fbpx

Új modellel bővült a Tipard robotszéria

Írta: Farkas Imre - 2024 január 05.

A fejlesztő szerint a Tipard 350 testvértípusaként bemutatott 1800-as típus, javuló teljesítményt ígér és akár 24 órás műszakban is alkalmazható. Az eszközhordozó használata dízelgenerátoros hibrid járműként és tisztán elektromos meghajtású is lehetséges.

A Tipard 1800 a mezőgazdaság digitalizálását és automatizálását a következő szintre emeli. A Tipard 1800 egy autonóm többfunkciós eszközhordozó platform a termesztési eszközök automatizált használatával teszik teljessé. A teljes folyamatláncok automatizálására alkalmas a vetéstől és a műtrágyázástól a gyom- és kártevővédekezésen át a betakarításig a szántóföldi, illetve speciális növénytermesztésben és gyümölcstermesztésben. Az újabb generációnál teljesítményen, a hatékonyságon és a többfunkciós használaton van a hangsúly. Súlya és kompakt méretei miatt a Tipard 1800 3,5 tonnás össztömegű standard pótkocsival és megfelelő vontatási járművel szállítható.

Tipard 1800
A teleszkópos tengelyekkel hosszirányú haladásnál 160 cm-től 270 cm-ig állítható a nyomtávolság – fotó: https://digital-workbench.de/

Az öt darab munkaeszköz rögzítési pontjával maximális rugalmasságot biztosít a hagyományos és az új eszközökhöz. Ezek az innovatív interfész technológia segítségével rugalmasan telepíthetők a hordozóplatformra. További hét moduláris rögzítési pont felszerelhető különféle kiegészítő motorral, pótüzemanyagtartályokkal és akkumulátorcsomagokkal. Így az állandó összkerékhajtású, elektromos vagy hibrid hajtású gép, akár 24 órán keresztül is képes feladatokat ellátni.

A teleszkópos tengelyekkel hosszirányú haladásnál 160 cm-től 270 cm-ig állítható a nyomtávolság. A főkeret egy irányba aszimmetrikusan is mozgatható. Ez lehetővé teszi sikeres alkalmazását olyan térbeli kultúrákban, amelyekben az egyik oldalon újszerű automatizálási munka folyik megfogórendszerek segítségével. Ez az aszimmetrikus keretelrendezés a három méteres munkaszélességű eszközökkel is előnyt jelent keresztirányú mozgásban. A szerelvények ideális esetben a két tengelyhez menetirányban középen mozgathatók.

Tipard 1800
Az újabb generációnál teljesítményen, a hatékonyságon és a többfunkciós használaton van a hangsúly

Az integrált kamera alapú sorérzékelő rendszernek köszönhetően a Tipard 1800 közvetlenül a sorban vezeti a munkaeszközöket. A többcélú hordozóplatform mobil adatkapcsolattal és szabványosított hálózati rendszerekkel rendelkezik, mint például a CAN vagy az Ethernet. Az eszköz, az intelligens mellékletek és a gazdaságirányítási rendszerek közötti adatcsere szabványosított protokollokon keresztül történik, mint például: B. ISOBUS és CANopen vagy ügyfélspecifikus kommunikáció. Ha helymeghatározásról van szó, a Tipard kettős RTK GNSS vevővel működik. Ezenkívül egy kamera képes észlelni a növénysorokat. A Tipard 1800 kézi vezérlése távirányítóval történik. A küldetéstervezés gazdaságirányítási rendszerből vagy bármilyen térinformatikai rendszerrel megvalósítható. A fő támogatott fájlformátumok a Shape vagy a geoJSON. Az autonóm gép ára borsos, 139 500 euró, a szállítási idő pedig az alkatrészek elérhetőségétől és a készlettől függően körülbelül fél év.