fbpx

Metalwolf Kft.: Talajművelő eszközöket gyártanak a közepes méretű gazdaságoknak

Írta: Fodor Mihály - 2011 április 13.

Hazai gyártókat bemutató rovatunk interjúalanya ebben a számunkban Farkas László, aki a géderlaki székhelyű Metalwolf Kft. tulajdonosügyvezetője. A Kalocsához közeli telephelyen meglátogatva a cégvezetőt főként arról kérdeztük, hogy a rendkívül erős és sokrétű, világmárkákat felsorakoztató eszközök kínálatában hol és miként találja meg a helyét egy magyar gépgyártó a maga termékeivel.

— Mit mondhatunk el szakmai múltjáról, a cég indulásáról?

— Magamról röviden annyit, hogy bár lassan már az 50-es korosztálynak is búcsút intek, de egész eddigi életemben közel állt hozzám a gépészet. Eredetileg járműlakatosnak tanultam, később emellé a gépész- és a vízügyi technikusi képesítést is megszereztem, bár ez utóbbit az elmúlt időkben nem igazán használtam.

A cég indulásáról érdemes elmondani, hogy az 1991-es alapítás előtt a mostani helyen egy tsz-segédüzemág működött, ahol acélszerkezeteket gyártottunk, és az egyik legfőbb megrendelőnk annak idején a Csepel transzformátorgyár volt, de mellette különböző építőipari cégeknek is dolgoztunk. Már akkoriban is 25-30 fő irányításáért voltam felelős, így a vezetési feladat nem idegen a számomra.

A rendszerváltás idején aztán már látszott, hogy a helyi szövetkezet nem tudja tovább üzemeltetni ezt a segédüzemágat, így először bérleti konstrukcióban vettük át a gyártást. Ez fejlesztési szempontból természetesen nem volt a legszerencsésebb megoldás, hisz csak nagyon óvatosan mertük a fejlesztéseket véghezvinni, hiszen nem tudtuk, hogy mennyire tervezhetünk hosszú távra ezen a telephelyben. Végül is 1996-ban sikerült az itteni egységet megvásárolni. Akkortól bátrabban mertünk akár beruházni is, a fejlesztés érdekében.

Mik voltak az első termékeik, hogyan indult be a gyártás?

— Az 1991-es alapítást követően rövid időn belül a mezőgazdasági eszközök gyártását is elkezdtük: az egysoros, rezgőkéses burgonyakiszedő volt az első termékünk. A gyártmány ötlete onnan származott, hogy annak idején a kis parcellákon nagyon sok kisebb gazdaság alakult, és úgy gondoltuk, hogy ezeknek a gazdáknak szükségük lesz különböző eszközökre a földjük műveléséhez. Alapvetően az 50-80 LE-s gépekkel használható munkaeszközök gyártását vettük tervbe. Első elképzeléseink helyesnek bizonyultak. Az említett burgonyaki-szedőt aztán a kombinátorok, majd a tárcsák követték.

Milyen létszámmal dolgoztak a kilencvenes évek elején, illetve hogyan változott az alkalmazottak száma az azóta eltelt időszakban?

— Az első években 10 fős létszámmal indultunk, jelenleg pedig 24-en dolgozunk a kft.-nél, amelyből 21 fő vesz részt közvetlenül a gyártási munkákban. Mellettem Csaba fiam szintén vezetőként tevékenykedik, de jelentős részben ő foglalkozik a

fejlesztésekkel is, aminek egy részét tőlem vette át, nekem ugyanis nagyon nagy segítséget jelent villamos-és gépészmérnök fiam munkája. Számomra jelenleg a vezetési tennivalók, az anyagbeszerzés és az értékesítés felügyelete jelenti a fő feladatot, bár ez utóbbiba kolléganőm, Leták Marika is besegít, aki egyébként az adminisztrációs és könyvelési munkákat is végzi. Mindebből talán az is kiderül, hogy igyekszünk nagyon hatékony csapatot alkotni, nem célunk nagy és drága “vízfejet” növeszteni a cég fölé. Az elmúlt évek sikerei azonban mindenképpen a Metalwolf dolgozóinak a közös munkáját dicsérik.

Mikor jött el az a pillanat a cég életében, amikor visszaigazolva látták a kezdeti reményeket?

— A már említett 1996-os év nagy vízválasztó volt, hisz a telephely megvásárlásával értelmet nyertek a további fejlesztések, és innentől egészen 2004-ig folyamatosan növekedett a cég forgalma és nagyságrendje. 2004 aztán mélypontot jelentett a társaság életében, bár azt hiszem, ezzel nem voltunk egyedül a magyar piacon. Szerencsére a következő évek aztán megint jobban alakultak, még annak ellenére is, hogy az alapanyagárak a csillagos égbe szöktek.

S ha már a múltból a mába érkeztünk: milyen termékek alkotják a cég jelenlegi kínálatát?

— A folyamatosan jelentkező igényeknek megfelelően a 120-150 LE-s gépekhez is fejlesztettünk eszközöket, így azt mondhatjuk, hogy a vevőkörünk mostanra jellemzően a közepes gazdaságokból kerül ki. A vásárlóink mintegy harmada már többször is vásárolt tőlünk, és ezt komoly eredménynek tartjuk.

Talajmunkáló eszközökből széles a palettánk; ezt kombinátorok, talajelmunkáló gépek, magágykészítők alkotják — ezek különböző nagyságban, a 2,2-től a 8,4 m-ig terjedő mérettartományban állnak rendelkezésre. Ezen belül vannak függesztett, féligfüggesztett, vontatott kombinátorok, kompaktorok is, amelyből már 7,2-8,4 m-eset is gyártottunk. Kínálatunkban tárcsák is szerepelnek 1,3-6,2 m-es méretben, valamint középnehéz, nehéz tárcsák, altalajlazítók, Cambridge hengerek, gyűrűshengerek, különböző változatokban. Ha valakinek egyedi igénye van, igyekszünk az annak megfelelő gépet is legyártani. Az elmúlt évben bemutattunk pl. az Agro+MashExpon egy mulcskultivátort, amely már a gyakorlatban is jól szerepelt, így a gazdája nagyon meg van elégedve vele. Az idei kiállításra egy 5 m-es rövid tárcsával és egy szántóföldi kultivátorral jelentünk meg — igyekszünk a hazai éghajlati viszonyok által ránkkényszerített, forgatás, szántás nélküli műveléshez is a megfelelő eszközöket biztosítani.

Milyen különlegesség szerepel a gyártmányaik között?

— Szlovákiában egy egyedi megrendelésre gyártott, 10 késes altalajlazítónk is üzemel egy 4000 ha-os gazdaságban. Ezt egy 420 LE-s John Deere traktorral vontatják, és örömmel mondhatjuk el, hogy már 3 éve jól teljesít.

Milyen technikai háttérrel rendelkeznek az eszközök gyártásához?

— Gyártóüzemünk, illetve a telephelyünk egy nem egészen 1 ha-os területen helyezkedik el, itt, Géderlakon, ezen a kis, 1100 lakosú településen, amely 2002-ben a Virágos Magyarországért versenyt megnyerte. Gyártócsarnokunk egy friss beruházás eredményeként teljes hosszában daruzható, ami nagyon sokat segít az anyagmozgatásban. Igyekszünk minden munkafolyamatot magunk ellátni, egyedül a munkacsúcsok idején veszünk igénybe alvállalkozói segítséget. A festés is helyben történik, oldószeres festési technológiával, amelyhez 2002-ben állítottuk üzembe a festőfülkét. Természetesen vannak további terveink; a következő beruházásként fontos lenne egy homokfúvó berendezést, valamint egy lézeres darabolóegységet, vagy egy komolyabb hajlítógépet beszerezni. Emellett ha az egyik szomszédos telektulajdonossal meg tudnánk egyezni, szeretnénk egy bemutatóterületet is kialakítani az üzem mellett.

Hogyan épül fel a cég kereskedelmi tevékenysége?

— Az eladások mintegy 30%-át innen, a telephelyről végezzük, a további kétharmad pedig a viszonteladókon keresztül történik. Az országban egyébként több mint 30 kereskedő kínálja a Metalwolf Kft. termékeit az érdeklődőknek. Próbálunk külföldi piacokon is megjelenni, de a szlovák és román vásárlópotenciál egyelőre még nem számottevő, és sajnos a szerb piacról — ahol korábban sikeresen szerepeltünk — is kiszorultunk, elsősorban a 11%-os védővám miatt.

Mit gondol a jelenleg a világban és a mezőgazdaságban észlelhető problémákról?

— Az egész világra kiterjedő gazdasági válság hatását bizonyos fokig természetesen mi is érezzük, de úgy gondolom, nagyon nagy hiba lenne lehetetlen, kilátástalan helyzetbe hozni a mezőgazdaságot. Az agrárium az ország egyik húzóágazata lehetne, és én alapvetően optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy ezt előbb-utóbb a döntéshozók is belátják.

Egy ilyen cég irányítása, üzemeltetése komoly feladatot jelent. Hogyan tudja az ezzel járó fáradalmakat kipihenni?

— Igyekszem 1-2 hosszú hétvégével, illetve évente 1-2 hét pihenéssel regenerálódni. Emellett horgászni is nagyon szeretek, de sajnos mostanában egész évben jellemzően csak 4-5 alkalommal tudok időt szakítani rá. Ezen kívül van egy kis szőlőm, aminek a művelése szintén lehetőséget ad az aktív kikapcsolódásra.

Fodor Mihály

CÍMKÉK fodor mihály