fbpx

Horsch: hengerektől az önjáró növényvédő gépekig

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 04.

A schwandorfi cégközpontban mutatta be a szakmai közönség részére legfrissebb fejlesztéseit a Horsch. A Magyarországon is méltán népszerű márka szinte a portfólió minden szegmensében izgalmas újdonságokkal jelentkezett.

HORSCH TRANSFORMER VF SORKÖZMŰVELŐ KULTIVÁTOR

A Transformer VF az alapját képezi a HORSCH új sorközművelő kultivátorcsaládjának. A gép különleges tulajdonsága a teljesen integrált oldalra tolható keret mellett a kompatibilitás a legkülönbözőbb kamerarendszerekkel. A HORSCH Transformer VF ezenkívül a paralelogramma felfüggesztésű munkaeszközök széles kínálatával rendelkezik. A Transformer VF (ahol a VF a változtatható keretet jelenti) 6-tól 12 méter munkaszélességben rendelhető. Igazi különlegessége a teljesen integrált oldalra tolható keret. Ez először az alapgépbe van integrálva, és nem a jelenleg elterjedt és ismert csatlakozó kapcsolókerettel dolgozik. Mivel a gép teljesen kompatibilis az ISOBUS-szabványokkal, így sokféle kamerarendszerrel kombinálható. A 6 és 8 méter széles gépek három részben csukhatók. A 9-12 méter munkaszélességű változatok öt részben csukhatók, így 3 méter a szállítási szélességük és 4 méter a szállítási magasság. A keret alatti szabad tér tekintélyes 660 mm, ami a késői vetésű soros növénykultúrákban történő munkáknál – mint a kukorica, cukorrépa – igen előnyös.

A munkaeszközökhöz alkalmazott Uprofil belül található. Ennek köszönhetően maximálisan változtatható a munkaeszközök elrendezése a kereten. A Transformer VF-fel a 25-90 centiméteres sortávolságok lefedhetők. A munkaeszközök terén a precíz munka, illetve az egyszerű és gyors beállítás áll a középpontban. Így a munkamélység nagyon egyszerűen, szerszám nélkül állítható. A munkaeszköztartó kialakításakor fejlesztőmérnökeink a HORSCH-termékekről begyűjtött tapasztalatokra támaszkodtak. Ez alapján széles és stabil paralelogramma formát alkalmaztak, hogy hosszú élettartamot és jó munkaeredményeket lehessen elérni még nehéz és köves talajokon is. Az egységek továbbá hidraulikusan terhelhetők, különösen kötött talajok esetén. A hidraulika a SectionControl soronként elzárásnál is használható.

Opcióként a hátsó munkaeszközökhöz takarólemezek is elérhetők, hogy például a növénykultúrák korai állapotukban optimálisan védhetők legyenek. Van hely az ujjas kerék vagy egyéb, sorban dolgozó munkaeszköz használatára.

HORSCH OPTIROLL HENGER

Az OptiRoll henger új elem a HORSCH programjában, túlnyomórészt a könnyű és nagyon könnyű, közepesen kötött és iszapos talajokra ajánlott. A kezdetekben az összes Terrano FM-hez, Cruiser XL-hez és a Joker 10 és 12 méteres gépekhez lesz elérhető.

Az OptiRoll henger átmérője 730 mm. Ez a nagy átmérő biztosítja a nagy teherbírást különösen a könnyű talajok esetében. A profilozott felület lehetővé teszi a lazább körülmények esetében is a biztonságos használatot. A henger hullámos profilja nagy talajfelületen biztosít egy sávos és hullámos visszatömörítést, így gyorsan újjáépülő kapillaritás és talajvízszállítás érhető el.

HORSCH CULTRO TC

A Cultro TC egy könnyen vontatható duplakéses henger, amely 3 és 12 méteres munkaszélességben kapható, és rendkívül széles körben használható – egyéb gépekkel kombinációban is. A kések kitűnően aprítják a repce- vagy silókukorica-szárakat és a köztes növényeket.

A Cultro TC hengere kompakt, ami a magas fordulatszámról és a fordulatonkénti magas vágásszámról gondoskodik. Ez biztosítja a szerves anyagok intenzív aprítását. Hat kés található a hengeren elosztva, keresztirányban elrendezve. Ennek eredménye az úgynevezett keresztvágás a maximális aprítási eredményért. A gép piacra kerülésekor két különböző változatban érhető el. A Cultro 3 TC 3 méteres munkaszélességű, és hárompont függesztéssel kapcsolható az erőgéphez. Ennél az ügyfelek választhatnak a frontfüggesztéses, henger nélküli változat mellett, amely például a Joker CT-vel nagyon jól kombinálható. További opció a hátsó felfüggesztéses változat tömörítőhengerrel, amely esetben a teljes tömörítőhenger-kínálat, amely a Joker CT-hez elérhető, itt is rendelkezésre áll. A vontatott változat, a Cultro 12 TC 12 méteres munkaszélességben és néhány különleges tulajdonsággal kapható. Az új keretfelépítés a gép teljes súlyát a hengerre viszi át. Az egyes hengerszegmensek 3 méteres szakaszokra osztottak, amelyek külön-külön vannak rögzítve. Ez még a nagy munkaszélességnél is a gép optimális talajkövetését eredményezi. Minden szegmens egyedileg túlterhelés elleni védelemmel biztosított, és külön-külön tudnak kitérni fel- és le. A gép felszerelhető egy tömörítőhengerrel vagy egy nehéz boronával. Ez utóbbi különösen akkor hasznos, ha sok szerves anyagot is el kell osztani a felületen. A Cultro kései elé egy simító is felszerelhető, amely a magágykészítéssel is bővíti a gép használati lehetőségeit. A gép nagy teljesítménye annak is köszönhető, hogy magas, akár 20 km/órás munkasebességgel lehet vele dolgozni, egyidejűleg alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett. A Cultro 12 TC már akár egy 200 lóerős traktorral is használható.

HORSCH CURA ST GYOMFÉSŰ

A HORSCH Cura ST gyomfésűje az első központi megoldás speciálisan a vegyes és biogazdálkodók részére. Nagyon precíz munkavégzése és különösen masszív felépítése emeli ki piaci társai közül. A Cura ST hárompont-felfüggesztéses változatban, 6-15 méteres munkaszélességben kerül a piacra. A hatgerendelyes felépítés 2,8 centiméteres fogtávolságot tesz lehetővé az intenzív munkáért a tiszta talajokon és körülményeknél. A fogak tehermentesítő nyomása fokozatmentesen, hidraulikusan állítható. Minden fog 500-tól 5000 grammig terhelhető, és szinte az egész rugóúton azonos nyomást kap. Minden egyes fog egyedileg van rögzítve, és az oldalirányú nyomás ellen hatékonyan van védve. Ez a lehető legnagyobb precizitású munkavégzésről gondoskodik. A HORSCH Cura ST felszereltsége így a lehető legjobb minden munkához és körülményhez. A nagy gyomfésű fogainak nagy terhelési tartománya kímélő és nagyon agresszív munkát is lehetővé tesz – a fogak beállításától függően. A talajfelszín gond nélkül megmunkálható, erre például a burgonya bakhátaknál van szükség.

HORSCH LEEB 6.300 PT ÉS 8.300 PT ÖNJÁRÓ PERMETEZŐK

Az új HORSCH Leeb PT önjáró permetezők leginkább szembetűnő újdonsága a rugalmasság és a maximális kényelem precíz kijuttatás mellett. A rugalmasság a tartályméretek és -anyagok sokféleségében, a meghajtásban és a hasmagasságnál is megmutatkozik. A vezető kényelmét a ComfortDrive járószerkezet egészen új szintre emeli. Az új HORSCH Leeb permetezőnél minden lehetséges helyen javítottak valamit. Maradt az egyedülálló, díjnyertes BoomControl – de most a 42 méteres szórókeret-szélességben is, akár 42 szakasszal. Teljesen új fejlesztés a ComfordDrive futómű központi kerettel és a kerekek hidropneumatikusan csillapított, egyedi felfüggesztésével, aktív szintszabályzással. Ez közúton, a szántóföldön vagy akár lejtőn történő munkavégzésnél is kitűnő menetkényelmet jelent. Az ügyfelek igényeinek megfelelően a kerékagymeghajtás két változatban áll rendelkezésre, természetesen az összes műszaki fejlesztéssel, ilyen például az automatikus terhelésfüggő szabályozású fokozatmentes hajtómű és a kipörgésgátló.

A Cura ST hárompont-felfüggesztéses változatban, 6-15 méteres munkaszélességben kerül a piacra

Az optimalizált súlyeloszlásért az elöl elhelyezkedő fülke koncepcióját megtartották. A fülkét teljesen megújították, ami tökéletes kilátást és tágas teret eredményezett. A PT minden funkciójának egyszerű, biztos és kényelmes kezeléséért az új fejlesztésű ErgoArm kartámasz felel. A tágas fülke megfelel a 4-es kategória maximális felhasználóvédelmi előírásainak. Az új V-ös fokozatú kipufogógáz-kezelési normáknak megfelelő motor nagyon környezetbarát. 310 lóerő teljesítményével optimálisan illeszkedik a Leeb PT koncepciójához. A gép rugalmasan alakítható és a legkülönbözőbb vevői igényekhez is megfelel, mindez a tartály méret- és anyagválasztékában is megfigyelhető. 6000 literes műanyag és 8000 literes nemesacél tartály közül lehet választani. Mindkét változat kényelmesen, a fülkéből kezelhető CCS Pro folyamatos belső tisztítással és az automatikus öblítési funkcióval érhető el. A nagy teljesítményről a percenként 1000 literes töltési teljesítményű rozsdamentes acél centrifugálszivattyú gondoskodik. A Leeb PT új funkcióival és technológiáival a HORSCH az önjáró permetezők új generációját mutatja be.

PARTNER 2000 FT FRONTTARTÁLYMEGOLDÁS

A Partner 2000 FT kiegészítés a Partner 1600 FT mellett továbbra is elérhető.

2200 liter tartálytérfogattal, kétféle változatban kapható, ami eddig egyedülálló a piacon, és óriási variálhatóságot kínál: egyszer mint dupla fronttartály a vetőmaghoz és a műtrágyához vagy két különböző műtrágyához. A tartály elosztása ebben az esetben 60:40.

A második elosztás 75:25 arányú, ahol a nagy tartályrész a vetőmagnak vagy műtrágyának alkalmas, a kisebb tartályrész pedig a mikrogranulátumhoz alkalmazható. Ebben az esetben – a két szériaadagoló helyett, mint a 60:40-es elosztásnál – egy széria és egy mikrogranulátum-adagoló van felépítve. A Partner 2000 FT-hez opció a gumi tömörítő keréksor a passzív kormányzáshoz. Kiegészítő súlyok és munkalámpa szintén elérhető a géphez.

HORSCH FINER LT – A TELJES FELÜLETET ÁTVÁGÓ TALAJMŰVELÉSÉRT

A Finer LT egy új termékvonal a vegyes gazdálkodók és az ökogazdaságok számára. Fő feladata a gyomnövények, az árvakelések és a köztesnövények sekély átvágása. Teljesen új lehetőség, hogy a kapák támadási szöge úgy illeszkedik, hogy minden körülmény között párhuzamosan vágják át a talajt.

A Finer LT munkaszélessége 6-tól 12 m-ig terjed. A kezdetekben a négygerendelyes gép 3 pont függesztésű. A húzástávolság a rugós kapáknál 15 cm, 550 mm-es vázmagasság mellett. A kapamezőt egy kétgerendelyes fésűs gereblye követi, amely még több kivágott növényi maradványt távolít el a talajból.

Abszolút különlegessége a rugós kapák állítható támadási szöge, ami mindig egy tökéletes, sekély és a talajjal párhuzamos átvágást eredményez. A beállíthatóság azért olyan fontos, hogy alkalmazkodjon a talajellenálláshoz, és mindig sekély vágást eredményezzen. A könnyű talajok kisebb rugózást kívánnak, a nehezebb talajok többet.

A támasztókerekek a Finert a kívánt mélységben vezetik. A Finer LT fő feladata a gyomok, az árvakelések és a köztesnövények sekély átvágása. Így alternatívája lehet a glifozátnak a gyomnövényekkel való küzdelemben.

HORSCH MOBILECONTROL ÉS SMARTCAN: gépfunkciók egyszerű működtetése a mobiltelefonról

A jövőben a SmartCan a vevő, a gép és a gyártó közötti hálózati kapcsolatot szolgálja. A gépen ezért szükség van egy SmartCan modulra, mellyel egyre több számítógép felszerelhető a gépre. Ezekkel a jövőben a gép valamennyi adata kiolvashatóvá válik, és első lépésként létrejön a géppel a WiFi- (WLAN-) kapcsolat.

Az ügyfél később hozzáférhet az adatokhoz az okostelefonjával és a megfelelő MobilControl alkalmazással. Az alkalmazás elérhető a Google Android és az Apple iOS operációs rendszerrel rendelkező eszközök számára.

Az alkalmazás segítségével például az ügyfél az egyszerű gépfunkciókat kezelheti, mint a leforgatás, a fúvókateszt vagy a Maestro vetőgépeknél egy sorteszt. A jövőben elképzelhető ezáltal a vezeték nélküli szoftverfrissítés is, vagy egy hibaüzenet esetén a távdiagnózis a kereskedővel együtt.

A HORSCH SmartCan lehetővé teszi a telemetrikus adatok továbbítását vagy az adatcserét a farmmenedzsment rendszerekkel. Az Agritechnicára megvalósul az Agrirouterrel való kapcsolódás.

Teljesen új fejlesztés a ComfordDrive futómű központi kerettel és a kerekek hidropneumatikusan csillapított, egyedi felfüggesztésével, aktív szintszabályzással