fbpx

Steyr Demo Tour, 2022: Szekszárdon folytatta európai körútját a Steyr

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 24.

A Magtár Kft. meghívására a közelmúltban Szekszárdra látogattunk, ahol a Steyr traktorok európai demokörútjának magyarországi bemutatóját szervezték. A prémium traktormárka modelljeinek áttekintése mellett az S-Fleet telematika és my-STEYR alkalmazás ismertetése, majd gyakorlati szántóföldi bemutató tette teljessé a programot.

STEYR

Aprogram indításaként Kövesdi Sándor kereskedelmi igazgató köszöntötte a résztvevőket, és röviden áttekintette a Magtár Kft. termékpalettáját. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a Lemken talajművelő és vetőgépeket, a Pöttinger szálastakarmány betakarítógépeit, a Kverneland vetőgépeit és műtrágyaszóróit. Szintén elismert műszaki színvonalat biztosítanak a Dammann önjáró és vontatott permetezői és a Holmer cukorrépa-betakarító és tisztítógépei is. A Brantner pótkocsik gyártója igazi specialista, és természetesen a rendezvény szempontjából legfontosabb márka, a CNH csoport Steyr traktora is a prémium termékek közé tartozik.

Az előadó emellett kiemelte, hogy nemcsak a szántóföldi növénytermesztés gépeivel foglalkoznak, hanem például már 30 éve öntözéstechnikával is. Az amerikai Reinke önjáró berendezéseket, a német Beinlich technikáit a dobos öntözésekhez, valamint az angol Briggs konzolokat kínálják ezen a területen.

Kövesdi Sándor kiemelte a finanszírozás fontos szerepét is. A cég öt bankkal áll kapcsolatban, normál finanszírozási konstrukciókban, de kiemelte, hogy a KAVOSZ konstrukciójában kedvezményes beruházási finanszírozást tudnak biztosítani az érdeklődőknek. Érdemes a készletgépeket is figyelembe venni egy-egy vásárlás előtt, mert azok az esetek többségében 5-15%-kal olcsóbbak is lehetnek, mint a következő évben érkező gépek.

A gyártók – elsősorban beszállítói csúszások miatt – jelenleg elég nehezen tudják a határidőket tartani, így sokszor akár egyesztendős átfutással is számolhatnak, de például önjáró permetezőknél ez az idő két évnél is több lehet, a megrendeléstől a leszállításig. A Magtár Kft. úgy tudott felkészülni a szezonra, hogy már tavaly szeptembertől előrendelték azokat a gépeket, amelyeket most tudnak szállítani.

A Magtár Kft.-ben jelenleg közel 60 fő dolgozik, jelenleg négy telephelyük van, a szolnoki központ mellett Szekszárdon, Békéscsabán, és Hajdúnánáson várják a partnereket.

PRÉMIUM MINŐSÉGŰ TRAKTOROK

A Steyr olasz régiósképviselője, Luca Cattani vette át a szót a bevezető után, és mivel a gyár képviselőjének felesége magyar, így ő is magyarul köszöntötte az érdeklődőket. Kiemelte, hogy a Steyr Ausztria prémium traktormárkája, immár 75 éve van a piacon.

Mindig élen járt az innovációban és a kimagasló minőségben, a kényelem és a teljesítmény összhangja jellemezte. Ha az első modellekre visszagondolunk, már ott is jelen volt a rugózott mellső híd, hosszú évtizedekkel ezelőtt. A termékkínálat és a technológia folyamatosan fejlődik, és a CNH-csoport nagy megelégedéssel dolgozik a hazai forgalmazóval, a Magtár Kft.-vel.

Pillmann Péter termékfelelősre hárult a feladat, hogy a Steyr traktorokat részletesen bemutassa. A legkisebbtől a legnagyobb erőgépig a teljes palettát meg tudták mutatni a rendezvényen, pár különleges modellel kiegészítve. Ezek egyike volt például a szakiskolák részére különleges átalakításon átesett Steyr Kompakt traktort, amelyet oktatási és vezetéstechnikai oktatási célra is tudnak használni különleges belsőtér-kialakítása miatt. Ebbe a modellbe automata kormányzást is beépítettek. Két erdészeti modellt is találhattunk a rendezvényen, az egyik fülkevédőkerettel és masszív páncélozással volt ellátva, a másik pedig a teljes ülés- és kezelőközpont-fordítórendszerrel rendelkezett, tolatóüzemű munkákhoz. Ehhez az erőgéphez különleges, fordított panorámatető is tartozik.

A közelmúltban volt a 75 éves jubileumi rendezvény az ausztriai gyárban, ahol az ünneplés mellett természetesen a jövőről is szót ejtettek. Nemrég egy terméktervezési díjat nyert a hibrid hajtásrendszer tanulmányával a Steyr, ez a koncepció továbbra is a fejlesztések egyik fontos területe.

STEYR

55 LÓERŐTŐL 313 LÓERŐIG

A szántóföldi kivitelek közül a Steyr Kompakt a belépőszintű modell, 80-114 lóerős tartományban áll rendelkezésre. 2022-től már 3600 cm3-es lökettérfogatú a motorja, a megfelelő nyomaték már 1300-as percenkénti fordulatszámon elérhető. Váltója alapkivitelben mechanikus, amely 24/24 fokozatú HILO vagy Powershuttle terhelés alatti irányváltással is elérhető. A bemutatott gépen látható, gyárilag rendelhető első függesztőmű is különlegesség, bár ezt Magyarországon kicsit ritkábban használják, mint Ausztriában.

A következő gép egy homlokrakodóval kiegészített Steyr Multi széria volt, amely 3 modellt tartalmaz. Ezt az erőgépet a közelmúltban már a megújult motorral látták el, amely a Stage V-ös károsanyag-kibocsátásnak is megfelel. Teljesen automatizált Powershift váltóval rendelkezik, magas felszereltséget biztosít már alapkivitelben is. Négyfokozatú TLT-vel, valamint terhelésérzékelős hidraulikus rendszerrel látták el. Kényelmi opció például a híd- és fülkerugózás, ez előbbi több fokozatban állítható. Az S-Stop funkció révén csak a fékpedál használatával megállítható, ami bálázásnál, homlokrakodó használatánál nagyon megkönnyíti a munkavégzést.

A következő a Steyr Expert CVT volt. Kizárólag fokozatmentes váltóval érhető el, teljesítménytartománya 100140 LE. A Steyr komolyan letette a már 1999 óta elérhető CVT hajtásrendszer mellett a voksát – erőgépeik 160 lóerő fölött kizárólag ezzel érhetők el. Az Expert CVT-ben már 4.5 literes, négyhengeres motor dolgozik, elektromos vezérlésű kiadószelepekkel rendelkezik. A táblavégi forduló, valamint a gyártói telematikarendszer már választható opció ettől a kiviteltől. Csak ennél a szériánál érhető el a Multicontoller II kartámasz. A traktor rendelkezik S-tech 700 ISOBUS terminállal, teljes körű munkagép-vezérlési funkciókkal, valamint S-Fleet telematikai megoldásokkal.

A Steyr Profi széria igazi különlegesség. Ez az első széria, ami 4 és 6 hengeres motorokkal is rendelhető, 3 különböző hajtómű és fülkekonstrukcióval. Itt érhető el a Power BOOST technológiával gyári többletteljesítmény, ez jól használható például kardánhajtású munkagéppel történő munkavégzésnél, vagy akár szállításnál is. A modell egyedülálló konstrukciójú S-CONTROL8 24/24 fokozatú Powershift hajtóművel rendelkezik, 3 csoportban 8 terhelés alatt kapcsolható fokozattal, duplakuplungos technológiával és személyre szabható automata programokkal.

A következő modell az Impuls CVT széria, az eredeti CVT utódja. Ez a rövid tengelytávú kivitel, a hosszú tengelytávú az Absolut CVT, a nagy testvér. Kizárólag fokozatmentes hajtóművel és rengeteg automatizálási lehetőséggel rendelkezik. Teljes automata kormányzási rendszerrel is rendelhető.

A legnagyobb gép, a zászlóshajó a termékpalettán a Terrus CVT széria. A tavalyi rendezvényen mutatták be először a megújult verziót. A vezetőfülke is megújult, nagyobbak az üvegfelületek. Nagyon halk, pedig 12 tonna, 300 lóerő van a gépben. A belső szinte felsőkategóriás személyautót idéz. Új Multicontroller III kartámasszal rendelkezik, amely segíti a funkciók nagy fokú testreszabhatóságát. Infomat 1200 ISOBUS terminál található benne teljes körű munkagépvezérlési funkciókkal, S-Fleet telematikai megoldásokkal, és felhőalapú adatátviteli képességgel. Kiváló hatásfokú erőátvitel érhető el a STEYR S-CONTROLTM CVT hajtóművekkel.

Szerző: Fodor Mihály