fbpx

Innovációk Hannoverből

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 14.

Az Agritechnica kiállítás egyik újdonsága volt az új Vervaet Hydro Trike 5×5 összkerékhajtással, valamint több lóerővel és hidraulikus hárompont-függesztéssel a középső tengelyen. 2021-től várható a megjelenése a piacon, jelenleg még tesztelik. A gépről és egyéb újdonságokról további információkat találhatnak a Traction magazin oldalán.

Nagy sebesség túlnyomással

AMAZONE PRECEA

A gyártó szerint az új nagysebességű szemenkénti vetőgépek 12 km/h (mechanikus hajtás) vagy 16 km/h (elektromos hajtás) sebességig pontosan el tudják választani és le tudják helyezni a magokat. Jelenleg három változatban készül: 3,0 m-es merev, 4,5 m-es teleszkópos és 3,0 m-es forgóboronára építhető változatban. A sortávolság 45 és 80 cm között lehet. Az adagolás sűrített levegővel, elektromosan állítható maglesodróval, maglevezető csővel és felfogó tárcsával történik. Különleges jellemzője, hogy a nyomást biztosító kamra együtt forog a magadagoló tárcsával. Ennek eredményeként nincs szorosan illeszkedő, nagy tömítés, ez könnyebbé teszi a fordulást, a Precea így nem igényel saját áramellátást. Az egyedi tartályok 55 kg vetőmagot tudnak befogadni, a központi műtrágyatartály 950 vagy 1250 kg térfogatú.

Tridem a Van-Control 2.0 szenzorral

ANNABURGER HTS 34.28 PROFI

Az Annaburger a nagyvállalatok és vállalkozók számára készült háromtengelyes HTS 34.28 tartálykocsival bővíti a Profi sorozatát. A jármű jellemzője a 28,5 m3 térfogatú GFK tartály és négy terelőlemez, valamint a BPW-től származó 14 tonnás tengelyek, amelyekre opcionálisan 750/60 R30.5 gumiabroncsok helyezhetők fel. A gépen elektronikus kényszerkormányzás is található. A Vogelsang forgódugattyús szivattyú 9000 l/min szállítási teljesítményt biztosít. A gép hátsó részéhez igény szerint csatlakoztatható egy 36 m-es csúszócsöves keret vagy egy maximum négy tonna súlyú bedolgozóeszköz. A hidrosztatikus meghajtású szivattyúnak és az ISOBUS-kompatibilitásnak köszönhetően a kijutatott mennyiség finoman szabályozható egy hozzá kapcsolt NIR-érzékelővel, pl. ilyen a VanControl 2.0.

Osztott tartály új kialakítással

BERGMANN GTW

A Bergmann GTW átrakókocsi-sorozat 21 és 25 m3-es kisebb változatainak gyártása újraindult. A GTW 210 (egytengelyes) és a GTW 300 (tandem) modellek váltják fel a jövőben a GTW 21/25 sorozatot. A mérőegység mellett újítások történtek a tartályban, amely opcionálisan két részre osztható, így vetéskor felhasználható a vetőmagot és a műtrágyát szállító járműként. Annak érdekében, hogy mindkét tartályrész egymástól függetlenül kiüríthető legyen, az adagolóberendezés szétválasztható.

Két fokozattal több

CASE IH MAGNUM 400

A Magnum flottáját egy új csúcsmodell, a Magnum 400 AFS Connect erősíti. A 2020 tavaszától kerekes változatban és Rowtrac félig gumihevederes változatban egyaránt kapható traktor hathengeres, 8,7 literes Cursor 9 motorja névleges fordulatszámon 400 lóerőt képes biztosítani. Csökkentett fordulatszámon a maximális teljesítménye 435 lóerő. Az új, 21×5 fokozatú teljes Powershift sebességváltó biztosítja az energiaelosztást. Ez a közismert 18×5, ill. 19×5 Powershift sebességváltó átalakított és megerősített változata, amely kizárólag a Magnum 400 AFS Connect modellhez kapható. Az 50 km/h maximális sebesség jelentősen csökkentett motorfordulatszám mellett érhető el, ugyanakkor a további két fokozatnak köszönhetően alacsony minimális sebesség is rendelkezésre áll. Fokozatmentes teljesítményelágazásos váltóval rendelkező CVXDrive változat nem kapható.

Több teljesítmény & Cebis Touch

CLAAS JAGUAR 990

A Claas Jaguar családjába új csúcsmodell érkezik a Jaguar 990-es modellel. A silózóban MAN V12 motor található, mely 24 l hengerűrtartalommal és 925 lóerővel rendelkezik. Ugyanezt a motort használja a 850 lóerős Jaguar 980 is. A Jaguar 960 modellhez hasonlóan a 990 modellhez is kapható opcionálisan a Terra Trac. Valamennyi szecskázómodellben a Cemos Auto Performance vezérli a motor teljesítményét és a haladási sebességet, a beállított fordulatszámnak megfelelően. A vezetőfülkékben is található újdonság, ahová most a Cebis Touch terminált is telepítették.

Hibrid szenzortechnológiával

CONTINENTAL VF TRACTORMASTER HYBRID

A szántóföldre, gyepterületekre és közútra egyaránt alkalmas, nagyon jó tapadást és ezzel együtt megfelelő talajkímélést és nyugodt gördülést biztosító új univerzális profil mellett a gumiabroncs különlegessége a belső gumiabroncsnyomás és a gumiabroncs hőmérsékletének online megfigyelése. A csökkenő meghibásodási és kopási költségek mellett mindez növeli a termelékenységet és a kényelmet.

Sorspecifikus fúvókák

DAMMANN RSD

Az RSD-vel, a Dammann sorspecifikus fúvókapozicionáló rendszerével lehetőség van sávos kezelésre a sorba vetett kultúrákban. A fúvókát a rendszer aktív vezérléssel juttatja a sor fölé. Erre a célra egy kiegészítő eltolható fúvókavezetéket szereltek fel a keretre. A fúvókák távolsága megfelel a sortávolságnak. A fúvókák vezetése lineáris hengerekkel elcsúsztatható, ami a fúvókákat ideális helyzetben tartja a sor felett. A pozíció beállítható manuálisan, kézzel vagy vezérelhető automatikusan, GPS segítségével, a vetéskor rögzített táblatérkép alapján, ill. a sorokat felismerő kamerarendszer segítségével. Az RSD-rendszer használata növényvédőszer-megtakarításhoz vezet, ami pozitív hatású a környezetre és a gazdasági eredményre.

A FendtOne vezérlés térhódítása

FENDT 700

A FendtOne új működési filozófiája először a Fendt 700 Vario traktorban mutatkozik be. Ez az új platform neve, amely a vezetőfülkében, az irodában vagy akár a mobil eszközön egyaránt működik. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtervezzék adataikat a számítógépen, majd mobilkommunikáción keresztül továbbítani tudják őket a traktorra. Az új platform bevezetésével egy új kartámaszba épített vezérlőpult is megjelenik a vezetőfülkében. Ehhez jön még három kijelzőmodul, ami egy 10 coll méretű műszerfali kijelzőből, egy 12 coll méretű kartámaszba épített terminálból és egy opcionális, a tetőrészben elhelyezhető terminálból áll.

Tarlóművelés cséplés közben

GERINGHOFF HORIZON STAR III RAZOR

A Geringhoff bemutatta a Horizon Star III kukoricacső-törő adaptert, amely a betakarítás során a kukorica tarlómaradványát is szétdarabolja. A magas tarlót rövidre vágó szecskázó, ami az aprított kukoricaszárat szétteríti, új forgórészeket kapott. Ezek vágópengéből és tompa kalapácsokból állnak. A vízszintes vágóél a kukoricát a talajhoz közel vágja el, míg a szögben elhelyezkedő kalapácsszélek gondoskodnak a tarlómaradványok szétzúzásáról egészen a gyökerekig. Mivel ehhez nagyon alacsony vágási magasságra van szükség, a Geringhoff a jobb talajkövetés érdekében szegmensekre bontotta a kukoricacső-törő adaptert, így a tarlómaradványok több mint 90%-át szét tudja zúzni.

Több kényelem

GRIMME VENTOR

A legutóbbi Agritechnica kiállításon a Grimme bemutatta a Ventor 4150 önjáró burgonyabetakarító kombájnját. Ebben az évben a 4 soros kombájn egy további komfortfokozattal bővült, amely magában foglalja a tartály láncának alapkivitelben kapható kenési rendszerét. A vezetőfülkét jobb hangszigetelés optimalizálja. Belül egy prémium bőrülés található, magas háttámlával, ülésfűtéssel, szellőzéssel és légrugózással, így még a hosszú munkanapok is élvezetesebbé válnak. A jobb áttekinthetőségről az új Grimme SmartView videorendszer gondoskodik. Emellett a myGrimme telemetriai egységhez is van kapcsolódási lehetőség.

Hard, harder, Mega Hardi

HARDI MEGA

A Hardi a Mega függesztett permetezőgépéhez műszaki újításokat vezetett be. Az 1200–2200 literes tartályok 15–28 méter munkaszélességű keretekkel konfigurálhatók. Az emelőkeret emelőhengere alapkivitelben hidropneumatikus rugózással rendelkezik. Az AirRide rugózás opcionális. A 25 literes TurboFiller, valamint a nagyméretű EasyClean szívószűrő és egy Cyclone szűrő van telepítve a permetezőgépre. A gép ISOBUS-vezérlésű. Az elektronikai platform pedig SmartFarming-kompatibilis.

Talajkímélő gumiabroncsok

GÖWEIL G-1 F125

A Göweil a G-1 F125 körbálázóját a teljesítmény és a talajkímélés szempontjait figyelembe véve frissítette. Most széles Vredestein 560/45 R22.5 Flotation Trac gumiabroncsokkal van felszerelve. A bálázó 3,0 m szállítási szélesség alatt marad. Újdonság a hidraulikusan összecsukható fóliatároló, amely 14 tekercses csomagolófóliát és két hálótekercset vagy palástfólia tekercset képes befogadni. Ezenfelül az átalakított gép gyárilag ISOBUS-vezérléssel van ellátva, ami az alapfelszereltséghez tartozik. Ehhez a Göweil saját terminálja is használható. A meghajtás területén a láncokat megerősítették.

Frissítés a HOLMER TERRA FELIS 3 EVO utótisztító-rakodó számára

A legutóbbi Agritechnica alkalmával Holmer a Terra Felis 3 modelljét megemelhető fülkével, DynaFill vezetőtámogató rendszerrel és állítható magasságú VarioPick rendszerrel mutatta be. Most megjelenik a piacon a Terra Felis 3 evo nevű frissítés. A motorháztető alatt a legújabb károsanyag-kibocsátási szabványnak megfelelő Mercedes-Benz motor működik. Telepítve van az EasyHelp 4.0 telemetriai rendszer, egy interfész, mely a mérési rendszer felé biztosít adatkapcsolatot és a TopView kamerarendszer.