fbpx

Horsch Cruiser – a sokoldalú sekély talajművelő

Írta: GÉPmax-2020/II. lapszám cikke - 2020 május 13.

A Horsch a Cruiserrel a sikeres Terrano és Tiger szántóföldi kultivátorok után megalkotta a sekély talajművelés kultivátorát.

A hatgerendelyes vontatott kivitelű Cruiser nagyon intenzíven műveli a földet, 15 cm kapahúzás-távolsággal, így egy sorban 90 cm a kapaosztás, és a 60 cm hasmagassággal ez az egyik legnagyobb áteresztőképességű sekély kultivátor.


A nagyva nőtt árvakelés sem okoz gondot – SteelFlex henger

A hat kapasor nagyon sokáig tartja bent a földet és a szármaradványokat, így nagyon jó az egyengető- és a szalmaterítő képessége.

Tavaszi művelet során a mulcsos talajművelésnél nincs gond azzal, hogy az esetleges nagyobb kukoricaszárak, amelyek még a föld felszínén vannak, eltömnék a gépet.

A tarlóhántás vagy tarlóápolás is gond nélkül elvégezhető. Általában a tarlóápolásra szokott megnőni kissé az árvakelés, de ez sem okoz gondot a Cruisernek. A keskeny, 5-8-10 cm kapaorrbetétek cserélhetők a 20 cm-es lúdtalpkapával, és ezzel a teljes átfedésű munka elvégezhető, így az árvakelésnek sincs esélye tovább élni.

A kapamező mögött egyengető tárcsasor rendezi a földet a különböző típusú hengerek előtt. A Cruiser 5 és 6 XL-ben 7-féle hengert találunk azért, hogy különböző talajtípusokhoz a legmegfelelőbbel tudjuk a gépet felszerelni. A nehéz talajokra ajánljuk a SteelFlex hengert, a laza talajokra a dupla RingFex hengert. A legújabb fejlesztésű OptiCover henger nagyon finom aprómorzsás talajt képes előállítani. Akár szántáson használva is kitűnő a talajfelszín minősége. Tavaszi magágykészítésre kukorica-, napraforgóvetés elé optimális azok számára is, akik korábban kombinátorral végezték ezt a munkát.


Dupla RingFlex hegerrel és MiniDrill aprómagvetővel szerelve


OptiCover henger


Az OptiCover henger munkája

A Cruiser mélységállítása a mellső támasztókerekeken, ill. a hengeren történik. Ennek következtében a munkagép egy nagyon egyenletes felületet hagy maga mögött, mivel a traktor billegéseitől teljesen függetlenítve van. A vonórúdon keresztül közel 1,5 t súlyt tud a traktor függesztőszerkezetére átadni, így még jobb a vontatási teljesítmény.

A kapaszárak 150 kg-os előfeszítésével biztosítja a pontos mélységtartást 15 cm mélységig, és biztosított a 20 cm magas kiemelkedési magasság. Azáltal, hogy a kapák előre vannak feszítve, a változó talajminőségek sem okoznak gondot; ezt úgy lehet elképzelni, mintha kis TerraGrip kapatartók lennének minden egyes kapához beépítve. A beállított mélység tartásával tökéletes altalajvágást tudunk elérni, így a tavaszi magágykészítésnél egy egyenletes magágytalpat kapunk, egyenletes mélységben van a nedvesség, így a vetés után egyenletes a kelés. A tarlóhántás vagy tarlóápolásnál pedig úgyszintén nem szárítjuk ki a földet.

A Cruiser egy olyan univerzális sekély szántóföldi kultivátor, amelynek segítségével a nyári, őszi és tavaszi sekély, intenzív talajművelések bármilyen körülmények között magas minőségben elvégezhetők.


A 150 kg előfeszített kapa teljes átfedéssel mindent kivág

Szász Zoltán
30-7430302