fbpx

Occitan rövidtárcsa, már vontatott változatban is

Írta: Farkas Imre - 2021 május 16.

Eddig a Gregoire Besson Occitan kompakt rövidtárcsa, csak függesztett változatban készült. Idén azonban vontatott verzió is felkerült a kínálatba.

A Gregoire Besson Occitan kompakt rövidtárcsa korábban csak függesztett változatban volt elérhető, 4 m maximális munkaszélességben. Idén a gyártó úgy döntött kibővíti a modellválasztékot, és bemutatta a vontatott, 6,2 m munkaszélességű Occitan T60 verziót. Üzemeltetéséhez a munkamélységtől, a terület domborzati viszonyaitól és a talajszerkezettől függően 125-310 LE teljesítményű traktorra van szükség.

 

occitant
Négyféle lezáró elem közül lehet választani – fotó: https://www.gregoire-besson.com/en

 

A műveléshez két sorban elrendezett, 62 cm átmérőjű csipkés lapokból álló tárcsasort használ, amelyek párban vannak felszerelve a függesztőkarokra. A tárcsalapok csapágyazása karbantartást nem igényel. A karoknak a vázhoz való széles érintkezési felülete megakadályozza, hogy a tárcsák működés közben megdőljenek, így a tárcsalapok egyenletes távolságának köszönhetően javul a szármaradványok aprításának minősége. Minden egyes tárcsalappárt egy rugóvédelmen alapuló non-stop rendszer véd a túlterhelés ellen, amelyet a Crossland sorozat kultivátoraiból vettek át. Kioldó erejük – akadály esetén – kezdetben 350 kg, de 10 cm munkamélységnél eléri a maximális 450 kg-os értéket, és a mélység növekedésével ismét csökken.

 

occitant
Nagy vázmagasság és tárcsasortávolság jellemzi az új rövidtárcsát – fotó: https://www.gregoire-besson.com/en

 

A T60 rövidtárcsának nagy, 72,5 cm vázmagassága van, és a függesztett verzióhoz képest a gyártó 1,1 méterre növelte a tárcsasorok közötti távolságot is. (függesztett változatban 95 cm). Ennek köszönhetően a gép még a szármaradvánnyal erősen borított mezőkön sem tömődik el. Ezenkívül opcionálisan rugós boronasor is beépíthető a tárcsasorok közé, ami megszakítja a talaj áramlását és tovább javítja a keverést. Ez a szármaradványok töredezettségét is növeli, és homogénebbé teszi őket a talajjal.

A futómű a tárcsasorpár és a lezáró henger között került elhelyezésre. Hétféle lezáró elem közül lehet választani. A négyszögletes rudakból álló egy- vagy kettős pálcás henger mellett, használhatja az Impak V 54 cm átmérőjű kúpos hengert vagy az Impak U C hengert is. Mind a gép munkamélységének, mind a henger talajra gyakorolt nyomásának beállítása hidraulikus.