fbpx

A Tatra elnyerte a Red Dot díjat a Tatra Force tervezéséért

Írta: Farkas Imre - 2024 június 04.

Története során először nyerte el Tatra Trucks, a Red Dot díjat, Product Design kategóriában, méghozzá kétszer. A dizájn terén nemzetközileg is az egyik legrangosabbnak számító díjjal a legújabb, harmadik generációs Tatra Force járműveit tüntették ki. Bemutatták a négyajtós fülkés változatot, valamint az ismert fejlesztési vonal egyik változatát, az e-Drive elektromos motorral és hidrogén üzemanyagcellákkal.

A termék- és kommunikációs dizájnt értékeli, 1955 óta évente ítélik oda a Red Dot-díjat, amelyet „a tervezők Oscarjaként” is emlegetnek, és amely Németországból származik. A ceremóniákat Essenben tartják, ahol a Red Dot Múzeum is található. A díjat több tucat független szakértő értékelése alapján ítélik oda.

Tatra Force
zsűri a járművek dizájnja szempontjából az átfogó koncepciót értékelte
– fotó: https://www.tatratrucks.com/

„A zsűri a négyajtós fülkés Tatra Force és a kétajtós Tatra Force e-Drive teherautókat digitális prezentációk, valamint a teherautók személyes átvizsgálása alapján közvetlenül Essenben értékelte, ahová elhoztuk őket bemutatni. A zsűri a járművek dizájnja szempontjából az átfogó koncepciót értékelte, vagyis nem csak a külső megoldás, hanem a belső tér is elsőre sikerült ezen a tervpályázaton. A két termék díja ezért még értékesebb számunkra, és emellett utal mind a négy-, mind a kétajtós változat átgondolt kialakítására, valamint a belső tér élettartamára és minőségére” – mondta Radomír Smolka, a Tatra Trucks fejlesztési projektekért felelős igazgatósági tagja. és kutatás.

A gyártó tavaly év közepén a Pyros szakkiállításon leplezte le először a harmadik generációs Tatra Force modellsort. Elsőként a tűzoltó változatokat mutatták be, majd ősszel a Tatra Force e-Drive FCEV, elektromos hajtású vontató és hidrogén üzemanyagcellákkal szerelt billenő felépítményes követte. A különböző szegmensekhez – például a hadsereg számára – hamarosan további változatok is megjelennek, a Tatra Force sorozat új generációja hamarosan a cég gyártásának egyik pillére lesz. A harmadik generációs Tatra Force járműveket a cég építőipari részlegén hozták létre a Radomír Smolka vezette csapatban Lukáš Taneček ipari tervezővel együttműködve. Korábban már elnyerte a Red Dot díjat, és részt vett a Tatra Tactic második generációs modellsorozatának tervezésében is. Ezért nem meglepő, hogy Tatraban a Force sorozat új járműveinek fejlesztését rá bízták.

forrás: https://www.tatratrucks.com/