Steyr-újdonságok bemutatója

Július végén a Steyr Sankt Valentin-i gyárába várta a szakújságírókat a CNH csoport, hogy a márka legfrissebb fejlesztéseit ismertesse. A kétnapos rendezvényen a közelben lévő farmon gyakorlati bemutatóra és tesztvezetésekre is sor került. Cikkünkben a legfontosabb újdonságokat ismertetjük.

STEYR EXPERT CVT

Nagyobb prémium komfort és felszereltség a kompakt kategóriában

A STEYR Expert CVT modellel a STEYR a 100 és 130 LE közötti teljesítménytartományban bővíti traktorprogramját. A STEYR Expert CVT a legkorszerűbb kettős tengelykapcsoló technológiával (DKT) rendelkező S-Control CVT sebességváltóval van felszerelve. A Stage V környezetvédelmi besorolású HI-eSCR2 rendszerű motor, a nagyteljesítményű CCLS hidraulikus szivattyú, valamint az opcionális elsőtengely- és vezetőfülke-rugózás ugyanúgy a felszereltséghez tartozik, mint a tágas komfortkabin és a további felszereltséget biztosító számos lehetőség.

Újdonság, hogy a kényelmes és tágas vezetőfülke kibővült egy nagy felületű, szabad kilátást biztosító „High-Visibility” panorámatetővel. Hasonlóképpen megrendelhető most az új Multicontroller II kartámasz és az A-oszlop áttekinthető műszerezettsége.

„A STEYR Expert CVT modellel a STEYR első alkalommal kínálja a bevált STEYR S-Control CVT sebességváltót és az S-Tronic rendszert a 100 lóerővel kezdődő szegmensben, így megoldást kínál azoknak a felhasználóknak, akik nagy teljesítményű traktort keresnek nagyon kompakt méretben” – mondja a traktor bemutatásakor David Schimpelsberger, a STEYR Expert CVT sorozatért felelős termékmarketing-menedzser.

Fokozatmentes sebességváltók és Stage V környezetvédelmi besorolású motorok

A STEYR Expert CVT sorozat négy modellt foglal magában: a 100 lóerős 4100 Expert CVT modellt, a 110 lóerős 4110 Expert CVT modellt, a 120 lóerős 4120 Expert CVT modellt és a 130 lóerős 4130 Expert CVT modellt. A maximálisan rendelkezésre álló teljesítmény minden modellnél 10 lóerővel magasabb. A traktorok az FPT Industrial jól bevált 4,5 literes, négyhengeres motorjait használják, amelyek a HI-eSCR2 rendszernek köszönhetően minden probléma nélkül megfelelnek a Stage V környezetvédelmi besorolás követelményeinek. A teljes kipufogógáz-technológia elfért a motorháztető alatt; ez nemcsak a kiváló fordulékonyságot biztosító kompakt kialakítást teszi lehetővé, hanem a jobb panorámát is biztosítja.

A STEYR Expert CVT traktorokkal a fokozatmentes hajtóműtechnika már a kompakt kategóriában is elérhető. A teljes mértékben saját fejlesztésű S-Control CVT sebességváltó nagyon kényelmes működést, kiváló erőátvitelt, nagy üzemanyag-hatékonyságot és sokoldalúságot biztosít. Az új Expert CVT sorozat „lelkeként” ez a sebességváltó fokozatmentes gyorsulást és haladást kínál álló helyzetből a 43 km/h maximális sebességig; ami egy Eco funkció segítségével már 1700 min-1 csökkentett motorfordulatszám mellett elérhető.

Kényelem és teljesítmény prémium formában

A prémium kivitelű traktor a kompakt kategóriában kínálja a nagy STEYR modellekre jellemző felszereltséget és kényelmet. Az ügyfelek kétféle vezérlési koncepció közül választhatnak: a „nagyobb testvérektől” ismert Multicontroller kartámasz vagy a teljesen átalakított Multicontroller II kartámasz választható, melyet kiegészítő funkciók és a kompakt integráció jellemez. Ez a vezérlési koncepció lehetővé teszi a traktor összes funkciójának teljes vezérlését a közvetlenül választható gombokkal. A kartámaszba épített joystick vezérli a hátsó és a középső hidraulikacsatlakozásokat, beleértve a homlokrakodóhoz szükséges hidraulikát, ill. a fronthidraulikát.

Az S-Tech érintőképernyős monitorral a járművezetők szabadon és kényelmesen hozzárendelhetik a hidraulika és a jármű funkcióit a Multicontroller II kartámaszhoz. Ez lehetővé teszi a STEYR Expert CVT működésének testre szabását és a tökéletes alkalmazkodást a legkülönbözőbb munkafeladatokhoz.

A kompakt kategóriához képest a rugózott vezetőfülke rendkívül tágas teret biztosít, és a 4 oszlopos kialakításnak köszönhetően tökéletes rálátást nyújt a traktor környezetére minden irányban. Az opcionális elsőtengely-rugózás is hozzájárul a magas szintű vezetési komforthoz. Az ülés tekintetében is különféle opciók választhatók, többek között egy Deluxe bőrülés is.

Minden ellenőrzés alatt áll az S-TECH segítségével

A STEYR Expert CVT gyárilag felszerelhető egy komplett S-Tech csomaggal: az S-Guide a legnagyobb pontosságot biztosító RTK+ rendszerrel és 1,5 centiméter nyomkövetési pontossággal.

Az Easy-Tronic II fordulást segítő automatika arra szolgál, hogy a vezetőt a lehető legnagyobb mértékben tehermentesítse a táblavégi forduláskor és egyéb vezérlési folyamatok során. Minden egyes munkafolyamat beprogramozható az idő vagy a megtett távolság alapján, és automatikusan visszakereshető.

Az ISOBUS III lehetővé teszi a munkagép traktor általi vezérlését. Ebben az esetben a traktorfunkciókat a munkagép működteti, ide tartozik a függesztőszerkezet automatikus pozícióba állása, a TLT be- és kikapcsolása, a hidraulikacsatlakozók működtetése és a megfelelő haladási sebesség beállítása. Ez a gép és az Expert CVT traktor optimális hatékonyságát eredményezi, valamint tehermentesíti és segíti a vezetőt.

Az S-TECH 700 érintőképernyős monitorja egy-egy érintéssel könnyen kezelhető és optimális adat-, ill. rendszer-kompatibilitásról gondoskodik a precíziós mezőgazdasági alkalmazásokhoz.

A 6 HENGERES PROFI ÉS AZ S-CONTROL 8™ EGÉSZÍTI KI A STEYR PROFI SOROZATÁT

A STEYR a közismert Profi sorozatát a 6 hengeres Profi és az új, továbbfejlesztett 8 fokozatú terhelés alatt kapcsolható sebességváltójának bevezetésével egészíti ki. A sokoldalúsága és hatékonysága miatt sokat dicsért sorozatba most egy különleges, 6 hengeres motorral felszerelt traktor is tartozik: a 6,7 literes FPT-ECOTECH Common-Rail dízelmotor turbófeltöltővel, töltőlevegős hűtéssel, HI-eSCR kipufogógáz-technológiával és a Power Plus motorteljesítmény-menedzsmenttel rendelkezik, névleges teljesítménye 145 lóerő, maximális teljesítménye 158 lóerő, Power Plus segítségével pedig akár a 175 lóerőt is elérheti. A gazdaságos FPT motor optimális teljesítmény/tömeg arányú. A kiemelkedő fordulékonysággal kombinálva az S-CONTROL 8™ váltóval rendelkező 6 hengeres Profi maximális sokoldalúságot kínál a legigényesebb alkalmazásokhoz a mezőgazdaságban, a kert- és tájépítészetben, valamint az erdőgazdálkodásban és a kommunális szolgáltatásokban.

A 6,7 literes FPT-ECOTECH Common-Rail dízelmotor turbófeltöltővel, töltőlevegős hűtéssel, HI-eSCR kipufogógáz-technológiával és a Power Plus motorteljesítmény-menedzsmenttel rendelkezik

S-Control 8™: mesteri hatékonyság

A STEYR mérnökei a 6 hengeres Profit új, továbbfejlesztett, 8 fokozatú, terhelés alatt kapcsolható sebességváltóval szerelték fel, ami ebben a kategóriában a leghatékonyabb. Az S-CONTROL™ sebességváltónak összesen 24 fokozata van három csoportban az előre- és hátramenethez, valamint számos olyan automatikus funkcióval rendelkezik, amelyek még hatékonyabbá és kényelmesebbé teszik a traktort. A csoportok nagy átfedése biztosítja, hogy a munka során csak ritkán van szükség csoportváltásra. Az S-CONTROL 8™ sebességváltó egyedülálló tulajdonságai közé tartozik a „kick-down” funkcióval rendelkező gázpedál, olyan helyzetekre, amikor gyorsan szükség van maximális teljesítményre, például meredek utakon történő szállításhoz. A Powershuttle irányváltáskor megakadályozza terepen a hajtás veszteségeit, az S-Stop II rendszer pedig jelentősen megkönnyíti a megállást a kereszteződéseknél és a homlokrakodóval végzett munkák során. Kereszteződéseknél vagy bálák rakásakor az S-Stop II rendszer automatikusan oldja a tengelykapcsolót, amikor a fék működésbe lép. Ha a féket felengedjük, akkor a traktor ismét óvatosan megindul előre. Ez a funkció lehetővé teszi a vezető számára, hogy a traktort centiméter pontossággal irányítsa.

A maximális termelékenység és sokoldalúság érdekébenA hárompontos hidraulikával és a hátul elhelyezett négy elektronikus hidraulikacsatlakozóval, a három középen elhelyezkedő hidraulikacsatlakozóval és opcionálisan frontfüggesztéssel, front TLT-vel és homlokrakodóval rendelkező 6 hengeres STEYR Profi S-CONTROL 8™ sebességváltóval rendkívül produktív és sokoldalú partner minden munkához. A Quick-Turn és a Powershuttle gondoskodik arról, hogy a homlokrakodóval és/vagy zárt térben végzett munka maximális kényelem mellett könnyen elvégezhető legyen.

A mindkét oldalról megközelíthető, légkondicionált, kellemesen alacsony, mindössze 69 db (A) zajszintű, elektromosan állítható Multicontroller kartámasszal felszerelt, kiváló körpanorámával és nyitható tetővel rendelkező vezetőfülke magas szintű kényelmet – és így ideális környezetet biztosít a hosszú és eredményes munkanapokhoz. Az STECH érintőképernyős monitor, valamint az ISOBUS II, ISOBUS III, S-Guide és S-Turn gyárilag telepített konfigurációjának köszönhetően a 6 hengeres STEYR Profi biztosítja, hogy minden munka egyformán könnyen, pontosan és maximálisan automatizálható legyen. A kényelmes vezetőfülke mellett a nagy terheléshez tervezett elsőtengely-rugózás is kiváló vezetési kényelmet és biztonságot garantál a szántóföldön és a közúton egyaránt.

STEYR S-BRAKE:

Szabadalmaztatott pótkocsi-fékrendszer a nagyobb stabilitás és biztonság érdekében

A STEYR S-Brake pótkocsi-fékrendszere opcionálisan már most nagyobb stabilitást és biztonságot garantál a STEYR Terrus CVT, CVT és Profi CVT sorozatok számára. A traktorok és a fékezett pótkocsiból álló járműszerelvények közúti szállítás során, szántóföldön vagy zöldterületeken végzett munkák során egyaránt kritikus vezetési helyzetekbe kerülhetnek, ha csak a traktor lassul a gázpedál vagy a Multicontroller elvételével. Ebben az esetben az aktivált STEYR SBrake rendszer automatikusan biztosítja a vontatott jármű fékrendszerének működését. Függetlenül attól, hogy pótkocsikról, rakodókocsikról, bálázókról vagy hígtrágyatartályokról van szó: a STEYR S-Brake rendszerrel a járműszerelvényben a pótkocsi nem fut rá a traktorra, és biztonságosan ellenőrizhető marad.

Automatikusan biztonságos

A STEYR S-Brake fékrendszer aktiválása az S-TECH 700 monitoron keresztül történik, vezetés közben is bármikor bekapcsolható, és egy zöld pótkocsi szimbólummal jelenik meg a traktor hajtómű-kijelzőjén. A kikapcsolás csak álló helyzetben lehetséges; a kijelzőn ebben az esetben egy szürke pótkocsi szimbólum látható. Ha az S-Brake fékfunkció aktív, akkor a rendszer figyeli és felismeri az aktuális vezetési helyzetet. Amint a vezető a Multicontroller vagy a gázpedál segítségével csökkenti a traktor sebességét, az S-Brake meghatározza a pótkocsi lassításához szükséges fékerőt. Ehhez aktívan kiértékeli a sebességváltó bemeneti oldalán elhelyezkedő lendkerékszenzor segítségével meghatározott forgatónyomaték értékét, valamint a motorvezérlés adatait. A vontatott járműre vonatkozó megfelelő féknyomás alkalmazásával összehangolja a vontató és a pótkocsi lassulását, és stabilizálja a pótkocsit. Az aktivált STEYR S-Brake fékfunkció 35 km/h sebességig aktív. Ezt a felső határértéket azért állították be, hogy a traktorvezetők a pótkocsi fékjének reakciója nélkül be tudják állítani a folyamatosan haladó forgalomban a megfelelő sebességet. Ha az S-Brake rendszernek 35 km/h alatti sebességnél nagyon gyakran kell beavatkoznia, akkor erről a vezető akusztikus és vizuális tájékoztatást is kap. Ezenkívül a fék csak pulzál, és öt másodpercenként rövid szünetekkel működik, a túlmelegedés és a csökkenő fékezési teljesítmény elkerülése érdekében.

A STEYR S-Brake fékrendszer aktiválása az S-TECH 700 monitoron keresztül történik

 

 

 

isobus steyr

Összes rovatunk