fbpx

Emeljük fel a traktort önmagával

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 20.

Az TrakJak elnevezésű készülék a traktor hátsó vagy első hárompont felfüggesztését használja fel emelőként.

Aki különböző javítási munka, vagy kerékcsere kapcsán felemelt már traktort az tudja, hogy mennyire körültekintően kell végezni. Sokszor nem áll rendelkezésre más csak egy olajemelő, vagy szerencsésebb esetben egy „Zsiráf” emelő. Előbbi esetben nem egyszer fordul elő, hogy alá kell bakolni, az erőgépnek a stabilitás garantálása érdekében. Főleg nagy traktoroknál, az alulméretezett olajemelő esetén az emelő eszköz alá fadarabkiegészítéseket kell tenni. A Zsiráf emelővel való emelés is hordoz kockázatot, hiszen a gép stabil pozícióját itt sem egyszerű megoldani. Arról nem is beszélve, hogy mindkét esetben a felemelt erőgép értelemszerűen már sehová nem mozdítható, így jól meg kell választani az emelés helyét, hogy később a gép ne legyen útban más feladatok során.

Trakjak emelő
A TrakJak emelőkerettel a traktor saját magát emelheti fel bárhol, ahol stabil a terep hozzá
– fotó: https://www.trakjak.ie/

Padraig Fay ír vállalkozó megelégelte az erőgépek emelésével járó körülményes megoldásokat és megvalósította saját ötletét, amely egy csapásra egyszerűsíti, biztonságosabbá teszi és gyorsítja a traktorok emelését. Az TrakJak elnevezésű készülék a traktor hátsó vagy első hárompont felfüggesztését használja fel emelőként. A működéshez a hátsó felfüggesztés a TrakJak kerethez van csatlakoztatva, amely a traktor hátulja alatt fut. Amikor a speciális emelőkeretet a függesztőkaron keresztül felemeli, az lényegében „fellendíti” a traktort. A felemelt traktor a TrakJak tömör kerekeire támaszkodik, így akár eltávolított hátsó kerekekkel (bekapcsolt négykerék-hajtással) is körbe hajthatunk vele az udvaron. A kerekek biztonságosan levehetők a műhelyben, majd a traktorral ki lehet hajtani például egy mosásra.

Trakjak emelő
A TrakJak a beépített, több fokozatba állítható támasztóláb párokkal fixálható
– fotó: https://www.trakjak.ie/

Ha a felemelendő traktor saját hidraulikus rendszere nem a legtökéletesebben zár már, akkor sincs gond, hiszen a TrakJak kitámasztó lábbal rendelkezik, amely csapszegfuratos megoldással – az adott emelési pozícióhoz – több fokozatban állítható. A 12 tonnás maximális terhelhetőségével a TrakJak könnyedén megbirkózik a legtöbb nagy teljesítményű traktor emelésével, és az első, illetve hátsó hárompont felfüggesztéssel egyaránt működik. A TrakJak gyártásához és forgalmazásához külön céget hozott létre az ötletgazda, így bárki számára elérhető az egyszerű segédeszköz.