten jó paramétereket jelent. A megnövelt látótér és a fülkéből irányított funkciók segítenek abban, hogy az említett kezelőközpontúság a mindennapi munkában érzékelhető legyen.

– Mélyrehatóbban megismerve a technikai részleteket, mit érdemes kiemelni ezek közül?– A gép fedett szín alatt tárolását vagy az országúti közlekedést nem akadályozzák a befoglaló méretek. A szabadalmaztatott frontfüggesztő rendszer segítségével az alábbi munkafolyamatok adapterei szintén könnyedén felvehetőek az eszközhordozóra:• Up Front szórókeret 36 méter munkaszélességig. A keret nemcsak tetszőlegesen szakaszolható, hanem a standard munkaszélességekben csukható is, azaz pl. egy 27 méteres keretet összecsukhatunk 24 vagy 18 méteres munkaszélességűre is, a kívánt technológiát követve.• címerező adapterek kétféle munkavégző elemmel. Ezek késes, illetve gumigörgős tépőegységgel készülnek, és fotocella-vezérlés tartja őket mindig megfelelő magasságban,• a tárcsás tápkultivátor 12 soros szélességű és 500 mm átmérőjű nyitótárcsák segítségével juttatja az oldott műtrágyákat a talajba. Az alapgép szivattyúrendszere nem igényel semmiféle átalakítást permetezésről műtrágyázásra, mivel a rendszer lelke a centrifugálszivattyú, ami egyaránt alkalmas permetszerek és az agresszív szuszpenziók továbbítására.Az Up Front-technológia óriási előnye, hogy a gépkezelő teljes rálátással bír a gép legfőbb részegységére.Így tisztább permetezés, az üzemeltetéskor felmerülő váratlan helyzetek, problémák azonnal felismerhetők. A kerékmotorokon elhelyezett szárterelők a taposási károk minimalizálására szolgálnak, míg a könnyen lenyitható motorházfedél és a kilépő megkönnyíti az alapvető szervizfeladatok elvégzését.

– Milyen paraméterekkel rendelkezik a gép a permetezési funkciók ellátásához?– Hypro 9306C típusú centrifugálszivattyú hozza létre a folyadékáramot, amelynek teljesítménye 810 liter/perc, a nyomás a fúvókáknál 5,5 bar. A gép az előírásoknak megfelelő 100 gallon (378,5 liter) térfogatú tisztavizes tartállyal és könnyen hozzáférhető helyen lévő vegyszerbekeverővel rendelkezik. 3” (76,2 mm) átmérőjű gyorsfeltöltő és feltöltő szivattyúval szerelték a Hagie-t, a tartályban állandó és állítható intenzitású áramoltatás tartja a vegyszer-víz keveréket egyenletesen.A legkisebb 1.000 (3.785 liter) gallonos tartály műanyagból készül, míg nagyobb változatai 1.200-1.600 gallon űrméretűek, rozsdamentes acél alapanyagúak.

– Milyen erőforrással rendelkezik a gép?– A permetező erőforrása egy Cummins QSB 6,7-es Common Rail rendszerű dízelmotor, ami a kisebbekben 215 Le-t, míg a nagyobb gépekben 275 Le teljesítményt szolgáltat. A motorok nyújtott szervizintervalluma 500 üzemóra, tömegegységre vonatkoztatott teljesítményük kimagasló.Az 570 literes üzemanyagtartálynak köszönhetően nincs szükség gyakori tankolásra. Egyszerű a hozzáférés a motorhoz, a rutin szervizfeladatok könnyen elvégezhetők.Kiemelném az X–Drive hidrosztatikus hajtás előnyeit. A normál négykerék-hajtásokkal szemben a Hagie STS keresztirányú négykerékmeghajtással rendelkezik, ami nehéz körülmények között is egyenletes menettulajdonságokat garantál. A gép maximális menetsebessége szántóföldön 32 km/h, országúton 50 km/ h.– Ilyen tempónál nagyon fontos a megfelelő felfüggesztés, futómű.Minden egyes kerék egymástól függetlenül működő légrugós felfüggesztéssel kapcsolódik a gép alvázához.Egy központi vezérlőegység pedig folyamatosan érzékeli és módosítja az egyes légrugók állapotát, így a talajviszonyok változására azonnal reagál a futómű, és egyenletes haladást biztosít akár 50 km/h sebességnél is!

– A gépkezelőnek hosszú műszakokra kell felkészülnie. Mit mondhatunk el a kényelmi funkciókról?– A Vision kezelőfülke ideális munkakörnyezetet biztosít, 210 fokos látószöggel, tökéletes kilátással az Up Front keret teljes munkaszélességében.Igazán jól használható a kombinált, 7 ponton állítható légrugós vezetőülés.Alapfelszereltség az utasülés is, tároló rekesszel. A légtisztító rendszert aktívszenes légszűrőkkel szerelték, s természetesen csatlakoztatták a standard klímaberendezéshez. A halogénvilágítás és munkavilágítás éjszakai munkavégzéshez is tökéletesen alkalmazható.A permetezési funkciók és keretvezérlés Joystick segítségével irányítható, a Control Center pedig egy jól átgondolt kezelőszerv-elrendezés a jobboldali kartámasz konzolon.A hosszú munkaórák jobban telnek az AM/FM/CD beépített sztereórádiós lejátszó használatával, és nincs jelentős bejövő motorzaj, mint a frontmotorral szerelt gépeknél, hisz a permetlétartály a fülke és a motor között található. A Hagie rendelkezik a piacon a legcsendesebb, 67 decibeles zajszintű kezelőfülkével!

– Ha valakinek még ez sem elég, fel tudna-e sorolni még egy-két érdekes opciót?– Igen, hisz a technológia fejlesztése folyamatos. A Raven szoftver GPSkapcsolatra alkalmas, és a HAGIE-nél a GPS sorvezetés is alkalmazható. A NORAC keretvezérlés, az Auto steer kormányautomatika és a Trimble kompatibilis eszközök pedig szintén az opciós lehetőségek körébe tartoznak!Fodor Mihály[m3 id="megjelent-gm" ev="2009" ho="05" honev="májusi"]>