fbpx

VAX autonóm önjáró permetező – Elsőre ijesztő a jövőkép

Írta: Farkas Imre - 2024 április 06.

Az új, argentin VAX önjáró autonóm permetezőt a közelmúltban megrendezett ExpoAgro szakkiállításon mutatták be, San Nicolásban, Argentínában.

A maquinac.com számolt be a fejlesztés alatt álló autonóm VAX önjáró permetező nagyközönség előtt történt első bemutatkozásáról. Az innováció az argentin Marinelli Technology együttműködésével jött létre és a Metalfor 3025 önjáró permetezőgép alvázára épül.

Az Expoagro kiállításon a VAX-ot egy 36 méteres szórókerettel mutatták be. A fejlesztők tájékoztatása szerint a VAX, a permetezés mellett szemcsés és folyékony műtrágya kijuttatásra, illetve egyéb feladatokra is használható lesz majd. A távolabbi tervek szerint később majd az alkalmazási lehetőségeit a betakarítás irányába is bővítik majd. Az autonóm platform alkalmazásainak bővülésének megfelelően bővítik a segédprogramok körét is.

VAX Metalfor autonóm önjáró permetező
Az Expoagro vásáron a VAX-ot egy 36 méteres szórókerettel mutatták be
– fotó: maquinac.com

„Több lehetőség rejlik a prototípusból, így a szántóföldi körülmények között történő tesztelése hozzájárul, hogy tovább javítsuk és megvalósítsuk ezeket” – mondja Nahuel Soria, a Metalfor csapatának tagja.

„Büszkék vagyunk arra, hogy jelentős szerepet játszhatunk az autonóm permezőgépfejlesztés területén” – teszi hozzá Daniel Brusa, a Metalfor mérnöki igazgatója. „A cél az, hogy ezt a technológiát a lehető legtöbbet teszteljük, és amint megérett a széleskörű gyakorlati alkalmazásra, adaptálhassuk szériagyártású gépeinkre” – összegzi.