fbpx

TRAXX Concept H2 – Hidrogén és elektromos üzemelés

Írta: Farkas Imre - 2024 június 16.

„Franciaországban és szerte a világon egyre nagyobb az elvárás, hogy kibocsátásmentes mezőgazdasági megoldásokat fejlesszünk ki” – mondta Camille Enderlen, a TRAXX Concept H2 terméktulajdonosa a közleményben. „Az emberek zéró emissziós megoldásokat keresnek, ezért úgy döntöttünk, hogy kifejlesztünk egy zéró emissziós gépet.”

Az autonóm hidas eszközhordozó teljes teljesítményű üzemanyagcellával és nagy teljesítményű akkumulátorokkal készül, amelyek akár 35 kW-ot is biztosítanak. Ezenkívül két tartállyal is fel van szerelve, amelyek valamivel több mint kilenc kilogramm hidrogént tárolnak, így akár 12 órán át egymás után működhet.

A hidrogén kibocsátásmentes üzemanyag-alternatívát kínál a termelőknek a gáz és a dízel helyett – ez a lehetőség különösen vonzó, mivel az iparág a zöld megoldások felé halad. Ezenkívül a hidrogén egy könnyebb, csendesebb gépet tesz lehetővé, amely hatékonyan működik és gyorsan tankol.

„Mielőtt elkezdtük volna a TRAXX Concept H2 fejlesztését, életciklus-felmérést végeztünk az elektromos akkumulátorok és a hidrogén között” – mondta Enderlen a közleményben. „A kibocsátási hatások nagyon hasonlóak voltak. Ezért a hidrogén koncepció kidolgozása mellett döntöttünk.”

A jelenleg prototípus fázisban lévő TRAXX Concept H2 tesztelését tavaly májusban, júniusban és júliusban kezdték meg a kiválasztott szőlőültetvény-vevőkkel. A cél az, hogy visszajelzést kapjunk az autonóm eszközhordozó biztonságáról, felhasználói élményéről és tankolási képességeiről, mielőtt az önvezető gépet a következő két-három évben piacra dobnák.